Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Plafoanele alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, aprobate vineri de Executiv

blogEntryTopperPlafoanele alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru anul de cerere 2023, au fost aprobate vineri de Executiv, impactul bugetar depăşind 670 de milioane de lei, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat transmis AGERPRES.

"Prezentul act normativ aprobă plafoanele alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru anul de cerere 2023 şi stabileşte modalitatea de calcul a cuantumului per unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte, pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne şi pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine", se arată în comunicat.
Impactul bugetar este de circa 670.271.000 lei, respectiv 134.768.480 euro de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat MADR pe anul 2024, reprezentând plăţi naţionale tranzitorii pentru anul de cerere 2023.
Cuantumul per unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic se calculează de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor alocate fiecărei scheme la efectivele de animale eligibile, respectiv bovine şi ovine/caprine sau la cantităţile de lapte eligibile.
"Ca număr de beneficiari ai ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic estimăm circa 40.000 de fermieri pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte, circa 112.000 de fermieri pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne, şi circa 45.000 de fermieri pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine", menţionează instituţia.
MADR precizează că documentele specifice care se depun împreună cu cererea de plată, precum şi condiţiile de acordare a ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic sunt prevăzute în secţiunea a 2-a a Ordinului MADR nr. 80/2023, cu modificările şi completările ulterioare, articolele 95-102.
Acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii contribuie la asigurarea capitalului financiar necesar pentru derularea activităţilor specifice din sectorul de creştere a animalelor.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus