Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Infrastructura secundară de irigaţii va fi reabilitată până la sfârşitul lui 2016;infrastructura principală costă un miliard de euro

irigatii-2
Infrastructura secundară de irigaţii va fi complet reabilitată până la sfârşitul anului 2016 cu fonduri de la Uniunea Europeană, însă infrastructura principală necesită investiţii de un miliard de euro, sumă care trebuie asigurată fie de la buget, fie din parteneriate de tip public - privat, fie din alte surse, a declarat sâmbătă ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, în cadrul Bucharest Forum 2014, organizat de Institutul Aspen România.

"Obiectivul nostru este ca până la sfârşitul anului 2016, toată infrastructura de irigaţii să fie reabilitată. Asta înseamnă că pe lângă cele 140 de milioane de euro din actualul PNDR 2007 - 2013, încă 430 de milioane de euro, din care 370 de milioane de euro fonduri europene, să fie investite astfel încât toţi cei care s-au constituit în organizaţii de producători să aibă acces la finanţare", a spus Constantin.
Însă, pentru realizarea infrastructurii principale de irigaţii, ministrul de resort consideră că este nevoie de parteneri publici şi privaţi. "Din păcate, aici, nevoia de finanţare este mult mai mare. Vorbim de aproximativ un miliard de euro pentru a reabilita o infrastructură care să deservească aproximativ 800.000 de hectare. Există un angajament al nostru în faţa Comisiei Europene fără de care nu putem să avem
acces la cele 370 de milioane de euro pentru infrastructura secundară, că vom găsi aceste surse fie de la bugetul de stat, fie din alte surse", a mai adăugat ministrul Agriculturii.

El a precizat că infrastructura principală nu poate fi finanţată din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). "Nu am reuşit nici din fondurile de coeziune sau de dezvoltare regională, poate în viitorul mandat ne înţelegem mai bine cu noul comisar pe Dezvolare Regională, să putem să direcţionăm de acolo ceva fonduri", a precizat Daniel Constantin.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus