Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

APIA eliberează adeverinţe pentru crescătorii de animale care vor să acceseze credite pentru finanţarea activităţii

blogEntryTopperAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează, începând de marţi, adeverinţe pentru crescătorii de animale, beneficiari ai măsurii DR 06 - Bunăstarea animalelor, care intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare şi nebancare ce au încheiat convenţii cu APIA, pentru anul de angajament 2023, a anunţat instituţia de plăţi.

Astfel, potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cerere de plată aferentă anului de angajament 2023, pentru DR 06 - Plăţi în favoarea bunăstării animalelor - pachetul a) porcine sau pachetul b) păsări.
Prin adeverinţă se confirmă valoarea de 85% din suma solicitată în cererea de plată aferentă anului de angajament 2023.
Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverinţa cuvenită beneficiarului pentru Plăţile privind bunăstarea animalelor, anul de angajament 2023.
Potrivit sursei citate, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN - SA (FNGCIMM) garantează maximum 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.
Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 703/2013, care stabileşte condiţiile în care se vor încheia convenţiile dintre instituţiile financiar-bancare şi nebancare şi APIA, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maximum 2%.
În ce priveşte comisioanele practicate de instituţiile finanţatoare, APIA atrage atenţia fermierilor care doresc să acceseze credite, să analizeze cu atenţie sporită soluţiile de finanţare propuse de instituţiile financiar-bancare şi nebancare în ceea ce priveşte costul acestora, astfel încât să aleagă modalităţile de finanţare care răspund cel mai bine necesităţilor proprii.
Până în prezent, APIA a încheiat Convenţii cu nouă instituţii bancare şi nebancare şi cu cele două fonduri de garantare, FGCR şi FNGCIMM.
Toate convenţiile încheiate între APIA, instituţiile bancare şi nebancare, respectiv FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituţiei: www.apia.org.ro.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus