Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Sălaj: Apicultorii, nemulţumiţi de monopolul de pe piaţa mierii din România

apicultor-1
Apicultorii din Sălaj susţin că piaţa de produse apicole din România este monopolizată de doar trei-patru firme, care, de multe ori, preferă să cumpere miere extracomunitară, în detrimentul celei produse în ţara noastră.

"Monopolul mierii îl deţin trei-patru societăţi. Ei stabilesc preţul mierii şi stabilesc ceea ce cumpără, pentru că acum luăm mierea din China şi nu luăm miere de la producătorii noştri. Ca atare, trebuie să facem eforturi pentru a ne vinde mierea noastră. Pe etichetele actuale scrie miere din UE şi dinafara UE. Nu este corect. Parlamentul European a stabilit să se treacă exact ţara de unde provine mierea, pentru că mierea din România este foarte bună în comparaţie cu mierea din alte ţări", a declarat preşedintele Filialei Sălaj a Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din România, Gheorghe Ursente, vineri, în cadrul activităţii de bilanţ pentru 2017 a asociaţiei.
În plus, Ursente a precizat că cei peste 350 de apicultori ai ACA Sălaj, ce deţin circa 30.000 de familii de albine, se confruntă cu scăderea cantităţii de miere, de la an la an.
Acesta a subliniat, însă, faptul că judeţul este unul din cei mari producători de polen la nivel naţional, compensând în acest fel problemele legate de producţia şi desfacerea mierii.
Prezent la întâlnirea apicultorilor, de vineri, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, le-a propus celor prezenţi ca, în lipsa unei strategii naţionale, să încerce să elaboreze o strategie regională.
Tiberiu Marc a subliniat faptul că este un paradox că, pe de o parte, starea de sănătate a populaţiei din judeţ este în declin, dar Sălajul este un judeţ cu o importantă producţie de miere şi polen, alimente foarte sănătoase.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus