Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

APIA: Fermierii au depus cereri de plată pentru 221.301 hectare, până pe 12 martie

teren-4
Fermierii au depus, din 1 martie şi până în prezent, un număr de 79.393 cereri pentru plata subvenţiilor, pentru o suprafaţă de 221.301 hectare, în cadrul campaniei pe anul 2018, a anunţat luni Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Potrivit sursei citate, cererile unice de plată se depun în intervalul 1 martie - 15 mai 2018 la Centrele judeţene/ locale APIA şi la Centrul Municipiului Bucureşti.
"Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în localităţi sau judeţe diferite. În cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare de teren agricol cererile se depun la Centrele judeţene APIA, iar în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol cererile se depun la Centrele locale", precizează instituţia.
Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererilor în Campania 2018, fermierii sunt rugaţi să se prezinte la data şi ora la care sunt programaţi conform invitaţiei primite.
Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara recent că perioada de depunere a cererilor de plată nu se prelungeşte cu niciun minut după data de 15 mai, când "se închid obloanele la APIA".
"1 martie este prima zi de primire a cererilor de plată pentru fermieri. Este etapa fundamentală, cea mai importantă etapă din lanţul acesta procedural pentru a putea da la timp subvenţiile. (...) Dacă pe 1 martie începe depunerea, pe 15 mai se închid obloanele la APIA. Dacă un fermier nu reuşeşte să depună, rămâne în afara dreptului, rămâne fără subvenţii", a precizat Daea în data de 28 februarie.
Acesta a subliniat că efortul bugetar din acest an pentru plata subvenţiilor este de 2,7 miliarde de euro.
"Este un efort bugetar formidabil pe care Guvernul României l-a stabilit prin fila de buget, un efort bugetar care înseamnă 2,7 miliarde de euro în total, un efort bugetar într-o perioadă scurtă de timp. Este pentru prima dată în România când subvenţiile se dau la timp pe un calendar corect cerut de fermierii ţării", a mai spus ministrul Agriculturii.
Etapele campaniei 2018 sunt: 1 martie - 15 mai 2018, depunerea cererilor unice, 1 iunie - 1 iulie 2018, efectuarea controlului administrativ, 1 iulie - 1 octombrie 2018, controlul la faţa locului, 16 octombrie - 30 noiembrie 2018, plata avansului din campania 2018, iar în perioada 1 decembrie 2018 - 31 martie 2018, plata regulară a subvenţiilor.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus