Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Lucrările agricole în câmp, întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii în intervalul 9-15 februarie

teren-agricol
Lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii, în timp ce regimul termic se va caracteriza prin valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură, se menţionează în prognoza agrometeorologică pentru perioada 9 - 15 februarie, publicată vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Din punct de vedere agrometeorologic, în intervalul de referinţă, rezerva de apă în stratul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite moderate de umiditate în sol se vor înregistra izolat în nordul, nord-estul Moldovei, precum şi în centrul Dobrogei.
De asemenea, ritmurile de vegetaţie ale culturilor de toamnă se vor desfăşura lent în sudul şi estul ţării, iar în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, plantele îşi vor menţine starea de repaus vegetativ.
Astfel, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă vor predomina fazele de apariţie a frunzei a treia şi înfrăţire (50-100%), iar la cele semănate după data de 20 octombrie 2017 răsărirea şi formarea frunzei a treia (25-100%). Starea de vegetaţie se va menţine în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic.
În sudul, sud-estul şi estul ţării, rapiţa semănată în perioada optimă îşi va continua înfrunzirea (6-11 frunze), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind bună şi medie, iar în culturile tardive, medie şi slabă, densitatea fiind redusă.
Totodată, la speciile pomicole şi viticole se va menţine starea de repaus biologic, în toate plantaţiile.
Per ansamblu, lucrările agricole în câmp (fertilizări faziale la cerealierele de toamnă, executarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.
Sub regim termic, prognoza de specialitate arată că vremea caldă înregistrată de la începutul perioadei va intra într- un proces de răcire, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura maximă a aerului va oscila între -1 şi 12 grade Celsius, în timp ce minimele se vor încadra între -9 şi 3 grade Celsius, în cea mai mare parte a teritoriului, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheţ la sol.
Pe parcursul săptămânii următoare, sunt prognozate precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor. În plus, la începutul intervalului în nordul Moldovei, Maramureş şi estul Transilvaniei, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus