Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Preţurile la soia, grâu şi porumb în creştere, pe fondul sporirii cererii de cereale şi făină de soia

porumb2
Preţurile la soia boabe au urcat marţi la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni, precum şi preţul pentru făina de soia, pe fondul speculaţiilor că cererea de la crescătorii de animale din SUA va creşte, transmite Bloomberg.

Făina de soia, utilizată pentru hrana animalelor, a înregistrat la Chicago Board of Trade cel mai ridicat nivel din iunie, după ce luni a urcat cu 7,6%, ajungând la cel mai ridicat nivel din 2007.
Creşterea produselor energetice transportate pe căile ferate din SUA ar putea duce la reducerea cantităţilor de făină de soia pe care şi le pot procura crescătorii de animale, a explicat analistul Matt Ammermann, de la INTL FCStone. 'Este o problemă logistică în acest moment: cum poate fi sporită cantitatea de făină de soia transportată pe calea ferată? Avem furnizori de soia, deci este doar o problemă de logistică', a explicat Ammermann.
La Chicago Board of Trade, preţul boabelor de soia cu livrare în luna ianuarie a urcat marţi cu 1,6%, la 10,285 dolari per bushel. Anterior, cotaţia boabelor de soia ajunsese la 10,41 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din 22 august. Preţul făinii de soia a înregistrat un avans de 3,1%, la 388,60 dolari pentru 2.000 de livre (o livră = 453,6 grame), după ce anterior a ajuns la 399,80 de dolari, cel mai ridicat nivel din 23 iunie.
În timp ce fermierii din SUA se aşteaptă la o recoltă record de boabe de soia şi de cereale, livrările de grâne pe calea ferate au totalizat 21.838 vagoane în săptămâna care s-a încheiat la 18 octombrie, în scădere cu 2,6% faţă de perioada similară din 2013. În schimb, livrările de ţiţei şi produse petroliere au urcat cu 17%.
La Chicago Board of Trade, preţul porumbului cu livrare în luna decembrie a urcat marţi cu 1,9%, la 3,697 dolari per bushel, după ce ieri înregistrase un avans de 2,8%. Preţul grâului a crescut cu 1,2%, la 5,292 dolari per bushel.

Fermierii din SUA vor colecta 14,47 miliarde de busheli de grâu anul acesta, iar producţia de soia boabe va totaliza 3,927 miliarde de busheli. Stocurile de grâu pe plan mondial vor atinge 190,6 milioane de tone până la sfârşitul lui 2014 - 2015, a estimat recent Departamentul Agriculturii din SUA, mai puţin decât se aşteptau analiştii - 192,9 milioane de tone.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus