Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

LAPAR: Fărămițarea terenurilor agricole din România

blogEntryTopperLiga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, federație la nivel național și care reprezintă interesele producătorilor agricoli, atragem atenția asupra unei stări de fapt care aduce mari deservicii agriculturii naționale și duce direct la scăderea competitivității exploatațiilor agricole din România. Este vorba despre excesiva fărâmițare a terenurilor lucrate de fermieri, situație care nu permite aplicarea unei tehnologii pentru mărirea productivității muncii, utilizarea de produse fitosanitare în cantități mai reduse și implicit consumuri mai mici de combustibili - discutăm despre reducerea emisiilor de carbon și de diminuarea folosirii pesticidelor, acestea fiind dorințe și obiective ale Uniunii Europene.

LAPAR vine cu unele propuneri pertinente care ar putea rezolva, măcar în parte, această problemă, cu precizarea clară că acest demers se vrea începutul unei dezbateri publice naționale, fără ca propunerea să fie gândită a afecta deloc existența și situația fermelor mici și mijlocii din România. LAPAR afirmă clar că nu este o propunere îndreptată împotriva cuiva, ci o chemare la discuții care să permită creșterea profitabilității agriculturii din România, la toate nivelurile.
În România există, conform datelor INS și ale Uniunii Europene, cel mai mare număr de ferme din spațiul comunitar - 3,422 milioane, adică o treime din cele aproximativ 10 milioane de ferme din Uniune. Dar 91,8% dintre ferme au suprafețe mai mici de 5 hectare, în această situație putându-se vorbi mai degrabă de gospodării țărănești, de subzistență. Iar amplasarea fizică a acestor suprafețe, de multe ori intercalate între proprietăți mai mari, duce la fragmentarea suprafețelor de lucru, impunând măsuri restrictive fermierilor care doresc să lucreze suprafețe mai mari, după principii de rentabilitate economică și cu respectarea normelor europene în domeniu.
LAPAR dorește păstrarea tuturor tipurilor de exploatații agricole, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România propune o nouă metodă de comasare a terenurilor agricole, cu respectarea dreptului de proprietate și folosință.
Asta înseamnă că fermierul care are o suprafață însemnată într-un loc sau altul, dar există multe proprietăți de mici dimensiuni în zona sa, poate să pună la dispoziție micilor fermieri sau proprietarilor de suprafețe mai mici un teren la - limita exploatației sale (în suprafață echivalentă și de aceeași calitate a solului). Prin acest schimb de terenuri nu ar fi afectat dreptul la proprietate, dar ar avea loc comasarea terenurilor, ceea ce ar permite exploatarea agricolă în condiții de maximă eficiență. Existența la această oră a multor mici proprietăți ”intercalate” între suprafețe agricole mari face imposibilă lucrarea pământului fără costuri suplimentare, generate de consumul de combustibil, de îngrășăminte și substanțe fito-sanitare.
De asemenea apare și problema imposibilității construirii unui sistem de irigații (mai mult decât necesar în condițiile schimbărilor climatice), pentru că acest lucru ar presupune eventuala intrare a fermierului pe proprietăți care nu îi aparțin. De aceea LAPAR consideră că un nou sistem de comasare a terenurilor, prin schimburi punctuale între proprietari, ar rezolva una dintre multele probleme ale agriculturii din România.

Ținem să mai precizăm că actuala structură a proprietății agricole în România constituie o piedică în realizarea viitoarelor obiective de mediu și climă ce vor fi impuse prin noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene, în discuție la această oră. O reală comasare a terenurilor, acolo unde este posibil, generând suprafețe mari de lucru, va permite în mod direct reducerea consumurilor specifice pe hectar, cu creșterea profitabilității pentru fermieri și pentru țară.

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus