Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Caraş-Severin: Apicultorii nu vor primi ajutorul de minimis, afirmă ministrul Daea

apicultor-1
Apicultorii nu vor primi ajutorul de minimis de la stat pe care l-au solicitat pentru că au înregistrat pierderi importante din cauza vremii nevaforabile de anul trecut, a declarat duminică, ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent la Târgul de primăvară de la Răcăşdia, în judeţul Caraş-Severin.

“Apicultorii nu vor primi ajutorul de minimis. În Planul Naţional (Apicol n.red.) sunt ajutoare pe care trebuie să le dăm pentru a procura materiale necesare activităţii apicole. Cu ajutorul de minimis nu mai putem continua. Este un program naţional, l- am explicat apicultorilor, îl avem în lucru în Ministerul Agriculturii, în aşa fel încât şi apicultorii să beneficieze de sprijin. Pentru pierderile de anul trecut, însă, nu avem un răspuns favorabil şi îmi pare extrem de rău”, a afirmat ministrul Agriculturii.
Petre Daea a stat de vorbă cu mai mulţi apicultori din Caraş-Severin, pe care i-a asigurat că vor primi sprijin pentru dezvoltarea stupilor, prin Programul NaŢional Apicol.
“Mă gândesc aici şi la cei de la Cooperativa Apicolă Prisăcarii din Băile Herculane, care spuneau că au peste 11 mii de familii de albine şi că stau acum în faţa unei oferte din Franţa, pentru a-şi valorifica producţia pe care o obţin”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.
Preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, declara pe 28 ianuarie, la Craiova, unde a participat la constituirea Filialei Dolj a Sindicatului Apicultorilor din România, că în situaţia în care Ministerul Agriculturii nu va accepta să le acorde apicultorilor ajutorul de minimis pentru pierderile avute în anul 2016, aceştia ar putea protesta în stradă.
Nicolae a afirmat că apicultorii nu au primit până acum ajutorul de minimis "pentru că nu s-a dorit", în condiţiile în care anul 2016 a fost unul dificil şi pentru ei.
"Anul trecut toţi apicultorii din România trebuiau să primească un minimis, pentru că toţi apicultorii din România au avut de suferit din cauza condiţiilor climatice. De ce nici până la această dată nu aţi primit nimic? Pentru că nu s-a dorit. Dar noi am făcut acest
sindicat ca să ne batem pentru drepturile noastre. Şi ne vom bate. Acum o săptămână, când ne-a chemat ministrul Agriculturii, i-am transmis mesajul dumneavoastră şi primul punct important transmis a fost referitor la acest ajutor de minimis. Vom vedea ce va fi la negocierea dintre conducerea sindicatului şi conducerea ministerului şi vă spun cu toată responsabilitatea că dacă nu vor accepta acest minimis, eu fac apel la dumneavoastră pentru prima acţiune de stradă, primul protest adevărat al apicultorilor, pentru a ne primi un drept, nu pentru a ne milogi, pentru anul dificil 2016", a spus preşedintele Agrostar.
ACA a făcut numeroase adrese la Ministerul Agriculturii pentru obţinerea unui sprijin financiar, dar apicultorii nu au primit nimic în pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de minimis de 15 lei pe stup.
Fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a afirmat în cursul verii anului trecut că se analizează de către minister posibilitatea acordarea acestui ajutor de minimis, iar ulterior a afirmat în luna noiembrie că nu se pot plăti ajutoarele de stat promise apicultorilor deoarece aceştia nu au venit, aşa cum solicită regulamentele europene, cu date contabile comparative prin care să justifice că au înregistrat daune, iar simpla declaraţie a fermierilor "nu reprezintă o bază legală".
România beneficiază de un buget de 21,5 milioane de euro pentru Programul Naţional Apicol în perioada 2017-2019, potrivit datelor Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Comisia Europeană participă la finanţarea acţiunilor din program cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune accesată, excluzând TVA, iar sprijinul financiar alocat pentru perioada 2017 - 2019 este de 21.508.480 euro, faţă de 20.045.340 euro repartizat pentru perioada 2014 - 2016.
Suma totală alocată României se împarte astfel: pentru anul 2017 - 7.169.494 euro (3.584.747 euro buget UE/3.584.747 euro buget naţional); pentru anul 2018 - 7.169.498 euro (3.584.749 euro buget UE/3.584.749 euro buget naţional); pentru anul 2019 - 7.169.488 euro (3.584.744 euro buget UE/3.584.744 euro buget naţional).

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus