Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii (prognoză agrometeo)

prognozameteo
Lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii, iar speciile de toamnă şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafeţelor agricole, relevă prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 3 - 9 februarie, publicată, miercuri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit sursei citate, în intervalul menţionat va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod normal, pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -5 şi 14 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind cuprinse între două şi 12 grade Celsius, în majoritatea teritoriului. De asemenea, maxima aerului se va încadra între zero şi 19 grade Celsius, iar minima va oscila între -10 şi 8 grade Celsius, în aproape toată ţara, local fiind condiţii de producere a îngheţului la sol.
Prognoza de specialitate arată, totodată, că se vor semnala precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului la nivelul întregii ţări, iar izolat cantităţile de apă vor putea depăşi 10-15 l/mp. În plus, în zonele joase de luncă vor fi condiţii de producere a ceţei.
Din punct de vedere agrometeorologic, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0- 100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara, cu excepţia unor suprafeţe agricole restrânse din nordul şi vestul Moldovei, unde se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.
În condiţiile agrometeorologice prognozate, speciile de toamnă şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar ca urmare a regimului termic mai ridicat din aer şi sol, local în zonele de câmpie din vestul şi sudul ţării vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare ale plantelor.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole se va menţine, pe ansamblu, medie şi bună în semănăturile efectuate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive.
Culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de formarea frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Sub aspect fenologic, rapiţa îşi va continua înfrunzirea (4-8 frunze), în toate zonele de cultură, în timp ce la pomii fructiferi şi viţa-de-vie va predomina starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări.
Specialiştii ANM precizează că, în zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus