Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

START primelor tratamente la vita de vie cu Dithane™ M-45 si Karathane™ Gold 350 EC

blogEntryTopperIarna dintre anii 2019-2020 a fost una blanda, fara ingheturi, ce a permis ca principalii patogeni ai vitei de vie, mana (Plasmopara viticola) si fainarea (Uncinula necator) sa reziste sub diverse forme caracteristice in resturile vegetale sau pe plantele din camp. Daca nu sunt luate masurile corespunzatoare inca de la inceputul perioadei de vegetatie doar cateva saptamani ne despart de aparitia infectiilor primare si odata cu acestea perpetuarea infectiilor secundare de fiecare data cand apar factorii favorabili.

In alegerea produselor ce vor fi folosite, importante sunt urmatoarele considerente:
• neuniformitatea dezmuguririi si dezvoltarii lastarilor, pe soiuri sau chiar pe plante din acelasi soi in functie de modul de taiere, circulatia sevei, factorii climatici s.a.;
• fragilitatea noilor lastari aparuti si sensibilitatea acestora la factorii biotici si abiotici;
• insolatia puternica si temperaturile ridicate din timpul zilei in antagonism cu temperaturile scazute pe timp de noapte;

In aceste conditii, propunem utilizarea, pentru inceput, a doua fungicide: Karathane™ Gold 350 EC 0,5 l/ha + Dithane™ M-45 2 kg/ha care pun STOP instalarii fainarii si manei la vita de vie.

Karathane™ Gold 350 EC

• actioneaza rapid asupra miceliului si este prietenos cu noile tesuturi in orice conditii de aplicare;
• are o actiune foarte buna de combatere la temperaturi scazute (incepand cu 4ᵒC) cand sulful este inactiv, precum si la temperaturi ridicate cand sulful poate crea fenomenul de arsura a frunzelor, ceea ce-l face potrivit pentru aceasta perioada cu amplitudini mari de temperatura zi-noapte.
• pot fi aplicate tratamente in tot sezonul cu respectarea timpului de pauza de 21 zile pana la recoltare.

Dithane™ M-45
• este cel mai folosit fungicide pe plan mondial, omologat pentru combaterea a mai mult de 400 de boli, in peste 70 de culturi;
• intrerupe activitatea enzimatica a patogenului care produce mana la vita de vie in 6 puncte diferite;
• poate fi folosit de-a lungul intregii perioade cu risc de infectie, respectandu-se timpul de pauza de 28 zile pana la recoltare.
Compatibilitatea Karthane Gold si Dithane™ M-45 cu majoritatea produselor de protectia plantelor, face din ele partenerii ideali ai fungicidelor sistemice si translaminare folosite in plantatii, inclusiv mai tarziu, odata cu cresterea suprafetei foliare (LWA).

Alexandru Staicu
KAM Specialty Crops Corteva Agriscience Romania

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus