Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Noble Securities: Zahărul şi cafeaua Arabica s-au ieftinit, iar grâul şi porumbul s-au scumpit, în 2012


Bursele internaţionale au înregistrat scăderi de preţ la zahăr şi cafeaua Arabica şi scumpiri la grâu şi porumb, în 2012, pe fondul evoluţiilor pe pieţe şi al condiţiilor meteo deosebite, arată o analiză Noble Securities România, remisă marţi.

“În 2012, cotaţiile cerealelor pe bursele internaţionale au fost în general foarte volatile. De exemplu, după creşteri de preţuri cauzate în principal de secetă şi alte condiţii meteo nefavorabile manifestate în diferite zone ale lumii, vara trecută grâul a ajuns la cote neatinse din 2008, iar porumbul a marcat un maxim istoric. În cea de-a doua parte a anului s-au înregistrat corecţii importante ale cotaţiilor, dar, pe ansamblul anului trecut, preţurile acestor cereale au crescut”, arată Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
În vara lui 2012, seceta a afectat multe regiuni ale lumii între care SUA, cel mai mare exportator de cereale din lume, unde s-a înregistrat cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani.
În UE, Rusia, Canada şi Australia au fost, de asemenea, condiţii meteo nefavorabile. Astfel, preţurile grâului şi porumbului au atins niveluri record în cel de-al treilea trimestru al anului precedent: cotaţia porumbului a crescut cu circa 19% în trimestrul al treilea faţă de al doilea, iar cea a grâului cu aproape 20% în acelaşi interval; spre deosebire de porumb însă, preţul grâului a crescut pe bursele internaţionale şi în trimestrul al doilea (cu aproximativ 14%), astfel încât aprecierea acumulată a fost mai mare.

"În ultimul trimestru al anului trecut s-au înregistrat corecţii ale cotaţiilor grâului şi porumbului, pe fondul unei anumite scăderi a cererii în condiţii de preţuri excesive, al reducerii cererii de export pentru recoltele americane, precum şi ca urmare a îmbunătăţirii perspectivelor privind unele recolte viitoare; în plus, unii investitori şi-au închis poziţiile long (de cumpărare)", arată Victor Safta.
Pe ansamblul anului trecut, cotaţia grâului la bursele internaţionale a crescut cu aproximativ 17%, iar cea a porumbului cu aproape 6%.
În ceea ce priveşte alte evoluţii în 2012, cotaţiile pe bursele internaţionale pentru soia au crescut, la rândul lor, cu aproximativ 14%, pentru cacao cu circa 5%, în timp ce preţul orezului a încheiat anul cu o variaţie redusă faţă de începutul intervalului.
Zahărul a înregistrat anul trecut o scădere importantă de preţ, de aproximativ 16%, în principal ca urmare a surplusului de producţie în Brazilia şi a producţiei peste aşteptări din India, principalii producători la nivel mondial.
Cotaţia la cafeaua Arabica a fost însă campioana scăderilor de preţ în 2012, cu aproape 37%, pe fondul supraproducţiei din Brazilia, cel mai mare producător de profil din lume, şi al stocurilor în creştere. Cafeaua Robusta a înregistrat însă o creştere de preţ în 2012, de aproximativ 5-6%.

Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a intrat în România în 2012, ca sucursală a Noble Securities, care deţine bănci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investiţii, companii de consultanţă financiară şi imobiliară, leasing şi asigurări.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus