Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Satu Mare: Secretarul de stat în MADR Achim Irimescu susţine că trebuie accelerat procesul de atragere a fondurilor


Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a declarat marţi la Satu Mare că România a cheltuit aproximativ jumătate din alocarea financiară pentru perioada 2007-2013, în al şasea an de la aderarea la Uniunea Europeană, fiind nevoie de accelerarea procesului de absorbţie.

Acesta a explicat la o întâlnire cu primarii şi firmele de consultanţă din Satu Mare că România a avut o şansă foarte mare pe care nu o foloseşte, după ce i-a fost alocată suma de 34,5 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, din care 13,5 miliarde pentru agricultură.
"Ar fi fost bine să atragem fondurile UE şi să nu luăm credite de la Banca Mondială care a impus anumite condiţii. Pe agricultură a reuşit să absoarbă 7,6 miliarde. Este o sumă care nu ne mulţumeşte foarte tare, să nu uităm că suntem în al şaselea an de la implementare. Timpul a trecut şi noi n-am reuşit să absorbim decât jumătate", a declarat Irimescu.
Potrivit acestuia trebuie accelerate procedurile de absorbţie pentru atragerea banilor, luându-se deja unele măsuri precum simplificarea unor proceduri, deblocarea a 50 de posturi.

"Suntem în proceduri de simplificare a lucrurilor, încă beneficiarii sunt puşi pe drumuri pentru nişte chestiuni mai mult sau mai puţin justificate. Ar fi o tragedie ca din cele 8 miliarde să dăm înapoi un miliard de euro, în cazul în care lucrurile nu se mişcă", a adăugat Irimescu.
Secretarul de stat a avut marţi o întâlnire de lucru cu beneficiarii din judeţul Satu Mare pentru a discuta probleme cu care se confruntă.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus