Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

APIA: Fermierii au depus peste 236.000 de cereri de plată pentru 685.202 hectare, până luni

teren-2
Fermierii au depus, din 1 martie şi până luni, 26 martie, un număr de 236.887 cereri pentru plata subvenţiilor, pentru o suprafaţă de 685.202 hectare, în cadrul campaniei pentru 2018, a declarat Adrian Pintea, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în cadrul unei conferinţe de profil.

Acestea pot fi modificate până la 15 mai, a adăugat el.
Până la data de 12 martie fuseseră depuse 79.393 cereri pentru plata subvenţiilor, pentru o suprafaţă de 221.301 hectare.
Cererile unice de plată se depun în intervalul 1 martie - 15 mai 2018 la Centrele judeţene/ locale APIA şi la Centrul Municipiului Bucureşti.
"Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în localităţi sau judeţe diferite. În cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare de teren agricol cererile se depun la Centrele judeţene APIA, iar în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol cererile se depun la Centrele locale", precizează instituţia.
Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererilor în Campania 2018, fermierii sunt rugaţi să se prezinte la data şi ora la care sunt programaţi conform invitaţiei primite.
Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Anterior, în cadrul aceleiaşi conferinţe, ministrul de resort, Petre Daea, declarase că România îşi propune să acceseze în acest an 3,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru agricultură, faţă de 3,3 miliarde de euro anul trecut, însă procedurile greoaie îi descurajează pe potenţialii beneficiari, a declarat, luni, ministrul de resort, Petre Daea, în cadrul unei conferinţe de profil.

"Şi noi, şi Comisia Europeană, şi cu atât mai mult oamenii de jos au realizat că o serie întreagă de proceduri sunt foarte grele. Unele dintre ele te aduc în pragul disperării şi a renunţării de a mai urma un asemenea drum. Suntem într-o înţelegere deplină cu Comisia Europeană, care a avut multe iniţiative privind uşurarea procedurilor. Şi noi avem la fel norme interne care, unele, au sfidat imaginaţia şi a trebuit să le corectăm pentru a putea intra în planul execuţiei cu o anumită viteză. S-a făcut şi mai trebuie făcut, inclusiv Comisia Europeană e conştientă de acest lucru. Nu este dată, prilej în care să nu discutăm despre modul concret în care să schimbăm ce trebuie, astfel încât să realizăm ce ne-am propus fiecare", a spus ministrul.

La finele anului trecut, Daea declara că fondurile europene pentru agricultură care au intrat în România în 2017 se ridică la 3,3 miliarde de euro, ceea ce este un rezultat bun, onorant şi onorabil, dar care ne solicită în continuare multă atenţie.
"Creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene este cel de-al doilea obiectiv pe care l-am realizat, după un grad de absorbţie de 99,9% pe FEGA. La FEADR, fondul care susţine PNDR, ne-am propus 1,550 miliarde de euro şi mai avem o cerere de restituire în valoare de 627 de milioane euro. Această sumă şi cu cele primite în ţară până la această dată aduce România la o sumă de 3,33 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultură. Un rezultat bun, onorant, onorabil, dar care ne solicită în continuare multă atenţie, multă muncă şi stăruinţă în aşa fel încât să ne facem datoria", a spus Daea, la conferinţa de bilanţ.
Potrivit acestuia, România a fost anul trecut de trei ori pe primul loc la accesarea fondurilor europene.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus