Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Fermierii campioni la rapiță cu hibrizii Pioneer

Rapita-1
Chiar dacă anul acesta rapița nu a fost cultura care a oferit cele mai bune rezultate, iar în majoritatea zonelor fermierii au obținut producții medii pe fermă, mai mici față de ultimii ani, fermierii din centrul și vestul țării au avut rezultate chiar și în aceste condiții. Unii dintre ei au depășit 5 tone/ha, iar la finalul campaniei s-au declarat mulțumiți de modul în care s-au comportat hibrizii Pioneer în condițiile climatice dificile.

În județul Alba, domnul Claudiu Macarie din localitatea Ighiu a devenit fermier campion datorită hibridului PT234 care i-a asigurat producția de 5.200 kg/ha. Acesta lucrează 340 ha, iar rapiță a avut pe 60 ha, cultură premergătoare a fost grâul. “Imediat după recoltat am scarificat, am aplicat 300 kg/ha complexe triplu 14 și am semănat în perioada 20 august – 10 septembrie. În toamnă am aplicat un erbicid și un insecticid, iar în primăvară, două insecticide, un îngrășământ foliar și un fungicid, iar ca fertilizare am mai dat 300 kg/ha azotat. Pot spune că a fost un an fără probleme la mine în fermă, am recoltat în condiții bune în jurul datei de 10 iunie. Pentru această toamnă am ales hibridul care mi-a asigurat cea mai bună producție - PT234, dar și hibrid nou, PT271”, a specificat fermierul campion.

Magic-Group

Un alt fermier din centrul țării este Florin Timariu din localitatea Vințu de Jos, județul Alba, care a obținut 5.050 kg/ha cu hibridul PT234. “Lucrez împreună cu fratele meu Nicolae Timariu 800 ha, împărțite pe mai multe societăți. Anul acesta am recoltat rapiță de pe 100 ha, cultură semănată după grâu. Am arat și am pregătit terenul, înainte de semănat am aplicat și îngrășăminte - 250 kg/ha, iar pe unele sole am aplicat și gunoi de grajd. Semănatul l-am început la sfârșitul lunii august. O parte din cultură a beneficiat de o erbicidare și un tratament cu bor, iar în primăvară am aplicat 170 kg/ha uree, iar a doua fertilizare a fost cu îngrășământ pe bază de sulf – 200 kg/ha. În ceea ce privește tratamentele, am aplicat unul singur format din insecticid, fungicid, erbicid și bor. Am recoltat la începutul lunii iulie, după acele ploi, iar media la această cultură pe toate fermele a fost de 3.700 kg/ha”, a punctat agricultorul. Acesta a adăugat faptul că intenționează ca în această toamnă să semene rapiță pe aproximativ 150 ha și a ales hibrizii PT235 și PT225.

Agrotimariuweb

Tot în județul Alba, doamna Raluca Marian a obținut 4.500 kg/ha cu hibridul PT225, iar în județul Arad domnul Alin Negrei a devenit fermier campion datorită aceluiași hibrid, PT225, și a obținut 4.430 kg/ha.

Fitomarweb

Negrei-Alin

În județul Cluj, fermier campion a devenit domnul Augustin Nealcos, care a cultivat hibridul PT225 și a obținut 3.975 kg/ha. “Lucrez 2.000 ha, rapiță am avut în acest an agricol pe 360 ha, semănată după păioase. După recoltat am discuit apoi am semănat și fertilizat concomitent cu 200 kg/ha complex 18.46.0. Apoi am aplicat un tratament cu fungicid, insecticid și foliar, iar în primăvară am repetat încă de două ori tratamentul și am fertilizat în două faze – 200 kg/ha și respectiv 150 kg/ha nitrocalcar”, a declarant fermierul campion. Acesta a recoltat la începutul lunii iulie și se declară mulțumit de modul în care s-a comportat cultura în acest an, mai ales că seceta din primăvară nu a permis plantelor să se dezvolte așa cum ar fi trebuit. Pentru această toamnă a ales hibrizii PT225, PT234 și PT264 pentru 360 ha.

Dachimweb

Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmează să devină companie independentă, listată la bursă, așa cum s-a anunțat anterior, proces care va fi finalizat în luna iunie 2019. Diviza combină capacitățile DuPont Pioneer, DuPont Protecția Plantelor și Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ oferă fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie — incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Semințe, precum și alte produse premiate de protecția culturilor – și aduce constant noi produse în piață prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic și tehnologic.


Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus