Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: E nevoie de o clasă de mijloc în agricultură

daniel-constantin-2
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat, joi, în cadrul Conferinţei "Ferme mici şi asociere" de la Iaşi, că în domeniul agriculturii este nevoie de o clasă de mijloc.

Prezent la Iaşi pentru a lua parte la evenimentul care doreşte să ofere soluţii membrilor Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală, ministrul Agriculturii a spus celor prezenţi în sală că este nevoie de compactarea terenurilor agricole sau înfiinţarea de asociaţii astfel încât să fie înregistrată o producţie mai mare la costuri cât mai mici. El a subliniat totodată că "baza unei societăţi sănătoase o reprezintă clasa de mijloc".
"Cu cât avem o clasă de mijloc mai puternică în societate, cu atât societatea este mai sănătoasă. Acelaşi lucru se întâmplă şi în agricultură. Atât timp cât există această polarizare excesivă, cred că nu suntem suficient de dezvoltaţi. Trebuie să stimulăm crearea acelei clase de mijloc prin înfiinţarea fermei de familie", a spus ministrul Daniel Constantin.
El a arătat că în prezent sunt 800.000 de fermieri cu proprietăţi între 1 şi 5 hectare de teren agricol, care deţin în total peste 4 milioane hectare de teren, şi doar 1% din fermieri, 11.000 de societăţi, deţin cealaltă jumătate din suprafaţa agricolă, aproape 5 milioane de hectare.
"Lucrul acesta trebuie să se schimbe în mare parte. Nu vorbesc să luăm de la cei mari şi să îi facem mai mici, ci cei mici să conştientizeze importanţa asocierii şi să consolideze acea clasă de mijloc", a spus Daniel Constantin.

Pentru compactarea terenurilor, susţine acesta, este nevoie de aplicarea unor măsuri de stimulare. "Am încercat să stimulez oamenii din mediul rural, proprietari de terenuri, să lucreze în comun (...) România are un potenţial uriaş de producţie. Randamentul însă ne trage în jos. Avem acele suprafeţe de teren fărâmiţate", a mai spus ministrul Agriculturii.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus