Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

De neoprit: 50 de ani de combine de recoltat furaje autopropulsate JAGUAR de la CLAAS

blogEntryTopperCLAAS a pus bazele unei povești de succes fără precedent în segmentul combinelor de recoltat furaje autopropulsate prin lansarea în anul 1973 a modelului JAGUAR 60 SF. Dispunând de multe inovații și tehnologie durabilă și eficientă, JAGUAR a câștigat foarte curând nu doar reputația mondială, ci și cea de lider de piață la nivel mondial. În momentul de față, JAGUAR rămâne alegerea numărul 1 pentru fermierii și antreprenorii din întreaga lume, datorită tehnologiei sale remarcabile de zdrobire a boabelor, sistemelor sale de acționare care protejează solul și profilului său de cost complet extrem de scăzut.

La fel ca un tractor și o combină de recoltat, combina de recoltat furaje autopropulsată este astăzi un utilaj cheie pentru mulți fermieri și antreprenori și cu adevărat pentru sectorul agricol în ansamblu. Aceasta garantează lungimea ideală de tocare și procesarea optimă a boabelor, precum și performanță și versatilitate de vârf, fie că este vorba de recoltarea furajelor de înaltă calitate pentru producția de lapte și finisarea vitelor sau de recoltarea biomasei. CLAAS, liderul pieței mondiale, se poate mândri acum cu o jumătate de secol de combine de recoltat furaje autopropulsate JAGUAR, cu peste 45.000 de unități fabricate. „Timp de 50 de ani, JAGUAR a reprezentat inovație, eficiență, productivitate și fiabilitate și este, cu siguranță, pe primul loc în ceea ce privește amprenta pe care și-a pus-o pe segmentul de recoltat furaje în aceste cinci decenii”, spune Dominik Grothe, prim vicepreședinte al diviziei de combine de recoltat autopropulsate. „Dar CLAAS nu își datorează poziția de lider de piață la nivel mondial doar progreselor tehnologice și, prin extensie, dezvoltatorilor și feedback-ului de la clienții noștri. O mare parte din merit revine și distribuitorilor și partenerilor noștri de service, deoarece combina de recoltat furaje este un utilaj cheie în special pentru antreprenori și perioadele scurte de nefuncționare, datorită tehnologiei fiabile și sistemului de aprovizionare cu piese extrem de eficient și lucrărilor de service efectuate rapid și profesionist reprezintă un factor decisiv.”
1973 – 2023: 50 de ani de JAGUAR CLAAS – în această perioadă, peste 45.000 de combine de recoltat furaje autopropulsate JAGUAR au părăsit fabrica din Harsewinkel.

Lider în materie de profil de cost complet scăzut și management al ciclului de viață al produsului
Progresul tehnologic și eficiența optimă nu sunt singurii factori care au permis modelului JAGUAR să-și apere poziția de top până în prezent. Un rol important îl joacă, de asemenea, componentele de înaltă calitate, cu costuri reduse de uzură, lucrările de service de primă clasă oferite de distribuitorii CLAAS și disponibilitatea rapidă a pieselor. Aceștia sunt factori pe care se pot baza clienții dacă achiziționează utilaje noi sau rulate. În cadrul rețelei globale de vânzări CLAAS, utilajele JAGUAR rulate trec granițele naționale și chiar și oceanele, tocând iarbă Napier sau paie de trestie de zahăr în Thailanda și levănțică în sudul Franței. Acesta este motivul pentru care nicio altă combină de recoltat furaje nu rămâne în uz o durată atât de mare ca modelul JAGUAR. Și acesta este și motivul pentru care un JAGUAR rulat nu trebuie să aștepte niciodată mult pentru a-și găsi un nou proprietar.

Lansarea cu ajutorul tehnologiei combinelor de recoltat
Începând cu anii 1970, cultivarea la scară din ce în ce mai mare a porumbului și tendința către utilaje autopropulsate a dus la trecerea treptată de la combinele de recoltat furaje tractate la cele autopropulsate, dezvoltare care a avut loc aproape simultan în America de Nord, Europa și, de asemenea, în Blocul de Est. CLAAS a intrat în acest segment de creștere foarte promițător în 1973 cu modelul JAGUAR 60 SF, după ce doi distribuitori au produs anterior primele prototipuri din proprie inițiativă. Vânzările modelului de 120 cp, a cărui dezvoltare s-a bazat pe ansambluri cheie de la utilajul de recoltat furaje cu tobă de batozare tractat JAGUAR 60 și modelele de combine de recoltat furaje ale vremii, au fost de 33 de unități în primul an și au crescut la 500 de utilaje până la sfârșitul producției, în anul 1976.
Curând a devenit clar că antreprenorii în special își doreau un utilaj și mai puternic. Răspunsul a venit în 1975 sub forma modelului JAGUAR 80 SF. Dezvoltat la centrul CLAAS din Bad Saulgau, noul utilaj avea o putere de 213 cp, hedere de porumb pe trei până la patru rânduri, o suflantă de descărcare și noul sistem de direcție automată CLAAS. Tot nouă a fost și capacitatea de a separa carcasa sistemului de alimentare și carcasa rotorului, ceea ce a făcut sarcinile de întreținere mult mai ușoare. În același timp, CLAAS a dezvoltat deja succesorul modelului JAGUAR 60 SF. JAGUAR 70 SF avea un rotor mai mare și posibilitatea de a opta pentru un motor de 150 sau 175 cp. A fost lansat pentru sezonul 1976/77 și putea recolta porumb cu un debit susținut de 75 t pe oră.

Un pionier devine liderul pieței mondiale
În 1983, la un deceniu de la lansarea modelului JAGUAR 60 SF, a fost înregistrat un salt uriaș în tehnologie sub forma noii serie de modele JAGUAR 600, care a stabilit noi standarde în materie de performanță și calitate a tăierii, precum și design. Principalele caracteristici noi au fost detectorul de metale, zdrobitorul de boabe și acceleratorul de recoltare. Motoarele Mercedes-Benz de ultimă generație promiteau un cuplu ridicat și un consum redus de carburant. Noua cabină impresionantă, adoptată de la combinele DOMINATOR și montată pe silent block-uri a asigurat o ergonomie excelentă și izolare fonică. O nouă manetă de control a permis controlul mai multor funcții fără ca operatorul să fie nevoit să-și repoziționeze mâna dreaptă. Puterea motorului de până la 300 cp însemna că acum era posibil să fie utilizate hedere de porumb de până la 6 rânduri, o dezvoltare care a avut drept rezultat creșterea suplimentară semnificativă a eficienței utilajului. Acum era disponibil un nou rotor cu cuțite multiple, dispuse într-un model decalat în formă de „V”, pentru recoltarea plantelor întregi sau a știuleților de la nivelul solului. În 1988, alte actualizări ale seriei de modele au inclus o cabină nouă. Modelul JAGUAR 695 MEGA, cu o putere de 354 cp, și-a făcut debutul ca nou model emblematic al seriei de succes.
Introducerea noii serii de modele JAGUAR 800 în 1994 a reprezentat o dezvoltare senzațională care a adus CLAAS într-o nouă dimensiune a performanței și a subliniat pretenția sa de lider în materie de tehnologie: marca ce fusese lider pe piața europeană cu JAGUAR 600 era acum lider de piață mondială în materie de combine de recoltat furaje autopropulsate. În plus, cu cei 481 cp ai săi, modelul JAGUAR 880 era la vremea respectivă și cea mai puternică combină de recoltat furaje din lume. Ca rezultat, acum puteau fi recoltate pentru prima dată 8 rânduri de porumb cu un singur heder. Un an mai târziu, RU 450 s-a alăturat portofoliului de produse ca primul heder de porumb CLAAS independent de rând, cu o lățime de lucru de 4,5 m. Prin montarea transversală a motorului, în spatele punții spate, acesta putea transmite direct puterea către rotor, folosind o bandă de putere. De asemenea, acționa ca o contragreutate pentru implementele frontale cu lățime mare. La trecerea de la recoltarea porumbului la recoltarea ierbii, zdrobitorul de boabe putea fi scos din poziție rapid și ușor – și invers, după cum era necesar. Un accelerator puternic de recoltare asigura descărcare precisă și pe lungime mare către camioane și remorci și chiar peste partea superioară a vehiculului la care era cuplată remorca. Noua cabină, cu parbrizul curbat și scaunul pentru instructor stabilea un nou standard, în special în materie de vizibilitate de jur împrejur și spațialitate. Din 1997, câteva unități au fost construite ca modele FIELD SHUTTLE în producție de serie mică, majoritatea cu un container basculant lateral sau pe spate, dar câteva unități aveau un cărucior remorcat care era compatibil cu o semiremorcă.
În 2001, JAGUAR 900 a devenit primul model de 600 cp care a spart „bariera sunetului”. Încă o dată; noua cabină cu terminalul său digital și maneta de comandă multifuncțională modernă a fost înaintea concurenței. În plus, din 2003, modelul JAGUAR SPEEDSTAR, pe lângă faptul că ducea puterea maximă la o nouă valoare, de 623 cp, a devenit și prima combină de recoltat furaje aprobată pentru deplasarea pe șosea la o viteză de 40 km/h.

Eficiență prin intermediul inteligenței
Anul 2008 a adus următorul salt cuantic: noua serie de modele JAGUAR 900, care a împins limitele performanței și mai mult și chiar a prezentat un sistem dublu motor capabil să dezvolte o putere de până la 830 cp la modelul 980. Noul design al rotorului V-MAX cu cuțitele sale tip palete a reprezentat un punct culminant datorită calității tocării, eficienței și avantajelor clare în ceea ce privește întreținerea. Cabina de generație nouă oferea un confort sporit operatorului, la fel ca și sistemul automat de umplere opțional AUTO FILL și sistemul de control. Pe lângă aceste avantaje, seria 900 a obținut rezultate bune prin sistemul său inteligent de control al motorului DYNAMIC POWER, care ajusta curba de putere a motorului în funcție sarcina respectivă și asigura economii de carburant de până la 10% atunci când funcționa la sarcină parțială. Din 2012, disponibilitatea unui senzor NIR opțional a permis măsurarea continuă a conținutului de substanță uscată și a altor constituenți, în plus față de documentarea exactă a productivității specifice zonei, pentru echilibrul fluxului de nutrienți, de exemplu. Un sistem variabil de control al presiunii în anvelope a fost disponibil din fabrică nu doar pentru puntea motoare, ci și pentru puntea de direcție, ceea ce reprezenta o caracteristică unică în segmentul combinelor de recoltat furaje ce optimiza protecția solului și sporea confortul în timpul conducerii. În 2014, multe dintre aceste caracteristici se regăseau și în noua serie de modele JAGUAR 800.
În 2015, CLAAS a achiziționat tehnologia de prelucrare a porumbului SHREDLAGE® care a fost dezvoltată în SUA și a oferit de atunci SHREDLAGE® MCC (MULTI CROP CRACKER) pentru a completa sistemul de zdrobire a boabelor JAGUAR de succes și excepțional de versatil. Optimizarea suplimentară a fluxului de material recoltat și a șasiului modelului JAGUAR 900 din 2017 a fost urmată de o nouă generație de hedere de porumb ORBIS în 2019. Doi ani mai târziu, funcțiile automate CEMOS și-au făcut debutul la JAGUAR 900, ceea ce a adus îmbunătățiri suplimentare performanței și eficienței seriei combinelor de recoltat furaje de mari dimensiuni de la Harsewinkel. În gama CLAAS au fost adăugate, de asemenea, două combine de recoltat furaje cu șenile: JAGUAR TERRA TRAC 960 și 990, al căror sistem unic de protecție a capătului de rând le permite să fie utilizate atât pentru recoltarea porumbului, cât și a ierbii. Pe lângă protecția solului, acest sistem stabilește noi standarde în materie de ghidare a implementului frontal.

Un model special la Agritechnica și evenimente găzduite de distribuitori selectați
La Agritechnica 2023, CLAAS va sărbători cei 50 de ani ai modelului JAGUAR prin lansarea unui model de ediție specială, cu grafică aniversară, precum și a unui „pachet pentru operator”. Punctul central al celebrării va fi dezvăluirea la standul CLAAS de la Agritechnica (Sala 13) a unei ediții speciale JAGUAR 990 TERRA TRAC cu o schemă exclusivistă, aniversară de culori. Acest utilaj va fi prezent în cadrul demonstrațiilor în timpul recoltei 2024 și la evenimentele aniversare JAGUAR găzduite de distribuitori selectați.

Prezentarea pe scurt a evoluției modelului JAGUAR CLAAS:
• 1973: lansarea modelului JAGUAR 60 SF.
• 1975: dezvoltat de CLAAS la Bad Saulgau, modelul JAGUAR 80 SF duce combinele de recoltat furaje într-o nouă dimensiune a performanței cu cei 213 cp furnizați de un motor diesel V10.
• 1977: CLAAS lansează modelul JAGUAR 70 SF ca succesor al utilajului JAGUAR 60 SF.
• 1983: noua generație JAGUAR 600 stabilește noi standarde pentru combinele de recoltat furaje autopropulsate.
• 1989: JAGUAR 600 S/SL/MEGA cu o cabină nouă, o putere de până la 354 cp și performanțe generale și mai mari.
• 1994: JAGUAR 800 cu motoare montate transversal, până la 481 cp și un heder de porumb cu 8 rânduri pentru prima dată. În același an este construit al 10.000-lea utilaj JAGUAR și începe tradiția vopselei speciale pentru a celebra reperele producției JAGUAR.
• 1997: JAGUAR FIELD SHUTTLE adaugă combinei de recoltat furaje un container de descărcare.
• 1998: CLAAS construiește al 15.000-lea JAGUAR echipat cu aerograf – o capodoperă senzațională.
• 2001: schimbarea modelului și un nou model emblematic: JAGUAR 900 cu 605 cp.
• 2003: JAGUAR SPEEDSTAR primește aprobarea pentru deplasare pe șosea la 40 km/h.
• 2004: producerea utilajului JAGUAR cu numărul 20.000.
• 2006: lansarea modelului JAGUAR 900 GREEN EYE cu până la 623 cp.
• 2008: lansarea noii serii de modele JAGUAR 900 cu DYNAMIC POWER și multe funcții automate.
• 2009: al 25.000-lea utilaj JAGUAR este un model JAGUAR 980 cu motor dublu și 830 cp.
• 2011: CLAAS construiește utilajul JAGUAR cu numărul 30.000 cu un finisaj special de vopsea neagră.
• 2012: sistemul de senzori NIR integrat permite măsurarea precisă a randamentului de materie uscată și măsoară cu precizie alți constituenți, cum ar fi cenușa brută, fibrele brute și zahărul pentru fiecare zonă recoltată.
• 2014: actualizarea seriei JAGUAR 800 cu un confort mai mare, eficiență mai mare și performanță mai mare.
• 2017: noua generație JAGUAR 900 este echipată cu o unitate de acționare continuu variabilă a implementului frontal și un nou concept de șasiu.
• 2019: CLAAS lansează JAGUAR 900 TERRA TRAC cu șenile inovatoare, cu un sistem unic de protecție a capătului de rând și, în același timp, introduce CEMOS AUTO PERFORMANCE pentru modelul JAGUAR.
• 2019: cea de-a 40.000-a combină de recoltat furaje JAGUAR părăsește fabrica de la Harsewinkel.
• 2020: noile hedere de porumb ORBIS combină o lățime de lucru de până la 9,00 m cu o lățime de transport de doar 3,00 m și protecție integrată pentru transport: siguranță mai mare pe șosea și timp de montare redus semnificativ.
• 2022: lansarea noului GPS PILOT CEMIS 1200 montat la bordul modelului JAGUAR pentru direcție automată și agricultură de precizie.

Despre CLAAS
CLAAS (www.claas-group.com) este o afacere de familie fondată în anul 1913 şi unul dintre cei mai importanţi producători de utilaje agricole la nivel global. Compania, cu sediul central în Harsewinkel, Westphalia, este liderul mondial pe piața combinelor de recoltat furaje. CLAAS domină piața europeană și în cadrul unui alt segment de bază – combinele de recoltat – și este un nume de referinţă de top la nivel mondial în domeniul tractoarelor, preselor de balotat şi al utilajelor agricole de recoltat furaje verzi. Portofoliul de produse al companiei include, de asemenea, tehnologie a informaţiei de ultimă oră în ceea ce priveşte agricultura. Firma CLAAS are peste 12.100 de angajaţi la nivel mondial şi a generat o cifră de afaceri de 4,9 miliarde de euro în anul financiar 2022.

Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus