Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Brăila: Numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 106; au fost eutanasiaţi peste 300.000 de porci

porci-1
Numărul focarelor de pestă porcină africană din judeţul Brăila a ajuns la 106, din care nouă în exploataţii comerciale, în total fiind eutanasiaţi peste 300.000 de porci, potrivit Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila.

Până la data de 1 noiembrie, în judeţul Brăila, au fost despăgubiţi 7.785 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 189.184.220 de lei.
Au fost plătite, de asemenea, despăgubiri pentru 2.944 de exploataţii, dintr-un total de 2.989 de exploataţii, în valoare de 131.413.310 de lei.
Despăgubirile se acordă treptat şi pentru societăţile comerciale care au fost în situaţia de a-şi omorî suinele şi a-şi închide activitatea, respectiv "Tebu" Gropeni, care a avut 140.000 de porci, şi "Romsoci" Tichileşti, care a avut 35 mii de capete, banii către aceste ferme venind însă în etape.
În comuna Frecăţei, unde a fost confirmat primul focar de pestă porcină din judeţul Brăila în luna iulie, s-a încheiat acţiunea de dezinfecţie, motiv pentru care, la începutul acestei luni, au fost introduşi 40 de porci santinelă, care vor fi monitorizaţi în următoarele 45 de zile. Dacă nu se vor îmbolnăvi, se va considera că aici virusul nu mai există, iar localnicii pot relua activitatea de creştere a porcilor.
După introducerea porcilor santinelă, săptămâna trecută, în judeţul Brăila a fost prezentă o delegaţie a Comisiei Europene, pentru a verifica modul în care s-a acţionat pentru combaterea pestei porcine în judeţ. Rezultatele acestei verificări nu au fost făcute încă publice.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus