Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministerul Agriculturii doreşte construirea unei pieţe publice pentru sectorul ecologic

blogEntryTopperMinisterul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) doreşte construirea unei pieţe publice pentru sectorul ecologic, iar în această perioadă se creează premisele prin care această piaţă va fi configurată, a declarat subsecretarul de stat Avram Fiţiu, în cadrul unei întâlniri de lucru.

Potrivit unui comunicat remis joi, Avram Fiţiu a condus întâlnirea desfăşurată la sediul MADR cu Organismele de Inspecţie şi Certificare (OIC) din agricultura ecologică. La întâlnire au participat directori şi experţi din cadrul direcţiilor tehnice de specialitate ale MADR.
Dezbaterea a vizat analiza problemelor identificate în sistemul de agricultură ecologică în ceea ce priveşte înregistrarea, inspecţia şi certificarea operatorilor din flora spontană, soluţii pentru îmbunătăţirea şi evaluarea stadiului sistemului informatic intregrat pentru agricultură ecologică.
În cadrul discuţiilor, reprezentantul MADR a subliniat că, în contextul celor două strategii ale Uniunii Europene "De la fermă la consumator şi cea privind biodiversitatea", se doreşte ca până în 2030, 25% din terenurile agricole din Europa să devină terenuri agricole ecologice, astfel încât este necesară regândirea agriculturii ecologice şi eficientizarea mecanismelor de control la nivelul operatorilor colectori.

De asemenea, subsecretarul de stat Fiţiu le-a transmis participanţilor că ministerul doreşte construirea unei pieţe publice pentru sectorul ecologic, iar în această perioadă se creează premisele prin care această piaţă va fi configurată.

Totodată, conducerea MADR a evidenţiat necesitatea atragerii unui număr cât mai mare de operatori din flora spontană spre agricultura ecologică şi a exprimat cerinţa de a produce valoare adăugată în domeniul agriculturii ecologice, un sector ce va beneficia de o atenţie sporită în noile politici agricole ale Uniunii Europene.

În acest context, subsecretarul de stat Fiţiu a reliefat că se doreşte îmbunătăţirea legislaţiei în vigoare în vederea simplificării activităţii operatorilor din sistem şi atribuirea unui nivel crescut de responsabilitate OIC-urilor printr-un sistem de control mult mai riguros.

Referitor la realizarea unui sistem informatic integrat dedicat sectorului de agricultură ecologică, conducerea MADR a subliniat că această cerinţă are la bază necesitatea ca, în contextul construirii noului Program Naţional Strategic, sectorul de agricultură ecologică să fie mai bine gestionat, cu ajutorul unui sistem informatic practic şi eficient, care să faciliteze activitatea operatorilor, cât şi a experţior MADR care administrează această activitate. Reprezentanţii OIC-urilor au avut ocazia de a discuta direct cu exponenţii dezvoltatorului softului, cărora le-au prezentat aspectele care necesită a fi completate şi îmbunătăţite.

Subsecretarul de stat Fiţiu şi-a exprimat speranţa ca dialogul să fie unul constructiv şi fructuos în perspectiva proiectării unor politici publice viabile în acest domeniu.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus