Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Maramureş: 4.000 hectare de teren intră în circuitul agricol şi vor fi cultivate cu porumb

porumb-3
Peste 4.000 de hectare de teren vor intra în circuitul agricol din primăvara acestui an, în Maramureş, suprafeţele respective urmând a fi cultivate cu porumb, a declarat joi vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Fermierilor, Vasile Petruţ.

"Cele peste 4.000 hectare de teren au fost achiziţionate în toamnă, iar aproape jumătate de suprafaţă cultivabilă a fost luată în arendă de fermieri pentru a-şi extinde culturile. Terenurile luate urmează a fi arate în cursul lunii aprilie, iar din momentul în care timpul va permite, fermierii vor ieşi în câmp la curăţarea terenului pentru că o bună partea din acest teren fie a fost cultivat cu lucernă ani de zile, fie a fost nefolosit şi e nevoie de o primenire până se trece la prima arătură", a spus Petruţ.
Potrivit acestuia, cultivatorii de porumb îşi pun speranţe în "sănătatea" terenurilor achiziţionate şi în obţinerea de producţii agricole optime în toamna acestui an.
"Practic, vorbim de o rotaţie a culturilor, asta încercăm pe cele 4.000 de hectare achiziţionate, e un teren odihnit care ar trebui să aibă un randament foarte bun, fireşte dacă e lucrat conform normelor. O rotaţie a culturilor aduce de regulă o creştere semnificativă a cantităţii de porumb recoltate la hectar. Asta a fost şi intenţia fermierilor de a încerca o creştere a producţiei prin rotirea culturilor. Pe lângă terenurile achiziţionate, vom continua să arăm şi semănăm porumb şi pe suprafeţele pe care s-a cultivat şi-n anii trecuţi" a precizat Vasile Petruţ.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş, Virgil Ţânţaş, a menţionat că, anual, cultivatorii de porumb încearcă să crească suprafeţele cultivate.
"În fiecare an, cultivatorii de porumb din judeţ fac eforturi apreciabile pentru a creşte suprafeţele cultivate, un efort destul de greu mai ales în cazul terenurilor agricole, unele nefolosite de zeci de ani, însă de mare randament dacă terenul este pregătit corespunzător. O parte din porumbul cultivat este folosit ca hrană pentru animale în fermele proprii, o altă parte, valorificat pe piaţă în funcţie de cerere. Însă, merită văzută şi dorinţa de extindere a terenurilor destinate culturii porumbului, motivată în primul rând de creşterea animalelor, semn că deja încet, încet revenim la un circuit agricol firesc", a spus Ţânţaş.
Anul trecut, în judeţul Maramureş au fost cultivate cu porumb aproape 10.000 hectare, întreaga producţie fiind utilizată în domeniul zootehniei la nivel local şi regional.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus