Deficite moderate de apă în solul agricol, izolat în nordul, nord-estul Moldovei şi centrul Dobrogei
05/02/18 13:02 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Deficitele de apă din solul agricol vor fi moderate în zone izolate din nordul, nord-estul Moldovei şi centrul Dobrogei, arată prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Potrivit sursei citate, până pe 9 februarie, din punct de vedere meteorologic, prognoza relevă că va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toate regiunile agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6 şi 14 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind între un grad şi 12 grade, în majoritatea zonelor de cultură.
În acest context, pe aproape întreg teritoriul agricol, maximele diurne vor oscila între -2 şi 16 grade Celsius, iar minimele se vor încadra între -11 şi 11 grade. Totodată, sunt prognozate precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor. Izolat, la începutul intervalului, cantităţile de apă pot fi mai însemnate cantitativ.
În privinţa estimărilor agrometeo, ANM menţionează că rezerva de apă în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe întreg teritoriul agricol. Pe porţiuni izolate, în nordul, nord-estul Moldovei şi centrul Dobrogei, se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.
Regimul termic favorabil din aer va determina o evoluţie lentă a proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării. De asemenea, în restul zonelor agricole se va semnala în continuare starea de repaus vegetativ.
Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (25-100%), în cea mai mare parte a ţării. Sub aspect fenologic, rapiţa aflată la înfrunzire (6-11 frunze) va prezenta o stare de vegetaţie în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate în afara perioadei optime.
Totodată, speciile pomicole şi viticole vor înregistra în continuare starea de repaus biologic, la nivelul întregii ţări.
În ansamblu, lucrările agricole specifice se vor efectua normal, în aproape toate regiunile agricole ale ţării, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus