Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Opt state membre şi-au depăşit cota la lapte pentru 2013/2014

lapte-3
Marii producători de lapte din nordul Europei şi-au majorat producţia în 2013-2014 în avanpremiera eliminării cotelor de producţie în 2015, ceea ce înseamnă că trebuie să plătească penalităţi în valoare de peste 400 milioane de euro, a anunţat vineri Comisia Europeană, transmite AFP.

Executivul comunitar a precizat că opt ţări (Germania, Olanda, Polonia, Danemarca, Austria, Irlanda, Luxemburg şi Cipru) şi-au depăşit cotele naţionale cu un total de 1,46 milioane de tone. Cea mai mare supraproducţie a fost înregistrată în Germania, producătorii din această ţară urmând să plătească penalităţi de 163,8 milioane de euro, urmaţi de colegii lor din Olanda şi Polonia care vor fi penalizaţi cu 132,1 milioane euro, respectiv 46,4 milioane de euro.
În pofida depăşirii cotelor de producţie de către cele opt ţări, producţia totală de lapte a UE s-a situat în 2013-2014 la 144 milioane de tone, cu 4,6% sub cota totală fixată şi cu 6% mai mică decât în 2012/2013. Explicaţia constă în faptul că celelalte 20 de state membre au realizat o producţie de lapte sub cotele naţionale, în special Franţa unde producţia de lapte a fost mai mică cu 6,9%.
Cotele naţionale la lapte pentru statele membre UE au fost introduse în 1984 pentru a ţine sub control excedentele. Începând din 2008 aceste cote au fost majorate cu 1% în fiecare an pentru a pregăti acest sector pentru eliminarea cotelor în 2015.
În negocierile cu Uniunea Europeană, România a primit dreptul să realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, din care două milioane de tone au fost alocate pentru vânzare directă, iar un milion de tone pentru livrări către fabricile de procesare. Depăşirea acestei cantităţi urma să atragă penalizări de 278,3 euro pentru fiecare tonă de lapte realizată peste cotă, iar în cazul în care cantitatea de lapte produsă este
mică, României i se putea diminua cota pentru următorii ani. În anul de cotă 2012/2013, vânzările directe au fost de 1,7 milioane de tone.
La 31 decembrie 2013 a expirat perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă.

Anul trecut, Guvernul a decis să acorde un sprijin financiar, sub forma unui ajutor de minimis, pentru sprijinirea crescătorilor de animale care deţin până la cinci vaci de lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul comunei, în vederea achiziţionării unor tancuri de răcire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1.000 litri/comună, pentru asigurarea livrării laptelui materie primă spre procesare.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus