Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Situaţia actuală a sectorului de creştere a porcului în România, conferinţă organizată joi de APCPR

blogEntryTopperSituaţia actuală a sectorului de creştere a porcului în România şi măsurile necesare pentru redresare vor fi analizate, joi, într-o conferinţă organizată de Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc Din România (APCPR).

Agenda evenimentului include şi alte subiecte de actualitate precum: perspectiva APCPR privind noua versiune a ordinului pentru stabilirea dimensiunilor şi a tipurilor de exploataţii de suine şi prezentarea discuţiei avute cu Premierul României, Ludovic Orban, ministrul Agriculturii, Adrian Oros şi preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, în data de 18 iunie.
La eveniment vor participa Ioan Ladoşi - preşedinte APCPR, Adrian Balaban - membru Consiliul Director APCPR (cooperativa Pork & Co), Adrian Iorgulescu - membru Consiliul Director APCPR (Premium Porc Group), Ionel Chiriac - membru Consiliul Director APCPR (DanBred Arges SRL), Sorin Lupaşcu - membru Consiliul Director APCPR (Tebu Consult Invest SRL) şi Vlad Mănăstireanu, reprezentant afaceri publice APCPR şi fost preşedinte al ANSVSA.
Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) afirmă că dimensionarea exploataţiilor şi respectarea normelor de biosecuritate în toate tipurile de ferme sunt măsuri absolut necesare şi din acest motiv nu susţine adoptarea proiectului de ordin pentru stabilirea dimensiunilor şi a tipurilor de exploataţii de suine publicat în transparenţă decizională de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în 29 mai 2020. Această poziţie a asociaţiei a fost comunicată "deschis şi ferm" şi reprezentanţilor Guvernului cu ocazia întâlnirii ce a avut loc la Palatul Victoria în data de 18 iunie 2020.

"Aşteptările sectorului de creştere a suinelor din România sunt ca acest Guvern să îşi respecte angajamentul luat faţă de fermierii corecţi şi să implementeze, în regim de urgenţă, măsurilor legislative necesare şi solicitate de Comisia Europeană în rapoartele misiunilor de audit efectuate în România. Acestea pun accent pe înregistrarea şi trasabilitatea efectivelor de porcine, respectarea normelor de biosecuritate în toate exploataţiile şi, nu în ultimul rând, pe elaborarea unei strategii privind controlul populaţiei de porci mistreţi, care depăşeşte în prezent de 3 ori limita optimă şi pot reprezenta în viitor vectorul principal de răspândire a bolii", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

APCPR atrage atenţia că ultimele modificări legislative promovate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu respectă recomandările Echipei de urgenţă veterinară a Uniunii Europene (EUVET), favorizează comerţul ilicit cu animale şi, implicit răspândirea Pestei Porcine Africane (PPA) pe teritoriul ţării, perpetuând totodată neîncrederea Comisiei Europene în capacitatea autorităţilor române de a gestiona eficient PPA.
"Principala prevedere din proiectul de ordin care nu poate fi acceptată de membrii APCPR este nespecificarea unui număr maxim de porci care se pot creşte în exploataţiile de subzistenţă (gospodăriile populaţiei), fapt ce menţine riscul de a avea animale nedeclarate, crescute fără respectarea normelor minime de biosecuritate şi care vor constitui o sursă de alimentare pentru piaţa neagră şi pentru răspândirea Pestei Porcine Africane în teritoriu" , spun reprezentanţii asociaţiei.
În ceea ce priveşte normele de biosecuritate din exploataţiile de creştere a porcinelor, APCPR a colaborat constant cu ANSVSA la elaborarea acestora şi a comunicat în scris Autorităţii acceptul faţă de varianta anterioară a proiectului de ordin publicată spre consultare publică în 28 februarie 2020.

APCPR este asociaţia crescătorilor de suine din România care reprezintă şi susţine interesele fermelor comerciale de producţie a cărnii de porc, autorizate sanitar veterinar, în relaţia cu autorităţile publice locale şi centrale naţionale şi europene.
Fondată în anul 1991, APCPR este una dintre cele mai longevive asociaţii ale sectorului zootehnic din România. În cei 28 de ani de activitate, asociaţia a contribuit la dezvoltarea filierei cărnii de porc din România prin implicarea activă în elaborarea strategiilor sectoriale şi a legislaţiei, dezvoltarea de parteneriate cu organizaţii de profil şi ca membru fondator a unor organisme de reprezentare şi de piaţă, dintre care amintim: membră fondatoare a Organizaţiei Interprofesionale "Carne de Porc", membră fondatoare a Federaţiei Naţionale Pro Agro, membră în Comisia de Clasificare a Carcaselor, membră în cadrul Consiliului Consultativ al ANSVSA, membră a UECBV şi reprezentare prin experţi pentru Grupele de Dialog Civil al UE prin intermediul UECBV.
APCPR asigură circa 70% din producţia naţională de porcine vii şi reuneşte în prezent 76 membri - ferme de creştere a suinelor, din care 34 au capacitatea de cazare de peste 5.000 capete, şi 12 societăţi prestatoare de servicii pentru filiera cărnii de porc şi unităţi didactice şi de cercetare.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus