Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Olt: Producţie de struguri mai mică cu până la 70% faţă de anii anteriori

vie-1
Recolta de struguri din acest an în judeţul Olt este mai mică cu până la 70% faţă de anii precedenţi, fapt ce a determinat şi o creştere a preţului strugurilor pentru vin, potrivit preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli "Agrostar" Olt, Ion Păunel.

El a afirmat că producţia de struguri este redusă cantitativ faţă de alţi ani din cauza precipitaţiilor frecvente şi abundente căzute anul acesta în judeţ, dar şi din cauză că unele plantaţii de viţă-de-vie au fost afectate de grindină în cursul verii.
"Se recoltează strugurii în judeţ, producţiile fiind mai mici faţă de media producţiei ultimilor ani. Ploile au afectat şi viţa-de vie", a spus directorul Direcţiei Agricole Olt, Dan Bărăgan.
Preţul unui kilogram de struguri pentru vin este anul acesta mai mare cu aproape 1 leu faţă anul trecut, afirmă reprezentantul "Agrostar", care menţionează că strugurii pentru vin, din soiuri hibride, se vând la preţuri cuprinse între 1,5 şi 2 lei kilogramul, iar strugurii pentru vin din soiuri nobile au preţuri între 2 şi 2,5 lei kilogramul.
"În unele cazuri, la viile hibride, producţia de struguri este cu până la 70% mai mică faţă de anul trecut, din cauza ploilor frecvente şi abundente care au favorizat apariţia şi dezvoltarea unor boli precum mana, putregaiul, făinarea. În zona Colibaşi-Strejeşti, culturile au fost afectate şi de grindină. Din cauza producţiei mici a crescut şi preţul strugurilor pentru vin", a explicat Ion Păunel.

În judeţ sunt ferme viticole mari, cunoscute în ţară şi chiar peste graniţe, în zonele Sâmbureşti, Strejeşti şi Cârlogani unde sunt şi crame pentru producerea vinului.
Suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie în judeţul Olt este de aproximativ 7.000 de hectare, dintre care peste 5.200 de hectare sunt cultivate cu vie hibridă.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus