Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

25 de TERRA TRAC de la CLAAS în Paderborn – 35 de ani de experiență TERRA TRAC

blogEntryTopperÎn vara anului 2022, CLAAS Industrietechnik din Paderborn se poate mândri cu 25 de ani de dezvoltare și producție a propriilor sisteme TERRA TRAC și cu 35 de ani de experiență TERRA TRAC.

Vara anului 1997 a marcat o etapă importantă nu doar pentru tehnologia combinelor de recoltat, ci și pentru acceptarea largă pe piață a șenilelor ce oferă protecție solului care echipează combinele autopropulsate. De atunci, unitățile de șenile cu antrenare cu frecare dezvoltate și testate pe larg de CLAAS Industrietechnik (CIT) din Paderborn au reprezentat un standard și un reper în industrie.
Au fost disponibile inițial pentru LEXION, iar dezvoltarea ulterioară a progresat rapid. În 2004, confortul de conducere a fost îmbunătățit semnificativ prin introducerea amortizoarelor din cauciuc pe axele trenului de rulare, care până atunci erau montate rigid. Dezvoltarea suspensiei hidropneumatice a marcat un salt cuantic, prin care s-a făcut remarcată noua generație TERRA TRAC în 2011 și continuă să ofere până în prezent caracteristici excelente de confort. Acest lucru a permis o urmărire a conturului solului îmbunătățită semnificativ și a putut fi atinsă pentru prima dată o viteză de rulare de 40 km/h pe șosea.
„După scepticismul inițial, am reușit să convingem rapid tot mai mulți fermieri și contractori cu privire la avantajele tehnologiei TERRA TRAC”, își amintește dr. Ulf Leinhäuser, CEO al CLAAS Industrietechnik Paderborn. „În timp ce procentajul de utilaje echipate cu sisteme TERRA TRAC a fost inițial cu puțin peste 10 la sută, astăzi este de peste 50 la sută doar pentru modelele LEXION. În America de Nord, peste 70 la sută din modelele LEXION sunt livrate cu șenilele noastre, în timp ce în Marea Britanie acestea reprezintă mai mult de 90 la sută.”
Sistemele TERRA TRAC continuă să fie dezvoltate. În 2019, CLAAS a extins gama de combine de înaltă performanță echipate cu tehnologia TERRA TRAC prin introducerea modelelor LEXION 5000/6000/7000/8000. În același an, producția de serie a modelului AXION TERRA TRAC, care a fost prezentat drept concept la Agritechnica în 2017, a început cu două modele. Modelul AXION continuă să fie singurul tractor semi-șenilat cu suspensie completă de pe piață. La finalul anului 2018, CLAAS a adăugat, de asemenea, în portofoliul său de produse două combine de recoltat furaje JAGUAR cu sisteme de șenile integrate. Acestea sunt echipate cu transmisii care încorporează un sistem patentat de protecție pentru capătul de rând, ce permite ca suprafața de contact a transmisiei să fie redusă la întoarcerea de la capăt de rând, aducând astfel beneficiile TERRA TRAC pe pășuni și alte zone sensibile.
Cel mai nou membru al familiei TERRA TRAC CLAAS este TRION. Lansat în 2021, acesta include pentru prima dată opțiunea unui model de dimensiuni medii cu 5 scuturători și cu TERRA TRAC, cu echipare din fabrica de la Paderborn.

35 de ani de experiență: know-how-ul TERRA TRAC este solicitat și pe plan extern
Cu toate acestea, experiența CLAAS în materie de șenile ce oferă protecție solului a început cu încă 10 ani în urmă, în 1987. „La Farm Progress Show, CLAAS a prezentat DOMINATOR CS cu două șenile Caterpillar”, spune Robert Obermeier-Hartmann, director general de strategie produs și dezvoltare avansată. Deoarece lățimea sa totală era mai mare de 4,00 m, utilajele au fost destinate în principal pieței nord-americane, astfel încât doar câteva au fost folosite în Europa, de exemplu în Marea Britanie. „Privind în urmă, confortul de conducere a fost foarte mic din cauza lipsei suspensiei”, adaugă Robert Obermeier-Hartmann. „Cu sistemele noastre actuale TERRA TRAC, trecem la un nivel complet diferit. Pe teren și, din ce în ce mai mult, și atunci când conduceți pe șosea, boghiurile noastre sunt superioare celor clasice cu roți în multe privințe și, de asemenea, în ceea ce privește confortul de conducere.”
Această tehnologie și experiența au fost apreciate și de clienții externi, de mulți ani. Şenilele TERRA TRAC oferite de CLAAS Industrietechnik pot fi găsite la utilajele de recoltat sfeclă autopropulsate şi la utilajele de recoltat legume, dar şi la utilajele de recoltat cartofi autopropulsate şi remorcate. Alte domenii de aplicare sunt rezervoarele de împrăștiere a gunoiului de grajd lichid cu sisteme TERRA TRAC și punte motoare ACTIVE DRIVE. Datorită puterii suplimentare, este suficient un tractor mai ușor, cu o tracțiune mai mică, la care patinarea roților poate fi redusă semnificativ, de asemenea, de puntea motoare de sub cadru. Interacțiunea dintre greutatea mai mică, patinarea redusă a roților și suprafața mare de contact protejează solul într-un mod necunoscut anterior.

Până în prezent, CLAAS Industrietechnik din Paderborn a produs și comercializat 35.000 de trenuri de rulare TERRA TRAC la Paderborn.

Etapele importante ale tehnologiei TERRA TRAC de la Paderborn pe scurt
• 1997: Introducerea sistemului TERRA TRAC pentru combinele agricole CLAAS LEXION
• 2004: Introducerea amortizoarelor din cauciuc pentru un confort sporit al conducerii
• 2006: A doua generație TERRA TRAC cu un cadru ranforsat, turnat dintr-o singură bucată pentru noul LEXION 600
• 2011: Introducerea suspensiei hidropneumatice și a vitezei maxime de 40 km/h
• 2017: AXION TERRA TRAC în calitate de concept la Agritechnica
• 2018: Introducerea a două modele JAGUAR TERRA TRAC cu funcția unică de protecție pentru capătul de rând
• 2019: Începe producția de serie a două modele AXION TERRA TRAC
• 2019: Prezentarea modelelor LEXION 5000/6000/7000/8000 cu zece modele TERRA TRAC

2021: Introducerea seriei TRION cu șase modele TERRA TRAC
• Februarie 2022: JAGUAR TERRA TRAC cu numărul 100 iese de pe linia de asamblare din Harsewinkel
• …următoarea oprire: Agritechnica 2023

CLAAS oferă șasiuri TERRA TRAC pentru seriile următoare:
AXION TERRA TRAC 930/960
JAGUAR TERRA TRAC 960/990
LEXION 5000/6000/7000/8000
TRION 500/600/700

Despre CLAAS
CLAAS (www.claas-group.com) este o afacere de familie fondată în anul 1913 şi unul dintre cei mai importanţi producători de utilaje agricole la nivel global. Compania cu sediul în Harsewinkel, Westfalia, este lider pe piața europeană de combine de recoltat furaje. CLAAS domină piața europeană și pe un alt segment de bază – combinele de recoltat. Totodată, CLAAS este un nume de referinţă de top la nivel mondial în ceea ce priveşte tehnologia agricolă, în special în domeniul tractoarelor, preselor de balotat şi al utilajelor agricole de recoltat furaje verzi. Portofoliul de produse al companiei include, de asemenea, tehnologie a informaţiei de ultimă oră în ceea ce priveşte agricultura. Firma CLAAS are peste 11.900 de angajaţi la nivel mondial şi a generat o cifră de afaceri peste 4,8 miliarde de euro în 2021.

Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus