Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

ALCEDO: Combaterea dăunătorilor din culturile de rapiță

blogEntryTopperPrincipalii dăunători ai culturii de rapiță și-au făcut apariția în câmp!
După cum vă spuneam încă de acum 2 săptămâni, gândacul lucios (Meligethes aeneus) a apărut în cultura de rapiță încă din a doua parte a lunii martie, cu o lună mai repede decât este menționat în manualele de entomologie agricolă. Între timp, în lanurile de rapiță și-au făcut apariția și gărgărița silicvelor (Ceuthorynchus assimilis), dar și gândacul păros (Epicometis hirta).

Ce este de făcut în acest caz?
Efectuarea de sondaje în câmp pentru stabilirea momentului optim al efectuarii tratamentelor.
Combaterea gândacului lucios din lanurile de rapiță se realizează dacă se înregistrează densități mai ridicate față de pragul economic de dăunare (PED – 1 adult/plantă, când rapița este în faza de muguri florali uniți, respectiv 2-3 adulți/plantă cînd rapița este în faza de muguri florali separați și pedunculii florali sunt alungiți).
În cazul gărgăriței silicvelor, se recomandă efectuarea tratamentelor când se atinge PED-ul de 1 adult la două plante, iar cultura de rapiță se afla în fenofazele de înflorit-formarea primelor silicve.
Specialiștii ALCEDO recomandă aplicarea insecticidului FASTER GOLD 50 EC, în doză de 0.1 l/ha, respectând un interval de 14-21 de zile între tratamente.

Mai multe detalii despre FASTER GOLD 50 EC: https://alcedo.ro/produse/faster-gold-50-ec/.

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus