Abonează-te la newsletterul Euroferma!
Află imediat când sunt postate noi emisiuni, videoevenimente sau știri importante.Emisiuni Euroferma
Emisiunea de agricultură Euroferma este difuzată pe canalele de televiziune Național 24 Plus și Favorit TV.
Difuzare
Reluare
Reluare
Duminica la ora 15:00.
Sâmbăta la ora 10:00.
Sâmbăta la ora 10:00.
Duminica la ora 13:30.
Sâmbăta la ora 10:30.
Sâmbăta la ora 10:30.
Selectati mai jos anul, apoi dați clic pe imagine pentru a urmări emisiunea. Vizionare plăcută!
Speranțe pentru rapiță
Data difuzării: 29 decembrie 2019Tema: O știm deja, tinerii sunt viitorul oricărei națiuni, și cu atât mai mult pentru domeniul agriculturii. Am fost din nou în ferma tânărului fermier Cosmin Iancu, de această dată la momentul tratamentelor pentru rapiță. Am văzut la lucru autopropulsata ALPHA de la Hardi și am discutat despre acest subiect atât cu utilizatorul cât și cu Florin Neacșu, director general adjunct al NHR Agropartners.
Viitorul este aici
Data difuzării: 22 decembrie 2019Tema: Ultima ediție din ciclul emisiunilor realizate la Agritechnica am dedicat-o standului John Deere, unde alături de specialiștii IPSO Agricultură am văzut tendințele viitorului: combine și tractoare inteligente care se conduc singure, sprayere robotizate cu aplicare punctuală, drone pentru tratamente fitosanitare, utilizarea curentului electric ca și combustibil.
Euroferma la Agritechnica 2
Data difuzării: 15 decembrie 2019Tema: Cea de a doua ediție a emisiunii realizată la Agritechnica am dedicat-o NHR Agropartners. Alături de Ovidiu Ranta, profesor la USAMV Cluj Napoca, și Florin Neacșu, director general adjunct al importatorului mărcilor grupului SDF în România, am trecut în revistă cele mai interesante mașinării ale Potinger, JCB și Deutz Fahr.
Euroferma la Agritechnica
Data difuzării: 8 decembrie 2019Tema: Agritechnica este cel mai așteptat eveniment al lumii mecanice agricole. O dată la doi ani toți furnizorii de mașini agricole se reunesc la Hanovra să demonstreze ceea ce au în portofoliu sau să aducă în atenția fermierilor concepte ale viitoarelor mașinării. Am fost invitații lui CLAAS la această ediție unde am realizat materiale pe care le vom difuza pe parcursul mai multor emisiuni. Începem acest demers cu partenerii noștri de la CLAAS cu care am discutat despre revoluția în lumea combinelor de recoltat alături de Dimitar Stoyanov, dar și despre noul tractor Xerion alături de George Măndiță și cu fermierul Florin Iconaru, în ferma căruia am văzut la lucru acest utilaj. Cum lumea este în plină eră a digitalizării, am discutat acest lucru cu specialistul producătorului german, Marius Dinică.
Pregătim viitorul
Data difuzării: 1 decembrie 2019Tema: O nouă asociație de fermieri se impune pe piața reprezentării acestei meserii la instituțiile europene: Clubul Fermierilor Români. Aflăm de la Nicușor Șerban - președintele Clubului, de la Florian Ciolacu - directorul executiv și unul din tinerii membri, Ciprian Andrei Olteanu, care este traseul profesional al unui viitor lider în agricultură.
Punem afacerile românești în mișcare
Data difuzării: 24 noiembrie 2019Tema: Campania de vânzări dedicată fitofarmaciilor “Punem afacerile românești în mișcare”, organizată de NETagro, a ajuns la a doua ediție și la capătul căreia Bădescu Haralambie de la Bioplant a câștigat marele premiu, o Dacia Duster. Acest eveniment ne-a creat cadrul în care să discutăm cu Cătălin Costea - director tehnic al NETagro - și cu Alice Dănilă - responsabil marketing al aceluiași distribuitor - abordările companiei pentru o piață în permanentă schimbare. Partea a doua a emisiunii am dedicat-o proiectului pentru irigații al IPSO Agricultură pe care l-am dezbătut cu Franck Quertier și Vlad Vintilă, specialistul Bauer.
Agricultura cu Soare, partea 2
Data difuzării: 17 noiembrie 2019Agricultura cu Soare
Data difuzării: 10 noiembrie 2019Tema: “Agricultura cu Soare” se numește editța emisiunii Euroferma realizată în ferma familiei Soare (Dragoș și Bogdan). Are atâtea subiecte interesante încât nu au încăput într-o singură editie și o vor umple și pe a doua. În prima ediție adăugam ca subiect softul Agriso de management al fermei, pe care l-am discutat cu Ștefan Stănescu și Liviu Dincă.
Alătură-te revoluției!
Data difuzării: 3 noiembrie 2019Tema: În urmă cu peste 130 de ani avea loc revoluția industrială. În urmă cu 30 de ani, în România, avea loc o revoluție. Astăzi a venit timpul unei noi revoluții, una modernă, aducătoare de performanțe nemaiîntâlnite. Producătorul german Claas a făcut strigarea de alăturare a revoluției la Palatul Parlamentului în București. Au răspuns pe loc peste 850 de fermieri și alții li se vor alătura după vizionarea acestei emisiuni realizate alături de fermieri cunoscuți: Ionuț Olteanu, Ștefan Stănescu și Valentin Popa.
Agricultura de precizie
Data difuzării: 20 octombrie 2019Tema: Este porumbul cultura cea mai profitabilă în fermele din România, în acest an? Alina Crețu - director executiv APPR, înainte de a răspunde, oftează și dezvăluie situația reală a producătorilor de porumb.
Agricultura de precizie este un subiect ce revine în temele emisiunilor noastre. În această ediție vedem în câmp, în ferma îndrăgitului fermier Drăghicescu Longin, aplicațiile unor echipamente despre care am vorbit in editiile anterioare. Programul Rihza dezvoltat de Aricultura Plus - parte a grupului ORIGIN ne este explicat de Valerian Iștoc. Iulian Crețu - specialistul companiei Agroconcept pentru agricultura de precizie, explică modul în care lucrează Soil-Xplorer și ce economie de combustibil se poate realiza dacă știm să lucrăm pămțntul inteligent.
Agricultura de precizie este un subiect ce revine în temele emisiunilor noastre. În această ediție vedem în câmp, în ferma îndrăgitului fermier Drăghicescu Longin, aplicațiile unor echipamente despre care am vorbit in editiile anterioare. Programul Rihza dezvoltat de Aricultura Plus - parte a grupului ORIGIN ne este explicat de Valerian Iștoc. Iulian Crețu - specialistul companiei Agroconcept pentru agricultura de precizie, explică modul în care lucrează Soil-Xplorer și ce economie de combustibil se poate realiza dacă știm să lucrăm pămțntul inteligent.
Bani pentru agricultură
Data difuzării: 13 octombrie 2019Tema: Așa cum știam de ceva timp, partea de finanțare a achiziției de teren agricol este una dificilă în România. Specialiștii Patria Bank ne învață că lucrurile nu mai sunt așa complicate și că divizia specializată pentru agricultură întelege nevoile fermierilor români. În partea a doua a emisiunii, experții în utilaje agricole de la IPSO Agricultură prezintă avantajele gamei de încărcătoare Manitou.
Avem viitor pentru fermieri?
Data difuzării: 6 octombrie 2019Tema: Titlul emisiunii "Avem viitor pentru fermieri?" este inspirat de însăși tema conferinței organizate de compania norvegiană Kverneland, care împlinește 140 de ani de producție a celui mai vechi și utilizat instrument din agricultură: plugul. Am fost alături de ei pentru a sărbători acest moment dar și pentru a vedea în avanpremieră gama de mașini agricole ce va fi prezentată la Agritehnica - Hanovra.
Vizita la Kverneland nu a făcut decât să îmi confirme impasul în care se află agricultura cel puțin cea europeană. Discuția cu fermierul Andrew Ward arată care sunt adevăratele probleme ale fermierilor de pe bătrânul continent.
Vizita la Kverneland nu a făcut decât să îmi confirme impasul în care se află agricultura cel puțin cea europeană. Discuția cu fermierul Andrew Ward arată care sunt adevăratele probleme ale fermierilor de pe bătrânul continent.
Femieri profitabili
Data difuzării: 29 septembrie 2019Tema: În urmă cu mai bine de un an am fost în ferma lui Daniel Daia, fermier în județul Giurgiu și director comercial Naturevo, dar am revenit în acest sfârșit de an agricol pentru a afla impactul tehnologiilor noi pe care le aplică la grâu, rapiță, porumb și floarea soarelui. A doua parte a emisiunii este dedicată unui subiect sensibil pentru fermieri: creditarea agricolă. Alături de specialistul băncii Patria Bank, Bogdan Alexandrescu, aflăm astăzi despre creditarea pentru achiziția de teren.
Agronom pentru agricultori
Data difuzării: 22 septembrie 2019Tema: Să fii fermier, este ca o provocare la duel, cu "arme" inegale, în care natura schimbă regulile pentru a te surprinde nepregătit, iar fermierul trebuie să găsească soluțiii de a proteja și crește cultura. Mai poți fi profitabil în astfel de condiții? De câte hectare ai nevoie pentru a face profit? Chirnoagă Nicolae, fermier de 300 hectare, din județul Buzău, și-a luat aliat în acestă "luptă" specialiștii din echipa NETagro - Paul Veliciu și Cătălin Costea.
Floarea la recoltat
Data difuzării: 15 septembrie 2019Tema: Am urmărit anul acesta o fermă - Agromec Vișina - în mai multe etape ale anului agricol: înflorire rapiță, semănat floarea soarelui, recoltat grâu și rapiță. Am ajuns spre finalul de sezon agricol la recoltatul florii soarelui și al porumbului. Această ediție a emisiunii aduce rezultatele unei munci susținute a doi tineri dornici să facă performanță: Ștefan Stănescu și Liviu Dincă.
Culturi profitabile
Data difuzării: 8 septembrie 2019Tema: Pentru Corteva este o tradiție să facă o demonstrație de forță în ferma de la TCE 3 Brazi, din județul Neamț. Și anul acesta am avut ocazia să vedem culturile de porumb, floarea soarelui și soia în condiții extreme de vreme. Cum au reușit să ajungă cu aceste culturi la momentul recoltatului și care au fost provocările anului 2019 am discutat cu agronomul fermei, Vasile Iacob și cu specialiștii Corteva - Maria Cîrjă și Jean Ionescu.
Evoluție în tehnologie
Data difuzării: 1 septembrie 2019Tema: La începutul lunii august Claas anunță o nouă revoluție în domeniul combinelor de recoltat. Cu această ocazie în vestul țării se află în lucru o combină Lexion din gama nouă. Cele trei ferme la care a recoltat grâu și rapiță au fost Maxagro, Agro Nevada ți C.A.I. Curtici.
În aceasta ediție am surprins povestea ultimelor două ferme și am aflat reacțiile față de combina nouă a unui tânăr fermier - Răzvan Mateiu și a unui șef de bază mecanizare aflat la final de carieră, Teodor Țiganu.
De această dată, "vremea tratamentelor" ne amintește despre tratamentul sămânță Systiva de la BASF, prin vocea lui Silviu Roșca.
În aceasta ediție am surprins povestea ultimelor două ferme și am aflat reacțiile față de combina nouă a unui tânăr fermier - Răzvan Mateiu și a unui șef de bază mecanizare aflat la final de carieră, Teodor Țiganu.
De această dată, "vremea tratamentelor" ne amintește despre tratamentul sămânță Systiva de la BASF, prin vocea lui Silviu Roșca.
Afaceri de familie în agricultură
Data difuzării: 25 august 2019Tema: În ciclul de emisiuni dedicat afacerilor de familie din agricultură am inclus și cea mai recentă întâlnire cu familia Sola, fondatorii afacerii spaniole care produce semănători pentru terenuri grele. În această ediție, am stat de vorbă cu a treia și a patra generatie care conduce această afacere: Jordi Solà și fiica acestuia, Ginevra Solà. În partea de final a acestei ediții a revenit rubrica “E vremea mașinilor” cu combinele de recoltat John Deere din gama W prin vocea lui Ștefănel Țicău și a lui Cosmin Miroiu, specialiștii de produs ai lui IPSO Agricultură.
O nouă revoluție
Data difuzării: 11 august 2019Tema: "O nouă revoluție" este titlul ediției de duminică, 11 august 2019, a emisiunii Euroferma. Am fost martorii acestei revoluții încă de la prima combină care a recoltat grâu în România. Pe larg despre noile combine Lexion am vorbit cu specialistul de produs al Claas, Dimitar Stoyanov, și cu fermierul Ianco Zifceak.
Campania agricolă
Data difuzării: 4 august 2019Tema: Perioada de recoltat a cerealelor s-a încheiat, dar munca în câmp continuă. Cea mai bună perioadă de prelevare și analiza a probelor de sol este cea de după recoltarea culturii. Este necesară o perioadă de cel puțin 3 luni de la ultima fertilizare, înaintea prelevării probelor de sol.
S-a demonstrat că 40-60% din sporul total de recoltă se datorează îngrășămintelor. Din acest motiv este foarte important ca acestea să fie aplicate conform aprovizionării solului și a necesității culturii din parcela respectivă. Serviciul de agricultură digitală Rhiza, dezvoltat de grupul de firme Redoxim-Confert, ajută fermierii să cunoască solul din fermă. Acesta se bazează pe imaginile satelitare SOBREL pentru a obține zone de management cât mai precise în cadrul fiecărei parcele. Am adus în emisiune specialiștii acestei companii, Valerian Iștoc și Mădălin Turcu, care dezvolta temele despre care am vorbit mai sus.
Cea de a doua parte a emisiunii am dedicat-o florii soarelui. Fabrica Prutul din Galați este interesată să achiziționeze floarea soarelui hi-oleică, de la fermierii din România, fermieri înscriși, sau nu, în clubul Hi-oleic inițiat de companie în urmă cu aproximativ un an. Aflăm de la Claudiu Spiridonescu motive suplimentare de cultivare a florii soarelui.
S-a demonstrat că 40-60% din sporul total de recoltă se datorează îngrășămintelor. Din acest motiv este foarte important ca acestea să fie aplicate conform aprovizionării solului și a necesității culturii din parcela respectivă. Serviciul de agricultură digitală Rhiza, dezvoltat de grupul de firme Redoxim-Confert, ajută fermierii să cunoască solul din fermă. Acesta se bazează pe imaginile satelitare SOBREL pentru a obține zone de management cât mai precise în cadrul fiecărei parcele. Am adus în emisiune specialiștii acestei companii, Valerian Iștoc și Mădălin Turcu, care dezvolta temele despre care am vorbit mai sus.
Cea de a doua parte a emisiunii am dedicat-o florii soarelui. Fabrica Prutul din Galați este interesată să achiziționeze floarea soarelui hi-oleică, de la fermierii din România, fermieri înscriși, sau nu, în clubul Hi-oleic inițiat de companie în urmă cu aproximativ un an. Aflăm de la Claudiu Spiridonescu motive suplimentare de cultivare a florii soarelui.
Agricultura are viitor 2
Data difuzării: 28 iulie 2019Tema: Efort și rezultate, despre asta ar fi pe scurt această ediție. Am revenit în ferma Agromec Vișina în perioada de recoltare a rapiței, așa cum am promis, să vedem ce rezultate s-au obținut. Cât de repede trebuie strânsă recolta? Când și cum se pregătește terenul? Ce probleme se întrevăd pentru anul viitor în îndrăgita și dificila cultură de rapiță? Las profesioniștii să vorbescă și mulțumesc încă o dată domnilor Liviu Dincă - LAV AGRO și Ștefan Stănescu - Agromec Vișina. Învățăm continuu în agricultură, dar azi, învățăm cu cei tineri. Agricultura are viitor, frumos!
Fermier în viitor
Data difuzării: 21 iulie 2019Tema: Am plecat de la ideea că nu este ușor să fii fermier în condițiile în care, vremea se schimbă și devine din ce în ce mai dificil de lucrat pământul, prețul inputurilor crește de la an la an, utilajele se modernizează, dar se scumpesc, iar prețul recoltelor nu ține pasul cu aceste măriri. Am discutat acest subiect cu vicepreședintele grupului New Holland, Alessandro Maritano și am continuat discuțiile în ferma Lux Com Ileana cu domnul Gheorghe Țuțuianu.
Ce se așteaptă de la fermieri și ce producții ar trebui să obțină pentru a fi profitabili? Aflăm pe câmp alături de domnul Octavian Groza, tehnologul fermei.
Ce se așteaptă de la fermieri și ce producții ar trebui să obțină pentru a fi profitabili? Aflăm pe câmp alături de domnul Octavian Groza, tehnologul fermei.
Agricultura la bursă
Data difuzării: 14 iulie 2019Tema: Mereu m-am întrebat: dacă nu sunt fermier, nu am pământ, nu sunt acționar la vreo companie agricolă, dar vreau să câștig din acest domeniu de viitor, ce fac? Azi am un răspuns: investesc la Bursă!
"Corteva a devenit începand cu 1 iunie, companie independentă, listată la Bursă, cea mai mare companie axată doar pe domeniul agricol, în care poți investi", ne spune Maria Cîrjă.
Comparația dintre câmpurile în care am filmat și cele din zona Călărași o face Iolanda Craiu, fermier care a avut ghinionul să fie lovit de grindină. Se mai poate repara o astfel de cultură și cu ce produse?
Pregătim combinele de recoltat rapița și semanatorile pentru următoarea campanie, sperând că fermierii care au întors rapița mai au curajul de a o semăna, după 2 ani dificili, în care aceasta a fost întoarsă pe mari suprafețe.
Corteva prin Cosmin Ciobotaru ne spune să semănăm în continuare, fără frica banilor pierduți pe sacii de semințe, prin programul unic în Europa, asumat de echipa Corteva.
"Corteva a devenit începand cu 1 iunie, companie independentă, listată la Bursă, cea mai mare companie axată doar pe domeniul agricol, în care poți investi", ne spune Maria Cîrjă.
Comparația dintre câmpurile în care am filmat și cele din zona Călărași o face Iolanda Craiu, fermier care a avut ghinionul să fie lovit de grindină. Se mai poate repara o astfel de cultură și cu ce produse?
Pregătim combinele de recoltat rapița și semanatorile pentru următoarea campanie, sperând că fermierii care au întors rapița mai au curajul de a o semăna, după 2 ani dificili, în care aceasta a fost întoarsă pe mari suprafețe.
Corteva prin Cosmin Ciobotaru ne spune să semănăm în continuare, fără frica banilor pierduți pe sacii de semințe, prin programul unic în Europa, asumat de echipa Corteva.
Vremea recoltelor
Data difuzării: 7 iulie 2019Tema: Alături de partenerii noștri de la NetAgro am realizat o emisiune în ferma școală a acestei companii și am discutat despre serviciile și produsele pe care distribuitorul trebuie să le ofere clienților săi. Au fost alături de noi în teren Cătălin Costea și Marius Ragabeja. În final, Agroconcept aduce o gamă nouă de utilaje, ocazie cu care Carlo Lambro, Alessandro Maritano și Bogdan Ciobanu ne descriu plăcerea de a reprezenta brandul New Holland.
Agricultura, terapie intensivă
Data difuzării: 30 iunie 2019Tema: Pe platforma tehnologică în ferma lui Gheorghe Nițu, organizată în parteneriat cu Naturevo și Nufarm, Ioan Enoiu a surprins esența unor producții performante cu tratamentele companiei pe care o conduce. La final, Paul Popescu întărește sfaturile mecanice despre costurile de întreținere și exploatare a tractoarelor John Deere.
Povești cu vinuri românești
Data difuzării: 23 iunie 2019Tema: Al patrulea an consecutiv s-a desfășurat concursul de vinuri destinat cramelor mici sub numele de “Povești cu vinuri românești” organizat de BASF. În finala de la Sinaia s-au adunat cei mai buni îngrijitori ai viei dar și cei mai pricepuți vinificatori. Cum au avut grijă de vie și ce au folosit ne-a spus Robert Băicoianu, specialistul horticol al BASF. Am completat emisiunea cu partea mecanică pentru vița de vie, prin vocea lui Florin Neacșu, director general adjunct al NHR Agropartners, care ne-a prezentat un nou utilaj de stropit via marca Gregoire.
Investiții în agricultură
Data difuzării: 16 iunie 2019Tema: Vă invit să vedeți o ediție a emisiunii Euroferma dedicată lumii mecanice, având alături specialiștii de la IPSO: directorul general Arnaud van Strien, specialistul de produs Cosmin Miroiu, tânărul fermier Cosmin Iancu și pe Florin Neacșu, director general adjunct NHR Agropartners. Am aflat de la invitații noștri caracteristicile unor utilaje performante dar și care sunt culturile performante economic.
Agricultura are viitor
Data difuzării: 9 iunie 2019Tema: Fără cuvinte... așa am rămas eu dupa 13 ani de Euroferma, de vizitat câmpuri ...
"Un spectacol în câmp" - ferma Agromec Vișina, spectacol regizat de echipa Ștefan Stănescu și inginerii agronomi, sub bagheta lui Liviu Dincă - LAV AGRO. Astăzi, consider că agricultura are tineri frumoși și ARE VIITOR frumos!
Ce urmăresc astăzi fermierii, atunci când aleg o combină? Ne răspunde Dimitar Stoyanov - responsabilul pentru combine al firmei Claas România. Ce sisteme inteligente se "asortează" acestor combine ne spune Marius Dinică, reprezentantul aceleiași companii.
"Un spectacol în câmp" - ferma Agromec Vișina, spectacol regizat de echipa Ștefan Stănescu și inginerii agronomi, sub bagheta lui Liviu Dincă - LAV AGRO. Astăzi, consider că agricultura are tineri frumoși și ARE VIITOR frumos!
Ce urmăresc astăzi fermierii, atunci când aleg o combină? Ne răspunde Dimitar Stoyanov - responsabilul pentru combine al firmei Claas România. Ce sisteme inteligente se "asortează" acestor combine ne spune Marius Dinică, reprezentantul aceleiași companii.
Tendințe în agricultură
Data difuzării: 2 iunie 2019Tema: Această ediție a emisiunii are teme variate care au în comun tendințele agriculturii: parteneriatul între Gamma Technik și Arbos.
Cum s-a ajuns la o astfel de colaborare aflăm de la Florin Răducanu, iar ce are la baza parteneriatul ne povestește Tommaso Serrano. Dynamic Command Transmission este tehnologia adusă de grupul New Holland schimbătorului de viteză pentru tractorul T6. Edoardo Ronco, specialistul de marketing al companiei, venit în vizită în România pentru un traning de pregătire, a avut amabilitatea de a ne explica în ce constă noua tehnologie. Reluăm discuția despre biostimulanți și aminoacizi împreună cu Markus Salmen, despre noile produse din portofoliu Ameropa. În vizită de la fabrica Ovlac din Spania, efectuată recent împreună cu Marius Mitra, am avut ocazia să cunoaștem câteva din produsele inovative, precum plugul Mini pentru lucrarea solului.
Cum s-a ajuns la o astfel de colaborare aflăm de la Florin Răducanu, iar ce are la baza parteneriatul ne povestește Tommaso Serrano. Dynamic Command Transmission este tehnologia adusă de grupul New Holland schimbătorului de viteză pentru tractorul T6. Edoardo Ronco, specialistul de marketing al companiei, venit în vizită în România pentru un traning de pregătire, a avut amabilitatea de a ne explica în ce constă noua tehnologie. Reluăm discuția despre biostimulanți și aminoacizi împreună cu Markus Salmen, despre noile produse din portofoliu Ameropa. În vizită de la fabrica Ovlac din Spania, efectuată recent împreună cu Marius Mitra, am avut ocazia să cunoaștem câteva din produsele inovative, precum plugul Mini pentru lucrarea solului.
Anotimpul speranțelor
Data difuzării: 26 mai 2019Tema: De puțin timp s-a încheiat expoziția în câmp Agriplanta, ocazie cu care mare parte din partenerii noștri au expus ce au mai bun și au reîntâlnit fermierii. Ceea ce descrie cel mai bine această ediție este speranța în recoltele acestui an, având în vedere ploile care au căzut în săptămâna acestei expoziții. Așa au apărut speranțele pentru fermieri și apetitul de cumpărături de utilaje.
Cu sau fără aminoacizi
Data difuzării: 19 mai 2019Tema: În această ediție, învățăm împreună despre agricultura cu și fără biostimulanți și aminoacizi. Sunt o cheltuială inutilă? Se poate și fără? Ce provocări are agricultura în contestul multor fenomene meteo extreme. Mulțumesc invitaților mei: Octavian Groza - inginer agronom ferma LUX COM Ileana, Bogdan Pintilie - AMEROPA Grains, Marius Zărnescu - inginer agronom și Emilian Tudor - Alchimex.
Agricultura de precizie
Data difuzării: 12 mai 2019Tema: De puțin timp v-am prezentat partea de digitalizare a agriculturii prin senzori și aplicatii dedicate acestui domeniu. Lucrurile nu se opresc aici, în această ediție prezentând soluțiile digitale ale Yara Digital Solution de fertilizare variabilă, pe care le-am surprins în curtea fermierului Marius Zărnescu de la Vlad Țepeș, alături de specialistul companiei, Ioan Neagu.
Pasiune pentru agricultură 2
Data difuzării: 5 mai 2019Tema: Am continuat discuția noastră cu Lucian Buzdugan, începută în ediția precedentă. De această dată am pus accentul mai mult pe partea mecanică a exploatației pe care o conduce. Am învățat că alegerile agronomice aduc după sine și anumite utilaje cu caracteristici speciale. Astfel, am discutat despre semănat, mașinile de efectuat tratamentele, dar cel mai mult partea care aduce bucuria cea mai mare, recoltarea. Acum am stat pe îndelete de vorbă despre alegerea modelului Claas Lexion 780 TT cu care va înlocui 99 alte combine în Insula Mare a Brăilei.
Pasiune pentru agricultură
Data difuzării: 28 aprilie 2019Tema: Suntem siguri că pentru toată lumea nu este o surpriză că Lucian Buzdugan este o enciclopedie agronomică. Ne-am convins încă o dată de acest lucru, motiv pentru care am acordat întâlnirii noastre cu dumnealui două ediții ale emisiunii. În această ediție am pornit discuția de la microorganismele care au rol benefic asupra structurii solului și am ajuns până la momentul recoltatului, când am pus în balanță calitățile unei combine performante. Întâlnirea noastră a fost pricinuită de semnarea în Germania a unui contract de achiziționare a 33 de combine Claas Lexion 780 TT de către Agricost. Astfel, am avut ocazia să stăm de vorbă și cu responsabilul pentru combine al centrului regional din România al companiei germane amintite, Dimitar Stoyanov.
Actualitatea agricolă
Data difuzării: 21 aprilie 2019Tema: Începutul anului agricol 2019 este unul mai dificil decât eram obișnuiți, unul nemaîntâlnit cel puțin în ultimii 10 ani. Seceta a afectat majoritatea culturilor semănate în toamnă. Cum se prezinta grâul, orzul, rapița? Se mai poate îndrepta ceva?
Ioan Enoiu - fondator al companie Naturevo, anunță lansarea programului de "salvare a recoltelor", un program care propune fermierilor câteva produse din portofoliul companiei, ce pot ajuta la revigorarea situației din câmp, dar nu promite miracole în absența apei. Elena Leaotă - directorul de strategii al companiei, atrage atenția asupra numărului mare de substanțe active și produse care dispar de pe piață. Florian Lazăr - directorul tehnic al Naturevo, prezintă 2 din cele 3 produse introduse recent în portofoliul companiei. Transformer și Prev-Am sunt cele prezentate în acestă ediție, dar nu mai puțin interesant este produsul Argint-Evo.
Rubrica "E vremea mașinilor", îl are ca gazdă pe Radu Meșină, cel care ne propune să aruncăm o privire asupra semănătorii Premia 4000.
Ioan Enoiu - fondator al companie Naturevo, anunță lansarea programului de "salvare a recoltelor", un program care propune fermierilor câteva produse din portofoliul companiei, ce pot ajuta la revigorarea situației din câmp, dar nu promite miracole în absența apei. Elena Leaotă - directorul de strategii al companiei, atrage atenția asupra numărului mare de substanțe active și produse care dispar de pe piață. Florian Lazăr - directorul tehnic al Naturevo, prezintă 2 din cele 3 produse introduse recent în portofoliul companiei. Transformer și Prev-Am sunt cele prezentate în acestă ediție, dar nu mai puțin interesant este produsul Argint-Evo.
Rubrica "E vremea mașinilor", îl are ca gazdă pe Radu Meșină, cel care ne propune să aruncăm o privire asupra semănătorii Premia 4000.
Senzorii și agricultura
Data difuzării: 14 aprilie 2019Tema: Compania Agroconcept, în premiera mondială, a lansat la Cenad o serie de noi produse din portofoliu: senzori dedicați agriculturii care pot echipa utilajele agricole pentru sporirea eficienței și profitabilității fermelor.
Ne-au convins despre acest lucru reprezentanții italieni ai noului brand care va pune în piață senzorii, Gianluca Bagnetti și Manuela Manzoli, dar și specialistul pentru agricultură inteligentă, Iulian Crețu. Cu plăcere am surprins încântarea fermierului Vasile Târziu, în ferma căruia s-a făcut demonstrația.
Ne-au convins despre acest lucru reprezentanții italieni ai noului brand care va pune în piață senzorii, Gianluca Bagnetti și Manuela Manzoli, dar și specialistul pentru agricultură inteligentă, Iulian Crețu. Cu plăcere am surprins încântarea fermierului Vasile Târziu, în ferma căruia s-a făcut demonstrația.
Agricultura în Republica Moldova 2
Data difuzării: 7 aprilie 2019Tema: Este a doua ediție în care vorbim despre agricultura din Republica Moldova. O facem pentru că seamănă cu o întoarcere în timp, dar cu o altă realitate și speranță de viitor, păstrând tema agriculturii.
Avem cu toții în jurul nostru oameni care spun că poate era mai bine fără intrarea în Europa, aveți posibilitatea să vedeți printre rânduri sau direct cum ar fi fost ... fără.
Bogdan Soare, fermier dar și reprezentant al companiei Bayer este echilibrat și analitic cu situația de acolo.
DiazChim și DiazTech - sunt distribuitori care au plecat de la distribuția de pesticide, apoi semințe și utilaje administrând acum o fermă de peste 2500 ha. E ușor să promovezi, omologhezi produse acolo? Cum e situația bancară?
Nucul este în Moldova, o afacere cu suprafețe mari și rădăcini adânci. Mulțumiri lui Victor Cucu, Bogdan Soare, Petru Copacinschi și Roman Brăguță.
Avem cu toții în jurul nostru oameni care spun că poate era mai bine fără intrarea în Europa, aveți posibilitatea să vedeți printre rânduri sau direct cum ar fi fost ... fără.
Bogdan Soare, fermier dar și reprezentant al companiei Bayer este echilibrat și analitic cu situația de acolo.
DiazChim și DiazTech - sunt distribuitori care au plecat de la distribuția de pesticide, apoi semințe și utilaje administrând acum o fermă de peste 2500 ha. E ușor să promovezi, omologhezi produse acolo? Cum e situația bancară?
Nucul este în Moldova, o afacere cu suprafețe mari și rădăcini adânci. Mulțumiri lui Victor Cucu, Bogdan Soare, Petru Copacinschi și Roman Brăguță.
Agricultura în Republica Moldova
Data difuzării: 31 martie 2019Tema: Emisiunea Euroferma poposește pentru prima oară în Republica Moldova, cu ocazia târgului expozițional de primăvară dedicat agriculturii, Moldagrotech. Am avut bucuria să-l întâlnim pe Bogdan Soare alături de care, pe parcursul a 2 ediții, facem o radiografie a agriculturii din acea parte de lume. Meticulos, survolează multe aspecte ale business-ului agricol, cu sau fără comparație cu România. Alături de Svetlana Ghelan, directorul de proiect al expoziției, aflăm câteva date statistice dar și despre târgul de toamnă dedicat agriculturii din Moldova.
Alunul o idee de afacere și dincolo și dincoace de Prut. De unde material săditor? De unde informații și unde găsesc desfacere, aflăm de la tânărul Alexandru Șchiopu.
Arbos, companie nou venită pe piață, se află și ea la prima expunere în Moldova. Ce planuri are și cum vor să-și desfășoare activitatea, aflăm de la Alexandru Liță, directorul de vânzări al companiei.
Alunul o idee de afacere și dincolo și dincoace de Prut. De unde material săditor? De unde informații și unde găsesc desfacere, aflăm de la tânărul Alexandru Șchiopu.
Arbos, companie nou venită pe piață, se află și ea la prima expunere în Moldova. Ce planuri are și cum vor să-și desfășoare activitatea, aflăm de la Alexandru Liță, directorul de vânzări al companiei.
Actualități agricole
Data difuzării: 24 martie 2019Tema: Trăim într-o lume în plină schimbare, iar piața agricolă din România simte cel mai bine acest lucru. Începând din această lună, fermierii din România au de văzut, testat și cântărit oferte noi în decizia de achiziționare a tractoarelor. Cine este grupul ARBOS? Ce experiență are? Unde se produce? Cine îl vinde în România? Ce cote de piață își propune? Iată câteva întrebări la care răspundem în această ediție, cu bunăvoința domnului Tommaso Serrano și Massimo Zubelli. Cum întelege Valentin Dănăilă parteneriatul în business? Vedem împreună.
Vinul, o comoară
Data difuzării: 17 martie 2019Tema: Un nou spectacol se pune în scenă de echipa de marketing a companiei Basf, având ca temă centrală via și viticultorul. Este al 4- lea an, în care viticultorii cu suprafață de până în 100 hectare, se întrec în realizări meșteșugite, moștenite sau dobândite, se întrec pentru premiul 6000 euro, oferit și în acest an.
Noi am participat la prima etapă în zona Moldova, iar finala concursului, va avea loc în luna mai, după ce toate vinurile trimise la concurs, din toate cele 4 colțuri ale țării vor fi gustate și apreciate de degustători profesioniști.
Noi am participat la prima etapă în zona Moldova, iar finala concursului, va avea loc în luna mai, după ce toate vinurile trimise la concurs, din toate cele 4 colțuri ale țării vor fi gustate și apreciate de degustători profesioniști.
Sateliții și agricultura
Data difuzării: 10 martie 2019Tema: "Sateliții și agricultura" este titlul emisiunii în care facem cunoștință cu programul Rhiza, al grupului Origini, ce oferă fermierilor, de la cartări simple la date meteo, de la rezervele de apă din sol, la rețete de fertilizare. Biță Racman este fermierul de 2000 de ha, ce își dorește mai mult decât analize de sol din 4 în 4 ani, își dorește analiză pentru fiecare cultură. Există viitor fără astfel de programe în ferme? Mulțumesc gazdei Elena Ghiță și lui Valerian Iștoc.
Pregătiri de primăvară
Data difuzării: 3 martie 2019Tema: Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, a susținut recent o conferință de presă în care a readus în atenție presantele probleme ale fermierilor: impactul pestei porcine, lipsa unei coerențe economice pentru susținerea sectorului agricol, irigațiile. Parte dintre acestea au fost întărite de fermierul Adrian Rădulescu. Așa cum v-am obișnuit de ceva vreme, am început o serie de subiecte permanente: e vremea tratamentelor și a utilajelor. De această dată vă atragem atenția asupra mașinii de împrăștiere a îngrășămintelor solide Bogballe alături de Florin Neacșu și asupra unuia dintre tratamentele pentru cereale prin vocea Anei Maria Pascariu, specialist BASF și Livio Tedeschi, vicepreședintele grupului BASF.
Tineri în solarii
Data difuzării: 24 februarie 2019Tema: În această ediție vă invităm să descoperiți curajul unui tânăr fermier, Andrei Cocoloș, care continuă munca altor două generații de legumicultori din zona Izbiceniului. Cu ce probleme se confruntă și ce solutii găsește? Tuta absoluta, dăunatorul din solarii, își poate găsi acum sfârșitul cu ALVERDE? Răspunde la aceasta provocare Robert Băicoianu - specialistul companiei BASF.
Circuitul performanței
Data difuzării: 17 februarie 2019Tema: În această ediție, echipa de marketing a BASF prin Mircea Chetrone, ne propune să asistăm la o "cursa contra cronometru", pe circuitul de formula 1 - circuitul performanței în AgriBusiness. Echipa aliniază la start 9 produse performante, noi le-am aplaudat și am băut șampania la final. Cultura pe care am pus accent în această ediție este cultura de grâu. Dacă am fi tratat grâul cu Systiva, am fi avut o cultură mai sănătoasă și mai dezvoltată în acest an? Ne răspunde Ana Maria Pascariu - membrul echipei BASF.
Este România "grânarul Europei"? Avem calitate sau cantitate? La toate acestea dar și mai mult ne răspunde Valeriu Tabară, fost ministru.
Noutatea absolută a fost însă anunțul intrării BASF pe segmentul de semințe de rapiță și legume, iar Marius Stanciu răspunde întrebărilor noastre despre aceste noutati. Simpozionul a marcat totodată și lansarea a trei noi hibrizi de rapiță, dintre care doi de tip Clearfield: InVigor 1165, InVigor 1266 CL și InVigor 1166 CL.
Mario Tomsic - noul country manager Basf Agricultural Solutions România ne dezvăluie, la început de mandat, planurile companiei pentru următoarea perioadă.
Este România "grânarul Europei"? Avem calitate sau cantitate? La toate acestea dar și mai mult ne răspunde Valeriu Tabară, fost ministru.
Noutatea absolută a fost însă anunțul intrării BASF pe segmentul de semințe de rapiță și legume, iar Marius Stanciu răspunde întrebărilor noastre despre aceste noutati. Simpozionul a marcat totodată și lansarea a trei noi hibrizi de rapiță, dintre care doi de tip Clearfield: InVigor 1165, InVigor 1266 CL și InVigor 1166 CL.
Mario Tomsic - noul country manager Basf Agricultural Solutions România ne dezvăluie, la început de mandat, planurile companiei pentru următoarea perioadă.
Porumbul de aur
Data difuzării: 10 februarie 2019Tema: Conferința anuală a APPR a ajuns deja un eveniment râvnit și căutat, atât pentru informațiile care sunt împărtășite cât si pentru premiile pe care le decernează, pe baza competenței profesionale a fermierilor - Porumbul de Aur. Președintele APPR, Arnaud Perrein și Daniel Nica, marele câștigător al acestei ediții spun care sunt condițiile de a obține performanță la neirigat, pe când Adrian Rădulescu spune adevăruri greu de pronunțat despre dificultatea de a face culturi agricole în România. Un astfel de eveniment ar fi lipsit de amploare dacă ar lipsi mediul academic dar cum APPR are un parteneriat de cercetare cu USAMV Cluj, prin vocea doamnei Roxana Vidican aflăm ce fermieri sunt interesați de tehnologia profesionistă.
Semănători de precizie
Data difuzării: 3 februarie 2019Tema: Vă mai amintiți seria emisiunilor dedicate afacerilor de familie? Mă întrebam atunci câte afaceri din România rezistă măcar 30 de ani? Câte se pot lăsa moștenire? Cum te descurci atunci când numele tău este un brand ce se trece pe cartea de vizită la ambele rubrici: companie și nume alături de prenume.
Marius Mitra ne dezvăluie puțin din culisele Sola - spaniolii creatori de semănători, prezenți pe piața din România. Mai este loc pe piață pentru noi utilaje agricole? Sunt aceste semănători adaptate terenurilor noastre? Sunt condițiile din Spania mai grele decât cele din România?
Marcelo Tiraquini - directorul tehnic ne spune cât poate influența o semănătoare perioada de germinare și modul de răsărire a plantelor.
Noua rubrică pe care am inaugurat-o " E VREMEA..." este dedicată astăzi tratamentelor pentru culturile de cereale. Ana Maria Pascariu - specialist culturi cerealiere BASF, ne aduce în atenție PRIAXOR -ul.
Marius Mitra ne dezvăluie puțin din culisele Sola - spaniolii creatori de semănători, prezenți pe piața din România. Mai este loc pe piață pentru noi utilaje agricole? Sunt aceste semănători adaptate terenurilor noastre? Sunt condițiile din Spania mai grele decât cele din România?
Marcelo Tiraquini - directorul tehnic ne spune cât poate influența o semănătoare perioada de germinare și modul de răsărire a plantelor.
Noua rubrică pe care am inaugurat-o " E VREMEA..." este dedicată astăzi tratamentelor pentru culturile de cereale. Ana Maria Pascariu - specialist culturi cerealiere BASF, ne aduce în atenție PRIAXOR -ul.
Agricultura are ritm
Data difuzării: 27 ianuarie 2019Tema: În această ediție vă aducem în atenție soluțiile Corteva, divizia de agricultură a DowDuPont, de combatere a schimbărilor climatice: semințe adaptate, produse de protecția plantelor inovatoare. Primul produs, stabilizatorul de azot N-Lock Max, este destinat fermierilor care doresc să mențină azotul disponibil la rădăcina plantelor de cultură pentru o perioadă mai lungă de timp și să optimizeze randamentul culturilor. Despre tehnologia N-LOCK ne vorbeste Ciprian Păcuraru. Valeriu Tabără - fost ministru vede prin ochii dânsului, cercetători și cunoscători, această tehnologie și dezvoltare a companiei. Mihai Valentin, ne face cunoștință cu noua generație de hibrizi de porumb din portofoliul companiei, iar eu vă fac cunoștință cu noua generație de fermieri. Tineri ce moștenesc afacerile dar și pasiunea pentru agricultură, e vorba de Cosmin Iancu, un tânăr fermier de care, sigur, vom mai auzi.
Inaugurăm cu această ediție o rubrică nouă," E VREMEA", fie a tratamentelor/ fie a mașinilor. În această duminică e vremea mașinilor și vom învăța de la specialiștii Agroconcept, astăzi împreună cu Florin Marin, cum păstrăm mașinile agricole peste iarnă. Cu sau fără motorină? Cu sau fără adblue?
Inaugurăm cu această ediție o rubrică nouă," E VREMEA", fie a tratamentelor/ fie a mașinilor. În această duminică e vremea mașinilor și vom învăța de la specialiștii Agroconcept, astăzi împreună cu Florin Marin, cum păstrăm mașinile agricole peste iarnă. Cu sau fără motorină? Cu sau fără adblue?
Noblețea mărului
Data difuzării: 20 ianuarie 2019Tema: Finalul anului 2018 a adus pomicultorilor o veste foarte bună din partea companiei Basf. Lansarea primului regulator de creștere dedicat coroanei pomilor. Produsul era așteptat de peste 15 ani de fermierii români, iar de acum provocarea va fi doar să îl achiziționeze la timp.
Produsul era cunoscut de la vecinii fermieri din Uniunea Europeană spun fermierii Dănuț Băianu și Constantin Ticuță, și nu este de mirare ținând cont de beneficiile aplicării acestui produs: formarea coroanei pomilor, micșorând coroana și eliminând în timp tăierile și reducând numărul zilierilor la momentul acestei operațiuni, ajută la colorarea fructelor și la obținerea unor fructe omogene din punct de vedere al mărimii.
Produsul era cunoscut de la vecinii fermieri din Uniunea Europeană spun fermierii Dănuț Băianu și Constantin Ticuță, și nu este de mirare ținând cont de beneficiile aplicării acestui produs: formarea coroanei pomilor, micșorând coroana și eliminând în timp tăierile și reducând numărul zilierilor la momentul acestei operațiuni, ajută la colorarea fructelor și la obținerea unor fructe omogene din punct de vedere al mărimii.
Îngrășămintele viitorului
Data difuzării: 13 ianuarie 2019Tema: Ce rezerve de fosfor și potasiu are solul din România la această oră? Avem nevoie de formule NPK îmbogățite? Pământul poate fi exploatat la nesfârșit fără a pune ceva în loc?
Între lupta dintre "a lua" și "a da", între a adăuga îngrășăminte și a nu interveni, aceasta este tema unei noi ediții a emisiunii Euroferma.
Mulțumim invitaților noștri care au completat ansamblul acesui subiect: Liviu Bădărău, Valeriu Tabără, Valentin Mărginean și profesorul Ioan Rusu.
Între lupta dintre "a lua" și "a da", între a adăuga îngrășăminte și a nu interveni, aceasta este tema unei noi ediții a emisiunii Euroferma.
Mulțumim invitaților noștri care au completat ansamblul acesui subiect: Liviu Bădărău, Valeriu Tabără, Valentin Mărginean și profesorul Ioan Rusu.
Afaceri românești în mișcare
Data difuzării: 6 ianuarie 2019Tema: ''Punem afacerile românești în mișcare'' - prima ediție a campaniei comerciale NETagro dedicată fitofarmaciilor. Fitofarmaciile, o afacere de nișă apreciata atât de distribuitori cât și de producatori, deci și de noi, realizatorii emisiunii Euroferma.
Tuta absoluta, mereu o problemă, avem o soluție? Cum se descurcă fitofacmaciile în situația scoaterii, interzicerii sau înlocuirii unor produse?
Finalul evenimentului a adus celor patru norocoși câștigători, prin tragere la sorți, trei vouchere în valoare de 5.000 Ron fiecare, iar marelui câștigător un autoturism Dacia Duster. Câștigătorii celor 3 vouchere au fost: SC AGROCAPA COMERCIAL SRL, SC BIOPLANT SRL, SC 360 GROUP SRL.
Marele Premiu, un autoturism Dacia Duster, a fost câștigat de LAZĂR ZOICA-DOINA.
Mulțumesc invitaților mei: Ionuț Frățilă, Alice Danilă, Gheorghe Victor, Dinu Iulian, Alin Miheșan, Dragoș Moldovan, Dumitru Hristea.
Tuta absoluta, mereu o problemă, avem o soluție? Cum se descurcă fitofacmaciile în situația scoaterii, interzicerii sau înlocuirii unor produse?
Finalul evenimentului a adus celor patru norocoși câștigători, prin tragere la sorți, trei vouchere în valoare de 5.000 Ron fiecare, iar marelui câștigător un autoturism Dacia Duster. Câștigătorii celor 3 vouchere au fost: SC AGROCAPA COMERCIAL SRL, SC BIOPLANT SRL, SC 360 GROUP SRL.
Marele Premiu, un autoturism Dacia Duster, a fost câștigat de LAZĂR ZOICA-DOINA.
Mulțumesc invitaților mei: Ionuț Frățilă, Alice Danilă, Gheorghe Victor, Dinu Iulian, Alin Miheșan, Dragoș Moldovan, Dumitru Hristea.