Peste 5.000 de crescători şi 188 de furnizori, înregistraţi în programul de susţinere a raselor de porci Bazna şi Mangaliţa
07/03/18 12:46 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Programul de susţinere a raselor de porci autohtone Mangaliţa şi Bazna a atras până în prezent 5.094 de crescători şi 188 de furnizori de purcei, în timp ce solicitările procesatorilor au depăşit 5.000 de capete, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Debutul programului va avea loc marţi, 6 martie, în prezenţa ministrului Agriculturii, Petre Daea, în comuna Roşia, satul Nou, din judeţul Sibiu, unde un furnizor va livra unui crescător din satul Bradu un număr de 38 de purcei.
Şeful de la MADR declara recent că există banii disponibil la MADR, atât pentru furnizorii de material biologic, cât şi pentru crescătorii de porci.
"Avem bani în buget pentru acest program disponibili la MADR imediat când vom da drumul la program. Producătorii de material biologic, cei care au matca şi livrează purcei, primesc banii necesari, respectiv 250 de lei pe fiecare purcel, iar procesatorii îi vor transporta şi vor încheia un contract de livrare cu crescătorii de porci graşi. Aceştia vor anunţa procesatorul când ajunge la o greutate de minimum 130 de kilograme să vină să ia porcul şi să-l sacrifice, dându-i banii necesari şi anume minimum 11 lei pe kilogramul de porc viu, în aşa fel încât toţi să fie siguri de rezultatul muncii lor. Cei care livrează purceii respectivi, se ştie că primesc banii imediat, iar cel care creşte porcul gras, în momentul în care iese de pe poartă. Porcul este cântărit şi producătorul este plătit pentru munca lui, iar procesatorul are politica lui comercială pentru valorificarea acestei cantităţi", a declarat săptămâna trecută ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, într-o conferinţă de presă.
Acesta a precizat că programul va demara într-o zonă în care există deja purcei, dar şi crescători, fiind realizat şi un program de livrare.
"Cererea este foarte mare, nu putem da imediat numărul de purcei pe care îl cer - peste 45.000 - pentru că noi nu avem baza genetică, nu avem material biologic pentru a răspunde la această explozie de solicitări. Aceste două rase au fost abandonate în România, noi le-am găsit, le-am identificat şi introdus în circuit de la diferiţi fermieri care au păstrat această rasă. Acum ei sunt interesaţi să mărească efectivul matcă, pentru a putea face faţă întregului lanţ în care cererea de purcei să fie satisfăcută prin fătările care se vor realiza de la materialul biologic matcă (...) Până la 31 martie vom livra un număr de purcei, avem deja cunoscută gestaţia la scroafele respective şi ştim perioada în care putem să îi livrăm, undeva la minimum 10 kilograme, dar numai după înţărcare. Aceasta durează undeva la 8 săptămâni şi uneori mai mult, pentru că Bazna e mai bună mamă decât Mangaliţa", explica, atunci, ministrul Agriculturii.
Guvernul a aprobat în 10 ianuarie o schemă de sprijin financiar pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa de care vor beneficia în perioada 2018 - 2020, fondurile totale alocate depăşind 4 milioane de euro.
Potrivit acestui program de sprijin, crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare, vor primi cu titlu gratuit un număr par de purcei, minimum doi şi maximum zece, pentru creştere, îngrăşare şi livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens.
"Purceii pentru creştere şi îngrăşare sunt preluaţi de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, în baza unui contract de livrare şi transportaţi crescătorilor de porci. Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel", se preciza într-un comunicat al Guvernului.
Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească mai multe condiţii de eligibilitate, printre care: să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar veterinar, să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică, să primească cu titlu gratuit un număr par de purcei, minim 2 şi maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract.
"În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, crescătorii de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa şi procesatorii/alte persoane juridice pot solicita înscrierea în program, în baza unei cereri, care se depune la direcţia agricolă judeţeană (DAJ), care îi înregistrează în registrele unice corespunzătoare, precum şi în registrul de evidenţă al ajutorului de minimis. Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 milioane lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, de la bugetul de stat", se menţiona în comunicat.
Efectele aşteptate în urma derulării acestui program sunt: creşterea numărului de capete şi conservarea celor două rase de porci, dar şi echilibrarea balanţei comerciale cu acest produs, în condiţiile în care în topul importurilor din ţările UE şi terţe, domină de ani buni carnea de porc proaspătă şi refrigerată, România asigurând doar jumătate din necesarul de consum.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus