Maramureş: Cultura grâului, evoluţie pozitivă, dar umiditatea la nivelul solului scăzută
13/01/20 21:05 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Cultura grâului are o evoluţie aproape pozitivă, deşi temperaturile exterioare oscilează puternic, iar stratul de zăpadă nu e foarte gros, a precizat, luni directorul Direcţiei Judeţene Agricole Maramureş, Virgil Ţânţaş.
"Avem parte de o iarnă mai puţin bogată în zăpadă, o iarnă cu temperaturi care în unele zile ajung la minus 10, minus 14 grade Celsius, ca în alte zile să se stabilizeze între 6 şi 10 grade Celsius, toţi aceşti factori influenţând cultura grâului semănat în toamna anului trecut. Până acum, deşi iarna nu e una chiar foarte friguroasă, cu zăpezi mari, grâul are o evoluţie putem spune pozitivă şi cred că am putea avea o recoltă bună la vară. Fermierii sunt foarte preocupaţi de evoluţia vremii şi urmăresc cu atenţie toate schimbările care implicit au influenţă asupra culturilor. De fapt, agricultura în cea mai mare parte este dependentă de evoluţia vremii, a factorilor climatici, însă aceste fapt de cele mai multe ori este scăpat din vedere. Întreaga agricultură din lume depinde întru totul de climă", a spus Virgil Ţânţaş.
Acesta a subliniat că prezenţa slabă a apei în sol poate influenţa evoluţia în culturii grâului şi în general a culturilor cerealiere în următoarele luni de zile.
"O prezenţă modestă a apei în sol poate influenţa evoluţia întregilor culturi cerealiere de toamnă, asta chiar poate fi o problemă de viitor. Toamna anului trecut a fost cu temperaturi crescute, dar cu puţine ploi. Pentru culturile cerealiere umiditatea solului este esenţială în dezvoltare", a declarat Virgil Ţânţaş.
Un fermier din comuna Mireşul Mare, deţinător grâu plantat în toamnă a precizat că stratul de zăpadă e de aproape 2 cm, umiditatea solului scăzută, iar o creştere a stratului de zăpadă sau ploi de scurtă durată ar avea un efect pozitiv asupra culturii.
La nivelul judeţului Maramureş au fost cultivate cu grâu aproape 3.000 de hectare.
Grâul recoltat este utilizat de micile ferme zootehnice, vândut firmelor din industria locală de panificaţie sau valorificat prin mini-bursa cerealelor din piaţa municipiului Baia Mare.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus