Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Corteva Agriscience™ : Ultima serie de fermieri campioni la porumb din 2019

porumb-4
2019 a fost un an productiv pentru agricultorii care au ales hibrizi Pioneer®, motiv pentru care de-a lungul timpului am prezentat rețetele pe care le-au aplicat agricultorii și bineînțeles cei mai productivi hibrizii din fermă, însă campania Corteva Agriscience a ajuns la final. Ultima serie de fermieri campioni este formată din agricultorii din județele Mureș, Teleorman și Ilfov.

În județul Mureș, primul fermier campion pe care vi-l prezentăm este domnul Ioan Vereș, care a obținut 16.600 kg/ha cu hibridul P0023. “Noi lucrăm 112 ha, iar cu porumb am semănat anul trecut 80 ha, a fost și monocultură, dar și sole unde am avut sfeclă. La noi în fermă cel mai bine merge porumbul, în alți ani însă am avut producții și mai mari cu hibrizi Pioneer®. Eu fac o lucrare mai complexă pentru că dintr-o singură trecere fac o arătură cu tot cu scarificat. Am niște dălți sucite la pluguri care merg cu 5 cm mai adânc decât plugul, astfel că arăturii la 40 cm se adaugă 5 cm adâncime cu acest dispozitiv. De regulă aplic uree la finalul lunii februarie, până la mijlocul lui martie, anul trecut însă nu am mai aplicat. La semănat am dat nitrocalcar – 340 kg/ha, densitatea a fost de 72.000 b.g/ha, iar viabile au rămas 68.000 de plante, dar au fost cazuri când au rămas peste 70.000. Am erbicidat în preemergență și am revenit cu un erbicid de corecție pentru buruieni cu frunză lată și tot atunci am aplicat 9 litri de îngrășământ foliat la care se adaugă 1.2 litri de bor și dacă se poate, sulfat de cupru, dar aproape nesemnificativă cantitatea. În acest caz rezultă un porumb foarte sănătos. În 2019 nu a fost cazul să aplic insecticide pentru că am avut o cultură curată. Am recoltat diferit în funcție de sole, pentru că am avut diferite umidități, este clar că depinde foarte mult de anotimp. În acest an voi semăna în jur de 80 ha cu porumb, însă trebuie să spun că am și terenuri mai slabe, nu peste tot am obținut această producție, media pe fermă a fost în jur de 10 tone/ha”, a precizat domul Ioan Vereș. Acesta a mai adăugat faptul că a fost foarte mulțumit de producția pe care a obținut-o cu acest hibrid, însă a specificat faptul că acest rezultat putea fi mai ridicat dacă în lunile iulie și august ar fi plouat în zonă și dacă animalele sălbatice nu ar fi făcut pagube însemnate, pe care le apreciază ca fiind cuprinse între 2-4 tone/ha.

veres-ioan

În județul Teleorman primul fermier campion la porumb din 2019 a fost Dan Cristinel, care a cultivat mai mulți hibrizi Pioneer® care i-au oferit producții ridicate. Dintre aceștia menționăm: P0217 – 13.254 kg/ha, P0216 – 12.425, P0023 – 12.000 kg/ha și P0412 – 11940 kg/ha. “În cadrul grupului de firme am avut un total de 320 ha semănate cu porumb anul trecut, cultura premergătoare fiind grâul. În funcție de solă terenul a fost arat sau scarificat în toamnă, în primăvară pregătim terenul și fertilizăm. Nu am aplicat aceeași tehnologie, unele sole au fost fertilizate cu îngrășământ complex 18.46.0, altele cu triplu 15, au fost mai multe variante. Semănatul a avut loc în a doua jumătate a lunii martie și atunci am fertilizat fie cu 100 kg/ha de uree clasică sau uree NG cu descompunere lentă. Și aici au fost diferite rețete de fertilizare, la fel cum am făcut și pe parcursul vegetației unde am fertilizat de două ori. Culturile au primit un foliar și un singur erbicid. Recoltatul a avut loc în luna septembrie”, a declarat fermierul campion. În acest an agricultorul teleormănean a punctat faptul că va semăna cu porumb în jur de 350 ha, pentru că a mai mărit suprafața pe care o lucrează. Dintre cele 350 ha, 300 ha vor semănate cu hibrizi Pioneer® – P0216, P0023, dar și hibrizi noi din grupele FAO 400 – 450.

dan-cristinel

Unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din județul Mureș este domnul Peter Tamaș Nagy. Acesta cultivă de mai mulți ani hibrizii Pioneer®, atât pentru boabe, cât și pentru siloz, iar rezultatele pe care le obține sunt pe măsura așteptărilor. Anul trecut cele mai bune rezultate le-a avut cu hibrizii P9074 – 12.295 kg/ha și P0725 – 74 t/ha. “Am avut în jur de 30 ha cu porumb pentru siloz și 30 ha pentru boabe. Am semănat fie tot după porumb, după lucernă sau păioase. Am scarificat tot terenul, iar acolo unde am avut lucernă am și arat. Am fertilizat cu gunoi de grajd 25-30 t/ha. Semănatul l-am început atunci când temperatura a ajuns la 10°C, și atunci am fertilizat cu îngrășământ triplu 16 – 350 kg/ha. Unele parcele au fost erbicidate o singură dată, altele au fost erbicidate și în vegetație, în general acolo unde a fost lucernă pentru că a fost o primăvară ploioasă, lucerna a răsărit din nou și a trebuit să intervin și tot atunci am dat și un foliar. La finalul lunii august am recoltat porumbul pentru siloz, iar în septembrie cel pentru boabe. În următoarea campanie voi dubla suprafața semănată cu porumb, astfel că voi avea în jur de 30 ha cu porumb siloz și în jur de 70 pentru boabe”, a specificat agricultorul.

nagy-peter

Un alt fermier campion la porumb în 2019 a fost domnul Gabriel Mațoi din localitatea Islaz, județul Teleorman. Ca în fiecare campanie, acesta a ales hibrizi Pioneer®, iar cei care i-au oferit cele mai bune rezultate au fost P9903 – 12.300 kg/ha și P9978 – 12.000 kg/ha. “Lucrez 750 ha, porumb am avut anul trecut pe 135 ha, iar cel mai bun hibrid din fermă pot spune că a fost P9903. Au fost mai multe sole pe care am semănat porumb, deci și mai multe culturi premergătoare – grâu, orz și mazăre. Astfel că în funcție de planta premergătoare, terenul a fost arat sau scarificat, iar în primăvară suntem foarte atenți la pregătirea patului germinativ. Am fertilizat cu nitrocalcar – 170 kg/ha, la semănat am mai fertilizat cu îngrășăminte complexe – 100 kg/ha. Am semănat 60.000 b.g/ha începând cu 15 martie. Cultura a primit două erbicide, un insecticid, iar la apariția butonului floral am aplicat un foliar. Am început recoltatul la finalul lunii august. În această primăvară voi semăna în jur de 290 ha cu porumb și sigur nu va lipsi hibridul P9903 care, repet îl consider cel mai productiv, este deja a treia campanie în care îl semănăm”, a punctat fermierul campion.

matoi-gabriel

În județul Ilfov, domnul Daniel Drăghici a devenit fermier campion cu hibridul P0023 care i-a oferit o producție de 10.590 kg/ha.

draghici-daniel

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus