Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Noul TUCANO 320 – 570 (580) - Clasa de mijloc impresionează prin confort premium

tucano1
Astăzi, TUCANO este considerat segmentul premium în clasa medie superioară de combine de recoltat. Datorită sistemului de batozare APS şi APS HYBRID, modelul TUCANO este potrivit pentru majoritatea culturilor şi recunoscut pentru combinaţia dintre capacitatea de treierat ridicată și, în același timp, pentru nivelul ridicat de calitate al paielor rezultate. CLAAS a continuat să îmbunătățească aceste caracteristici la noul TUCANO, și l-a adus mai aproape ca design şi aspect de modelul LEXION. Toate modelele noi au fost echipate cu multe dintre funcţiile de confort ale clasei LEXION.

Noul TUCANO este disponibil în trei serii de modele: seria 500 cu sistem de batozare APS HYBRID, seria 400 cu sistem APS de scuturare a paielor şi seria 300 cu sistem convenţional de batozare CLAAS şi scuturători.

Sistemul APS (pre-separare accelerată) funcţionează cu o tobă cu o lăţime de 1580 mm sau 1320 mm şi un diametru de 450 mm. Acesta asigură o accelerare îmbunătăţită a fluxului de material sau forţe centrifuge foarte mari, astfel încât o cantitate de până la 30% poate fi separată în zona de pre-curăţire. Acceleratorul şi cilindrul de batozare (precum şi rotorul la seria 500) sunt acţionate sincron pentru o manipulare atentă şi un flux uniform al materialului recoltat.

Sistemul convenţional de batozare CLAAS funcţionează cu o tobă de batozare de 450 mm. La modelele din seriile 300 şi 400, separarea boabelor reziduale este realizată prin intermediul celor 5 sau 6 scuturători.

Tehnologia hibrid la noile modele din seria TUCANO 500
Noile modele vârf de gamă TUCANO HYBRID 570 şi 580, cu o putere suplimentară de 20 kW, fac tehnologia hibrid chiar şi mai interesantă. Sistemul APS HYBRID dezvoltat de CLAAS combină sistemul tangenţial de batozare APS cu sistemul rezidual de separare a boabelor ROTO PLUS, asigurând o creștere a performanței printr-o manipulare mai delicată a paielor.

În timp ce LEXION HYBRID are doi rotori, modelul TUCANO HYBRID este prevăzut cu un singur rotor cu diametrul de 570 mm. Acest rotor atinge forţe centrifuge ridicate chiar şi la turaţii mici, rezultatul fiind o separare maximă, combinată cu o manipulare mai blândă a paielor.

Viteza de rotaţie a sistemului de batozare APS poate fi reglată independent de cea a sistemului rezidual de separare a boabelor ROTO PLUS. Prin urmare, cu modelele APS HYBRID, întregul proces poate fi adaptat individual la modificările condiţiilor de recoltare şi operaţiunile desfăşurate în ziua respectivă.

Turaţie infinit variabilă a rotorului şi eficienţă sporită a separării
La noul TUCANO, rotorul modelelor hibrid are acum turaţie variabilă, aceasta putând fi reglată infinit variabil (480-920 rpm). Reglarea se realizează prin intermediul CEBIS (sistem electronic de informaţii la bord CLAAS). În doar câteva secunde, operatorul poate modifica separarea boabelor reziduale și calitatea paielor, de exemplu în cazul în care paiele trebuie ulterior împrăştiate. Astfel, prin reducerea turaţiei în cazul materialului uscat este împiedicată posibila supraîncărcare a sitelor cauzată de fragmentele de paie rupte. Atunci când este nevoie de un randament maxim al utilajului, turaţia rotorului poate fi mărită din nou.

Deschiderea celui de-al 6-lea segment al grătarului rotorului măreşte suprafața de separare cu până la 15%, menţinând aceeaşi calitate a paielor. La modelele hibrid avem acum posibilitatea reglării mecanice a plăcuțelor de obturare a grătarelor. Segmentele 1 și 2 ale grătarului rotorului pot fi închise independent unul de celălalt, astfel încât operatorul poate regla zona de separare în funcţie de schimbările condiţiilor de recoltare, obţinând întotdeauna un randament maxim. Maneta de reglare este uşor accesibilă, pe partea stângă a utilajului. Pot fi închise ambele grătare sau numai primul dintre acestea. În cazul în care materialul de recoltat foarte uscat, poate fi prevenită supraîncărcarea sitelor, iar în condiții de umezeală, zona mare de separare poate fi utilizată pentru o separare eficientă a boabelor reziduale. O altă opţiune a noului TUCANO HYBRID este placa de ghidare a rotorului reglabilă electric, care îi permite operatorului să controleze simplu şi rapid alimentarea tocătorului de paie prin terminalul CEBIS. În funcţie de conţinutul de umiditate şi proprietăţile paielor, materialul recoltat este alimentat întotdeauna în tocător cât mai central posibil.

Până acum, tocătorul era cuplat şi decuplat manual printr-un ambreiaj mecanic uşor de utilizat. La noile modele hibrid, tocătorul este cuplat automat electro-hidraulic la plierea plăcii de ghidare a paielor.

Componente şi funcţii cheie, preluate de la gama LEXION
Noul TUCANO este prevăzută cu cele mai importante componente şi funcţii ale gamei LEXION în materie de design, confort şi operare. În ceea ce priveşte aspectul, noile modele TUCANO diferă faţă de cele vechi prin noul melc de evacuare, pin care CLAAS a reușit să crească debitul de evacuare în medie cu 30% sau până la 105 l/s la modelele TUCANO HYBRID 580 şi 570. Cu o capacitate de 9.000 l, buncărul de boabe poate fi golit în mai puţin de 2 minute.

Noul tub de descărcare facilitează, de asemenea, accesul pentru operaţiunile de întreţinere şi, în versiunile cu conducte de evacuare mai lungi, asigură înălţimi şi lăţimi de încărcare mai mari. Operatorul poate vedea cu uşurinţă nivelul boabelor din buncăr şi calitatea materialului recoltat prin intermediul geamului mai lat, poziţionat central pe buncăr. La fel ca în cazul combinei LEXION, capacul buncărului de boabe al modelului TUCANO poate fi închis/extins electric prin intermediul butonului localizat pe cotieră.

La noile modelele, contrabătătorul poate fi reglat prin intermediul terminalului CEBIS şi este prevăzut cu un dispozitiv hidraulic pentru supraîncărcare. Contrabătătorul este pre-tensionat hidraulic şi se deschide atunci când se ating presiuni maxime. Acesta revine apoi automat la poziţia de lucru setată. Alte funcţii noi ale terminalului CEBIS sunt setarea automată a materialului recoltat, precum şi camera video pentru mers în marșarier. Sunt disponibile acum setări implicite pentru mai mult de 35 tipuri de recolte. În plus, valorile empirice introduse de operator (în special tipurile de recolte) pot fi memorate şi accesate în orice moment.

Toate funcţiile de operare şi hederul sunt acţionate fie prin intermediul manetei de comandă multifuncţionale, fie prin maneta de comandă a vitezei de deplasare CMOTION. Sistemele automate de direcţie sunt acţionate utilizând noile terminale S10 sau S7, instalate din fabrică. Opțional, noul volan GPS PILOT FLEX este acum disponibil pentru modelul TUCANO, în combinaţie cu terminalul S7. Cu terminalul S10 pot fi transmise până la patru imagini ale camerelor video.

Tehnologie avansată a motoarelor
Modelul hibrid TUCANO 580 este disponibil numai pentru pieţele LRC (Lower Regulated Countries). Acesta este propulsat de un motor Caterpillar şi îndeplineşte cerinţele standardului de emisii Stage IIIA, Tier 3. Toate celelalte modele noi sunt prevăzute cu motoare Mercedes Benz, care îndeplinesc prevederile standardelor de emisii Stage IIIA, Tier 3 şi Stage IV, Tier 4. Posttratarea gazelor de eşapament la motoarele Stage IV este realizată prin intermediul reducerii catalitice selective (SCR) şi al recirculării gazelor de eşapament (EGR).

La toate mașinile, aerul proaspăt este admis în motor prin ecranul rotativ al radiatorului. Pre-separarea activă înseamnă reducerea cantității de particule care pătrund în cele două filtre de aer, volumul acestora din urmă fiind mărit semnificativ pentru a se adapta noilor motoare. Aceste îmbunătăţiri cruciale au permis obţinerea unor intervale de întreţinere mult mai lungi.

În combinaţie cu sistemul de tracţiune integrală din dotarea modelului LEXION, forţa de tracţiune a noului TUCANO a crescut cu 30%. Noua tracţiune integrală este prevăzută cu două motoare hidrostatice centrale. Acestea sunt integrate în punte şi se caracterizează printr-o eficienţă sporită. Tracţiunea integrală este activată uşor prin simpla apăsare a unui buton.

Un nou sistem central de lubrifiere gresează automat aproape toate punctele de lubrifiere atunci când este necesar. Punctele şi intervalele de lubrifiere trebuie setate o singură dată.

Gamă extinsă de implemente frontale
O gamă largă de implemente CLAAS ataşate în partea din faţă a utilajului fac din modelul TUCANO o combină compatibilă cu numeroase tipuri de recolte: hedere standard, noile hedere CERIO şi VARIO, hederele FLEX pentru recoltarea boabelor de soia şi mazăre, hedere rabatabile, SWATH UP pentru recoltarea din brazde, SUNSPEED pentru recoltarea seminţelor de floarea soarelui, precum şi culegătoarele CONSPEED şi CONSPEED LINEAR.


Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus