Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Agrometeo: Secetă pedologică în vestul, estul, sud-estul şi local în nordul şi centrul teritoriului

prognozameteo
Cantitatea de apă prezentă în solul agricol până la adâncimea de 100 cm se va situa, în următoarea săptămână, în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în sudul şi centrul ţării, dar fenomenul de secetă pedologică se va instala în vestul, estul, sud-estul şi local în nordul şi centrul teritoriului, se arată în prognoza agro-meteorologică, publicată, joi, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Astfel, în intervalul 3-9 aprilie, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, îndeosebi în sudul şi centrul ţării.
Pe suprafeţe agricole extinse din vestul, estul, sud-estul şi local în nordul şi centrul teritoriului, se vor menţine deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi local puternică.
Potrivit specialiştilor ANM, în stratul de sol 0-20 cm (ogor), în majoritatea regiunilor se va semnala seceta pedologică moderată şi local puternică. Totodată, în sudul şi local în estul şi centrul ţării, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.
Din punct de vedere al stării de vegetaţie a culturilor agricole, condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina o evoluţie în general normală a proceselor vegetative ale speciilor de toamnă şi pomi-viticole, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de înfrăţire (60-100%) şi alungirea tulpinii (10-100%), iar culturile însămânţate devreme îşi vor continua formarea frunzei a treia (80-100%), precum şi înfrăţirea (50-100%). De asemenea, rapiţa se va afla în fazele de înfrunzire (10-17 frunze), alungirea tulpinii (10-70%) şi apariţia inflorescenţelor (10-40%).
În plantaţiile pomicole, la soiurile de sâmburoase se vor semnala dezmugurirea şi înflorirea, iar la seminţoase se vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire şi apariţia butonilor florali.
Culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înfiinţate până în prezent se vor afla în primele faze de vegetaţie (germinare-răsărire), continuându-se totodată lucrările de semănat.
În acest context, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (semănat, fertilizări, erbicidări, tăieri şi tratamente fito-sanitare în vii şi livezi), vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.
În ceea ce priveşte prognoza meteorologică, la începutul şi în ultimele zile ale perioadei analizate, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obişnuit, iar în restul intervalului va predomina o vreme în general normală, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 4 şi 18 grade Celsius, în zilele cele mai calde, valori mai ridicate cu 1-7 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, şi cu până la 12 grade Celsius, în restul perioadei, limite apropiate de normele climatologice.
Maxima aerului se va situa între 8 şi 24 grade Celsius, la scara întregii ţări, iar minimele se vor încadra între -4 şi 12 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai scăzute în estul Transilvaniei, fiind condiţii de producere a brumei.
Pe de altă parte, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 8 şi 20 grade Celsius, limite optime continuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent.
Meteorologii estimează, în perioada 3-9 aprilie, precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus