Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

CLAAS investeşte în recoltarea furajelor

Bad-Saulgau
Fabrica din Bad Saulgau este bine pregătită pentru viitor!

La Bad Saulgau, în regiunea Oberschwaben, cea mai mare zonă cu păşuni din Europa, cei 550 de angajaţi ai CLAAS produc întregul portofoliu de produse al companiei din domeniul tehnologiei pentru furaje. Din anul 2012, CLAAS a investit 20 de milioane de euro în dezvoltare, producţie şi management.

Producerea unității de tăiere în fabrica proprie a companiei
Unitatea de tăiere este cea mai importantă componentă a cositorilor DISCO produse la Saulgau. Extinderea halei de asamblare a făcut posibilă producerea în cadrul propriei fabrici a acestei componente extrem de importante, care este vitală pentru funcţionarea utilajului şi calitatea lucrărilor efectuate. Angajaţii companiei au participat la un program special de instruire, asigurandu-se astfel respectarea cerinţelor ridicate privind calitatea. Procesul de asamblare este monitorizat şi înregistrat în întregime. Codul de bare este folosit pentru a informa sistemul cu privire la toţi parametrii unităților de tăiere aflate în producție la momentul respectiv, cum ar fi valorile cuplului și cantitățile de ulei. Se fac teste pentru a verifica etanşeitatea fiecărei unităţi şi este stabilit consumul de putere aferent. Acestea urmăresc eliminarea oricăror erori de asamblare. Scopul este stabilirea unui standard de funcţionare şi de calitate pentru noua unitate de tăiere MAX CUT.

Noul centru de dezvoltare pentru calitate de top
Cea mai recentă investiţie efectuată de CLAAS este Hala nr.9, unul dintre cele mai moderne centre de dezvoltare în domeniul recoltării furajelor din lume. Toate secţiile importante, de la dezvoltarea preliminară şi dezvoltarea producţiei de serie până la producţia de prototipuri, validare şi documentaţie tehnică au fost amplasate într-un singur loc. Obiectivul este scurtarea ciclurilor de dezvoltare şi, în acelaşi timp, asigurarea pregătirii pentru lansarea pe piață. Utilajele de testare servo-hidraulice moderne asigură posibilitatea simulării pe bancul de testare a sarcinilor măsurate în câmp. Aceste procese sunt repetate de până la un milion de ori, și, alături de teste intensive efectuate pe câmp, permit simularea unui întreg sezon de recoltare în numai trei săptămâni. Orice puncte slabe sunt detectate foarte devreme, iar îmbunătăţirile tehnice pot fi adoptate imediat în producţia prototipului.

Centrul de instruire tehnică va asigura o generaţie viitore de angajaţi calificaţi
Unul dintre factorii de succes ai fabricii CLAAS de la Bad Saulgau este reprezentat de profesioniştii săi bine instruiţi. În 2012, centrul de instruire tehnică, în cadrul căruia ucenicii sunt calificaţi pentru sarcini dificile din toate sectoarele companiei, a fost complet reamenajat. Cele mai noi tehnologii, săli de instruire echipate complet, cele mai moderne echipamente de procesare electronică a datelor şi un depozit automatizat de piese de dimensiuni mici, sunt acum la dispozitia ucenicilor. Deoarece instruirea este efectuată în totalitate în cadrul fabricii, ucenicii se identifică încă de la început cu compania lor şi intră în contact foarte repede cu produsele. Aceştia ajung să cunoască foarte repede procesele industriale, putând astfel să efectueze sarcini şi proiecte complexe în mod independent şi autonom.

Producţie inteligentă
Toate etapele din cadrul procesului de producţie sunt angrenate perfect între ele. Blocurile de asamblare sunt tăiate în propriul centru de prelucrări metalice al companiei, utilizând două maşini de tăiere cu laser. Apoi piesele sunt procesate cu ajutorul unei prese de mare tonaj. Cu ajutorul celor nouă linii din cadrul atelierului intern de sudură, cele cinci secţii de asamblare produc zilnic până la 180 de ansambluri de dimensiuni mari, performanţă ce reprezintă una dintre competenţele de bază ale fabricii CLAAS de la Bad Saulgau. Există 40 de posturi de sudură manuale şi 18 sisteme automatizate. În timpul sezonului de iarnă, aici sunt sudate şi ansamblurile pentru utilajele de recoltat furaje. În mod curent, pe durata sezonului de vară aici sunt prelucrate implementele frontale pentru JAGUAR. Consumul anual de fir pentru sudură este de aproximativ 24.000 de kilometri, lungime care s-ar putea întinde pe aproximativ o jumătate din globul pământesc. Secţia este echipată cu un sistem de acoperire prin depunere catodică, care asigură un finisaj de cea mai înaltă calitate, marginile tăiate cu laser sunt curăţate perfect, iar grundul este prelucrat prin coacere, pentru a asigura o protecţie extrem de ridicată împotriva coroziunii şi o aderenţă de excepţie a vopselei. Apa este tratată în cadrul fabricii proprii de tratare a apei, iar emisiile de noxe sunt foarte scăzute datorită utilizării vopselei de înaltă calitate.

Cele cinci secţii, însumând 13 linii de asamblare, pot produce până la 180 de utilaje zilnic. Pentru a asigura produse care să satisfacă toate cerinţele clienţilor, CLAAS poate produce concomitent la fabrica Bad Saulgau până la 40 de variante diferite, utilizând un sistem de producţie mixt. Produsele sunt trimise apoi direct clienţilor sau către depozitele externe din vecinătatea clienților, cu trenul, în containere de transport naval sau cu camionul.

Cum a devenit CLAAS un specialist în domeniul recoltării furajelor
CLAAS a preluat uzina Bad Saulgau de la compania de maşini agricole Josef Bautz în 1969. Aceasta a fost urmarea logică a abnegaţiei demonstrate în construcţia de prese de balotat fân, având în vedere că presele pentru paie pot fi utilizate şi pentru fân. După achiziţia companiei, CLAAS şi-a extins gama de produse prin adăugarea cositorilor, a greblelor de adunat, a greblelor de împrăștiat, remorcilor autoîncărcătoare şi a tocătoarelor de pleavă, care la momentul respectiv erau încă tractate. În prezent, aceste produse au denumiri cum ar fi CORTO, DISCO, VOLTO, LINER, CARGOS, ORBIS şi DIRECT DISC. Ca urmare a dezvoltării susţinute a grupului CLAAS şi a progresului tehnologic, fabrica din Bad Saulgau a fost mereu supusă schimbărilor. Pe parcursul anilor trecuţi au fost introduse producţia mixtă, sistemul de producţie CLAAS şi numeroase inovaţii în producţie şi logistică. Datorită acestora fabrica din Bad Saulgau poate produce astăzi în mod flexibil un număr extrem de mare de variante. În cadrul acestui centru cu o suprafaţă de 17 hectare, din care 80% este acoperită, sunt fabricate 275 de produse diferite. De exemplu, numai cositoarea DISCO poate fi produsă în 124 de variante. Pe lângă tehnologia de recoltat furaje, la uzina din Bad Saulgau sunt produse și sisteme de tocare, plus o gamă largă de implemente frontale pentru combinele de recoltat furaje JAGUAR.


Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus