Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Argeş: Mai puţin de 8.000 de hectare de terenuri agricole pot fi irigate în acest an

irigatii-2
Doar două sisteme de irigaţii, care pot deservi o suprafaţă de 7.835 de hectare, vor putea funcţiona în acest an în judeţul Argeş, dintr-un total de opt amenajări care acoperă aproape 30.000 de hectare de teren agricol, conform datelor filialei judeţene a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).

Cea mai mare amenajare de irigaţii, care acoperă o suprafaţă de 5.675 de hectare, se află în administrarea Federaţiei de Organizaţii de Utilizatori de Apă pentru Irigaţii "Topoloveni - Leordeni".
Federaţia, care grupează patru asociaţii de utilizatori, a primit în proprietate gratuită infrastructura de irigaţii din domeniul privat al statului, formată din şase staţii de pompare şi reţeaua de conducte îngropate în lungime cumulată de 157 de kilometri. De asemenea, a primit în folosinţă gratuită infrastructura de irigaţii aflată în patrimoniul public al statului, adică un canal de aducţiune în lungime de 26,7 kilometri.
Amenajarea Ştefăneşti - Leordeni este alimentată gravitaţional din lacul de acumulare Prundu de pe râul Argeş.
Dintre cele şapte amenajări aflate în administrarea ANIF Argeş, în acest an este funcţională doar cea din zona Căteasca - Teiu, alimentată printr-o staţie de pompare aflată în corpul barajului de la Goleşti, de pe râul Argeş. Prin preluarea apei cu motopompele din canalele de aducţiune s-ar putea iriga o suprafaţă totală de 2.160 de hectare.
Potrivit reprezentanţilor ANIF Argeş, fermierii îşi vor putea iriga culturile pe baza contractelor sezoniere, la un tarif de circa 260 de lei pentru 1.000 de metri cubi de apă, reprezentând costuri cu staţia de pompare de bază şi cu urmărirea apei pe canalele de aducţiune.
Celelalte amenajări de irigaţii din judeţul Argeş nu mai sunt funcţionale, din cauza stării avansate de degradare.
"Lipsa contractelor multianuale şi starea tehnică proastă a infrastructurii de irigaţii - reţeaua de conducte îngropate distrusă de lucrările agricole - au fost cauze determinante ca (...) amenajărilor de irigaţii să le fie retras caracterul de utilitate publică şi să fie trecute în conservare", se arată într-un raport al ANIF Argeş.
Doar reabilitarea canalelor de aducţiune de pe teritoriul localităţilor Oarja, Căteasca, Suseni, Rociu şi Teiu ar costa peste 4,5 milioane de lei. Pentru această investiţie au fost obţinute o serie de avize încă din 2013, urmând să se realizeze proiectarea şi să se obţină finanţarea de la bugetul de stat pentru executarea lucrărilor.
Conform reprezentanţilor ANIF Argeş, această investiţie ar avea ca rezultat refacerea infrastructurii de irigaţii pentru o suprafaţă de 3.709 hectare de teren agricol.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus