Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

În decembrie, consumul de vin creşte cu 50% faţă de o lună normală; românii preferă vinurile roşii

vin-2
Consumul de vin creşte cu peste 50% în perioada sărbătorilor de iarnă faţă de o lună normală, românii preferând însă vinurile roşii în luna decembrie, cu toate că de obicei aleg vinurile albe, a declarat directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

"În perioada sărbătorilor de iarnă comerţul cu vin creşte cu peste 50% faţă de o lună normală şi în special creşte consumul de vinuri roşii, românii alegând de obicei vinurile albe, circa 60% din total vinuri. Deşi nu există studii de piaţă, consumul total de vin în decembrie este estimat la 50 de milioane de litri, însă numai 40% provine din piaţa fiscalizată", a spus Gheorghe.
Patronatul Naţional al Viei şi Vinului estimează producţia de vin de anul acesta în media ultimilor ani, cu puţin peste 4 milioane hectolitri, însă din punct de vedere calitativ, anul de recolta 2015 a fost unul atipic, cu variaţii de calitate şi cantitate medie la hectar de la o regiune la alta.
"Paradoxal, deşi am avut o vară şi o toamnă propice culturii de viţă de vie, cu precipitaţii suficiente şi cu perioadă prelungită de insolaţie, tocmai acest aspect, în general favorabil obţinerii vinurilor de calitate ridicată, a creat probleme viticultorilor în anumite regiuni viticole (în special Moldova, Vrancea). Temperaturile foarte ridicate au blocat în anumite parcele viticole procesul de fotosinteză şi a încetinit acumularea zaharurilor în struguri. Această situaţie nu este însă cu impact relevant la nivel naţional deoarece, din informaţiile culese de noi de la producătorii de vin, există aşteptări importante referitor la calitatea vinurilor de la producătorii consacraţi care au urmărit cu atenţie aplicarea corecta şi la timp a tratamentelor fitosanitare", a explicat Gheorghe.
La nivel european, România se situează în parametrii producţiilor ţărilor importante din punct de vedere vitivinicol, liderul mondial fiind însă Italia, cu o producţie de 48,9 milioane hectolitri în 2015, urmată foarte aproape de Franţa cu 47,4 milioane hectolitri.
Conform datelor publicate de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), producţia de vin a României s-a majorat cu 9% în 2015, până la 4,069 milioane hectolitri, de la 3,750 milioane hectolitri în 2014, ţara situându-se pe locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin.
Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor. De exemplu, în Franţa se consumă 58 litri/cap de locuitor, iar în Italia 53 de litri/cap de locuitor.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus