Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Fermierii campioni la rapiță cu hibrizii Pioneer

Rapita-1
În 2017 începeam prezentarea fermierilor campioni prin a menționa faptul că rapița a avut un an excelent, iar fermierii producții record. Nu același lucru îl putem spune și acum, pentru că vremea capricioasă a afectat culturile, iar la nivel de țară, producțiile vor fi mult mai mici. Cu toate acestea, agricultorii care au ales hibrizii Pioneer se bucură de rezultate. În fiecare județ există fermieri campioni, care au avut încă o dată încredere în produsele Pioneer.

“România nu are un an foarte bun în ceea ce privește producțiile la rapiță, nu am fi avut cum să avem culturi de excepție pentru că vremea secetoasă din toamna trecută, apoi din primăvară, au afectat lanurile de rapiță. Cred că media din acest an va scădea cu 40% față de anul trecut, va fi în jur de 1.800 - 2.000 kg/ha. Cu toate acestea, ca în fiecare an, compania noastră poate desemna fermierii campioni”, a declarat Jean Ionescu, director Corteva Agriscience Divizia de Agricultură DowDuPont.

Ferma cu care începem prezentarea rezultatelor din acest an este Agrozootehnica Adunații Copăceni, județul Giurgiu, unde inginerul Mihai Pascu a obținut cu hibridul PT225 - 5.080 kg/ha. Acolo am efectuat și o recoltare live unde am putut observa îndeaproape rezultatele. În cadrul fermei s-au semănat 3 hibrizi Pioneer, iar recoltarea la care am participat a fost într-un lan de 50 ha, semănat cu hibridul PT225. “Ca tehnologie, am semănat acest hibrid în data de 25 august 2017, pe un teren foarte bine pregătit. Înaintea semănatului, am aplicat o cantitate de 300 de kg/ha de complex triplu 15, apoi am semănat 50 de boabe germinabile/m², iar răsărirea a fost foarte uniformă și densitatea a fost foarte bună. Am aplicat în toamnă un insecticid, un graminicid și un fungicid. După care, în primăvară am aplicat 100 de kg/ha de uree și 300 de kg/ha de nitrocalcar. În primăvară, când terenul ne-am permis să intrăm, am aplicat un insecticid și un fungicid. Am aplicat ierbicidul Galera Super datorită umidității din prima parte a primăverii și am avut o eficiență foarte bună. Aleg hibrizii Pioneer datorită stabilității pe care o au, sunt toleranți la boli și au o creștere foarte bună în primăvară. Anul acesta am avut destul de multe probleme din cauza umidității în prima parte a primăverii. În a doua parte a primăverii, am avut secetă, pe o perioadă destul de mare, alternanța de temperatură dintre zi și noapte a fost destul de ridicată. Acest hibrid este unul semitimpuriu și merg pe acest tip de hibrizi, pentru a păcăli perioada de arșiță, iar perioada înfloritului să fie în cele mai bune condiții, atunci când clima este puțin mai blândă cu noi”, a declarant fermierul campion Mihai Pascu.

Agrozootehnica_1

Din județul Giurgiu, mergem în județul Arad, localitatea Nădab, acolo unde Manea Daniel lucrează 220 ha, iar rapiță a semănat pentru prima oară în acest an pe 22 ha. A ales hibridul PT225, iar la finalul campaniei a obținut 4.820 kg/ha, deși în fotografie apare producția de 4.700 kg/ha, agricultorul ne-a detaliat rezultatul final după recoltarea ultimei sole, unde cultura s-a dezvoltat mult mai bine, iar media finală a crescut. “Am semănat rapița după cultura de grâu. Am arat la 25-30 cm, am aplicat 200 kg/ha complex 18.46.0, am efectuat o trecere cu combinatorul și am semănat în jurul datei de 1 septembrie. În toamnă am mai aplicat un tratament cu regulator de creștere și am aplicat un foliar, iar cultura a intrat în iarnă în 7-8 frunze. În primăvară am mai aplicat 300 kg/ha de îngrășământ granulat pe bază de azot și sulf, plus încă două tratamente, primul în faza de 8-10 frunze, iar următorul după o săptămână jumătate. Am recoltat în jurul datei de 20 iunie și pot spune că am fost foarte mulțumit de cultură, mai ales că a fost un an dificil, iar pentru mine prima experiență cu această cultură. În toamnă voi semăna din nou hibrizi Pioneer, cred că aceeași suprafață”, a punctat fermierul arădean.

Manea-Daniel

Moldoveanu Florin este un alt fermier campion la rapiță, obținând 4.400 kg/ha cu hibridul PT264. Acesta lucrează în localitatea Vâlcelele, județul Călărași, 408 ha, dintre care pe 110 ha a semănat rapiță, după păioase. “Pentru a păstra apa în sol am făcut lucrări minime, am scarificat și mai intrat cu un tiger și un disc, am aplicat 18.46.0 – 250 kg/ha și am început semănatul la finalul lunii august. În primăvară am mai aplicat 300 kg/ha de azot și 150 kg sulfat de amoniu. Cultura a beneficiat și de 3 tratamente, însă din cauza vremii am avut diverse problem în cultură și totuși am obținut o producție neașteptată. Am avut și alți hibrizi în cultură, dar PT264 mi-a oferit cea mai bună producție”, a declarat fermierul campion. Acesta a mai adăugat faptul că în această toamnă va semăna cel puțin 100 ha cu rapiță și deja a ales hibrizii PT264, PT225 și noul hibrid PT275.

Moldoveanu-Eco-Agri

Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmează să devină companie independentă, listată la bursă, așa cum s-a anunțat anterior, proces care va fi finalizat în luna iunie 2019. Diviza combină capacitățile DuPont Pioneer, DuPont Protecția Plantelor și Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ oferă fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie — incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Semințe, precum și alte produse premiate de protecția culturilor – și aduce constant noi produse în piață prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic și tehnologic.


Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus