Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Laurențiu Baciu (LAPAR):Unele decizii luate la nivel european fac mai mult rău fermierilor români decât bine

fermieripecamp
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, avertizează în legătură cu unele decizii luate la nivel naţional sau european, "care fac mai mult rău decât bine fermierilor români", din cauza lipsei de comunicare sau a altor interese.

"Din păcate pentru noi, se iau la nivel naţional şi european decizii care de cele mai multe ori fac mai mult rău fermierilor români decât bine şi acest lucru se întâmplă din lipsă de comunicare sau din alte interese. Cei drept, în ultima vreme actele normative emise de MADR şi de Guvern sunt ceva mai prietenoase cu agricultorii, ceea ce mă face să spun că domnul ministru a devenit din ce în ce mai prietenos cu agricultura românească. De altfel, acelaşi lucru se întâmplă şi în Parlamentul European (....) Cerem ELO (n.r.European Landowners' Organization) să facă un lobby mai insistent asupra factorilor de decizie de la Bruxelles pe care să-i lămurească de necesitatea unor acte normative pe specificul fiecărei ţări. Acum sunt luate în bloc şi nu se potrivesc pe situaţiile din fiecare ţară. Despre toate aceste hotărâri care s-au luat la nivel european, nu am fost consultaţi şi ele au venit de multe ori ca un bumerang peste fermierii români", a explicat preşedintele LAPAR, la Forumul regional privind viitorul agriculturii.
Baciu a cerut autorităţilor să fie mai transparente şi mai documentate atunci când iau decizia de a emite acte normative pentru sector, dar şi să aibă un rol de educaţie şi prevenire.
"Sperăm să fim mai transparenţi şi mai documentaţi. Un act normativ apare atunci când devine o necesitate pentru un anumit sector pentru a-l orienta să meargă mult mai bine. De aceea solicit celor de la Ministerul Agriculturii o mai bună colaborare pentru că ne-ar face şi dumneavoastră dar şi nouă viaţa mai bună. Nu este un sfat ci o propunere din partea LAPAR ca, acei puţini bani care vin de la UE, să fie bine gestionaţi şi băgaţi acolo unde aduc plus valoare, să-i introducem acolo unde avem prioritate. În ceea ce priveşte Ministerul Mediului îmi permit de asemenea o recomandare. Rolul lor este nu doar de a aplica amenzi şi a te supune chinurilor lui Hristos pentru o adeverinţă sau pentru autorizaţie, ci rolul lor este de educaţie şi prevenire pentru respectarea normelor de mediu. Orice om conştient de necesitatea mediului va pune accent şi va respecta acele norme, dar din păcate nu toată lumea are cunoştinţele necesare. Împreună cu fermierii trebuie să existe o simbioză pentru că muncim pentru acelaşi interes", a adăugat Laurenţiu Baciu.

Organizaţia Europeană a Proprietarilor de Pământ împreună cu Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România organizează joi, la Bucureşti, conferinţa regională a celui de-al 7-lea Forum privind viitorul agriculturii (FFA), subiectele abordate vizând problemele agriculturii la nivel mondial, schimbările climatice şi modul în care poate coexista competitivitatea şi protecţia mediului în agricultură românească.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus