Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Hunedoara: Exportul de miere va scădea cu 80% faţă de anii precedenţi

miere-2
Exportul de miere din judeţul Hunedoara va scădea în acest an cu 80%, situaţia fiind cauzată de condiţiile meteo din 2014, care au afectat producţia realizată de albine, fiind pusă în pericol chiar supravieţuirea unor stupi în perioada iernii care vine.

“Apicultorii din judeţul Hunedoara exportau, în medie, peste 100 de tone de miere pe an. Din păcate, în acest an nu cred că vom putea depăşi 20% din cantitatea exportată anii trecuţi”, a declarat joi, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Iosif Korb.
El a atras atenţia asupra faptului că este necesară acordarea cât mai rapidă a ajutorului promis de Guvern apicultorilor, deoarece multe familii de albine sunt slăbite şi fără hrană. Apicultorii se aşteaptă la un ajutor cuprins între 4 şi 8 lei pe familia de albine, preşedintele ACA Hunedoara afirmând că aceşti bani trebuie alocaţi cât mai repede pentru ca să se mai poată salva câte ceva.
“Cei mai afectaţi sunt apicultorii care nu au reuşit să meargă cu stupii la culesul de la floarea soarelui. Aceste familii de albine sunt slabe, mătcile nu mai fac ouă, iar mulţi stupi au rămas fără hrană. O soluţie de moment ar fi unificarea stupilor slabi, pentru a mai reduce din pierderi”, este de părere specialistul.
Preşedintele ACA Hunedoara remarca, încă de la sfârşitul verii, că producţia de miere realizată de apicultori este mai mică cu 70%, comparativ cu anii trecuţi, ceea ce se repercutează direct asupra cantităţii de hrană de care dispun acum albinele în stup.

În judeţul Hunedoara sunt peste o mie de apicultori, care au în grijă mai mult de 30.000 de familii de albine.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus