MADR: Organizaţiile din sectorul agroalimentar pot obţine finanţare pentru programe de informare şi promovare
09/02/18 14:55 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Organizaţiile profesionale şi interprofesionale din sectorul agroalimentar au la dispoziţie, în acest an, 179,1 milioane euro pentru derularea programelor de informare şi promovare ale produselor agricole, suma reprezentând cofinanţare din partea Uniunii Europene (UE), se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), transmis joi.
Conform ministerului de resort, scopul programului este, pe de o parte, de a creşte numărul de activităţi destinate ţărilor terţe, în care există cel mai mare potenţial de dezvoltare, iar pe de altă parte de a informa consumatorii de pe piaţa internă cu privire la standardele ridicate ale produselor UE, respectiv diferitele sisteme şi etichete ale UE privind calitatea (denumirea de origine protejată - DOP, indicaţia geografică protejată - IGP, specialitatea tradiţională garantată - STG).
Solicitanţii pot propune două tipuri de programe: programele simple şi programele multinaţionale. Programele simple pot fi depuse de una sau mai multe organizaţii din aceeaşi ţară a Uniunii Europene. Programele multinaţionale provin de la cel puţin două organizaţii naţionale din cel puţin două state membre sau din una sau mai multe organizaţii europene.
Programele pot fi depuse de organizaţiile profesionale şi interprofesionale ale sectorului, reprezentative la nivel naţional, grupuri şi organizaţii de producători, precum şi organisme din sectorul agroalimentar care au ca obiectiv activităţile de promovare. Pentru a beneficia de sprijin financiar din partea Uniunii Europene, organizaţiile din statele membre trebuie să realizeze un program în acest domeniu care să cuprindă acţiuni de informare şi promovare.
Grupurile şi organizaţiile de producători au posibilitatea de a elabora proiecte de propuneri pe care le vor putea depune la Comisia Europeană, urmând a fi evaluate de către experţi independenţi.
MADR precizează că facilitează accesul organizaţiilor de producători la aceste programe, prin informare. Astfel, în data de 9 februarie 2018, începând cu ora 10:00, ministerul de resort va fi gazda unei întâlniri între reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai asociaţiilor reprezentative din sectorul agroalimentar.
Suma alocată programelor de promovare eligibile pentru cofinanţarea UE, în anul 2018 este de 179,1 milioane euro, cu 37,1 milioane euro mai mult faţă de bugetul din 2017.
Potrivit sursei citate, Campania 2018 vine cu o noutate, reprezentată de programele de informare şi promovare de pe piaţa UE, destinate să evidenţieze aspectul durabil al producţiei de carne de oaie şi capră, care este considerat cel mai extins sistem de producţie animalieră şi care joacă un rol important în protejarea naturii şi păstrarea biodiversităţii.
Bugetul alocat sectorului cărnii de ovine şi caprine este de 6 milioane euro, din care două milioane euro sunt prevăzute pentru programele simple şi patru milioane euro sunt destinate programelor multinaţionale.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus