Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Vremea călduroasă este benefică pentru însămânţările de porumb în UE, dar riscă să afecteze producţia

prognozameteo
Vremea caldă şi uscată din ultimele luni i-a ajutat pe fermierii europeni să majoreze suprafeţele însămânţate cu porumb, însă culturile ar putea avea de suferit dacă ploile regulate nu vor reveni, avertizează analişti intervievaţi de Reuters.

Potrivit agenţiei franceze FranceAgriMer, până la data de 14 mai suprafaţa însămânţată cu porumb în Uniunea Europeană, inclusiv în principalul producător Franţa, era la 86% din suprafaţa preconizată. Primăvara umedă a dus la amânarea însămânţărilor şi, chiar dacă lucrările în câmp au accelerat în ultima lună, sunt în urma comparativ cu situaţia de anul trecut când 97% din suprafaţa preconizată era însămânţată până la aceeaşi dată.
"Singurul semn de întrebare în Franţa este întârzierea la însămânţare. Rezervele de apă din sol au fost înlocuite de ploile de iarnă, ceea ce constituie un factor pozitiv pentru irigaţiile de vară", a declarat Laurine Simon, analist la Strategie Grains.
Recent, Ministerul francez al Agriculturii estima că suprafaţa însămânţată cu porumb va fi comparabilă cu cea din 2017, dar cu 12% mai mică faţă de media din ultimii cinci ani.
O suprafaţă cultivată relativ scăzută în Franţa, dar şi în Italia ar putea duce la diminuarea producţiei de porumb a UE în acest an, spune Laurine Simon. Cu toate acestea, analiştii de la Strategie Grains se aşteaptă la o creştere de 3% a producţiei până la 60,9 milioane tone, sprijinită de o revenire a producţiei Spaniei, a cărei producţiei a fost afectată anul trecut de secetă.
În schimb, vremea secetoasă înregistrată în ultima vreme în Europa Centrală şi de Est ar putea afecta recoltele din ţări precum Ungaria şi România. "Au fost ploi dar unele dintre ele au venit însoţite de furtuni astfel încât nu au căzut pe o arie largă", spune Simon.
Vremea secetoasă este un subiect de îngrijorare şi în Germania. "Vremea nefavorabilă pentru însămânţarea grâului de iarnă şi unele cereale de primăvară înseamnă că o suprafaţă suplimentară a fost însămânţată cu porumb. Însă plantele suferă de secetă în unele zone, iar producţiile nu par promiţătoare", a spus un analist.
Oficiul naţional de statistică din Germania a estimat că suprafeţele însămânţate cu porumb ar urma să crească cu 7,4% în acest an. În paralel însă, Asociaţia cooperativelor agricole din Germania a prognozat că în acest an producţia va scădea cu 2,6% până la 4,3 milioane tone.
Situaţia este similară în Polonia, unde fermierii au alocat mai mult teren pentru a fi însămânţat porumb după problemele provocate e vreme culturilor însămânţate anterior. Fermierii au cultivat porumb pe o suprafaţă de aproximativ 700.000 de hectare, faţă de 600.000 de hectare în 2017, ceea ce, pe baza unei producţii medii, ar însemna o recoltă mai mare cu 12% până la 4,7 milioane tone, apreciază Wojtek Sabaranski, analist la Sparks Polska.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus