Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Bulgaria va sacrifica 19.000 de găini pentru a opri răspândirea gripei aviare

blogEntryTopperBulgaria va începe să sacrifice un număr de aproximativ 19.000 de găini ouătoare la o fermă din sudul ţării, după descoperirea unei variante deosebit de contagioase a virusului gripei aviare, au anunţat luni Autorităţile sanitar veterinare, transmite Reuters.

Acesta este al treilea focar de gripă aviară descoperit la o fermă din satul Krivo Pole, în apropiere de oraşul Haskovo, în ultimii trei ani, a precizat şeful Agenţiei regionale de siguranţa alimentelor.
Şi alte state europene, precum Ţările de Jos şi Franţa, au descoperit la rândul lor noi focare de gripă aviară în ultimele săptămâni.
Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI), în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.
În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase, precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă, trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus