Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

AgroMeteo: Aprovizionarea cu apă pentru grâul de toamnă, în limite satisfăcătoare în majoritatea regiunilor agricole ale ţării

blogEntryTopperAprovizionarea cu apă pentru grâul de toamnă în stratul de sol 0 - 100 de centimetri se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în majoritatea regiunilor agricole ale ţării, relevă prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 9 - 15 decembrie 2020.

Conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică), în Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei, local nordul, nord-estul, estul, sudul, sud-estul şi centrul Munteniei, sud-estul, sudul, estul, izolat centrul Moldovei, sud-vestul Crişanei.
"Ritmurile biologice la speciile de toamnă se vor desfăşura în general normal în aproape toată ţara şi mai lent în zonele nordice şi centrale. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive", spun specialiştii ANM.
La orzul şi grâul de toamnă se vor semnala fazele de răsărire şi apariţia frunzei a treia (20-100%), precum şi înfrăţirea (20-100%), îndeosebi în culturile înfiinţate în epoca optimă şi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În funcţie de data semănatului, cultura de rapiţă va parcurge înfrunzirea (8-13 frunze), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind în general bună şi medie.
Pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla în stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţări.
În cea mai mare parte a zonelor de cultură, lucrările agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături în vii şi livezi, etc) vor fi întrerupte temporar, în special în zilele cu precipitaţii.
Sub aspect termic, în acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între minus 2 şi 13 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 8 grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului se va situa între minus 1 şi 15 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, iar cea minimă va oscila între minus 2 şi 10 grade Celsius la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în nordul şi centrul ţării.
"Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în toate regiunile agricole, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. În zonele joase şi de luncă se va semnala ceaţă, asociată cu burniţă", se menţionează în prognoza agrometeorologică emisă de ANM.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus