Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Gheorghe Flutur: Impozitarea venitului din agricultură este o lovitură dată clasei de mijloc

impozit1
PDL solicită Guvernului să revizuiască politicile în domeniul impozitării venitului din agricultură, apreciind că noile taxe şi impozite impuse în domeniu prin noul Cod fiscal reprezintă o lovitură dată clasei de mijloc şi este împotriva organizării moderne a agriculturii, a declarat marţi secretarul general al PDL Gheorghe Flutur.

"Impozitarea venitului în agricultură este o lovitură dată clasei de mijloc şi este împotriva organizării moderne a agriculturii. Noi trebuie să trecem de la subzistenţă la ferma mică, la ferma mijlocie, să ieşim în piaţă, să vindem, să ne rentabilizăm. USL face un îndemn spre ferma de subzistenţă. Trăim în zodia taxelor şi a impozitelor. În mai bine de o lună de guvernare observăm că sunt mai multe taxe şi impozite noi despre care nu au vorbit nimic în campania electorală. (...) Îngrijorarea PDL este că USL se comportă ca un partid care a descoperit din nou chiaburii şi consideră că este un delict în România să ai peste două hectare de teren şi trebuie să fi impozitat, că este un delict să ai peste două vaci într-o gospodărie ţărănească şi trebui să fie impozitat şi dă o lovitură zdravănă celor care au început să se organizeze pentru piaţă. Prima caracteristică a impozitării venitului în agricultură este dubla sau tripla impozitare, o impozitare în cascadă", a afirmat secretarul general al PDL, într-o conferinţă de presă.
Potrivit lui Flutur, "nu este corect să impozitezi o dată terenul şi a doua oară animalul".
"Această suveică de impozitare a hectarelor, după care a fiecărui animal în parte, înseamnă, de fapt, calcularea unui venit ireal pe care ţăranii nu-l realizează. (...) Deci, este o lege făcută pe picior", a adăugat Flutur.
El a criticat şi faptul că norma de impozitare este una naţională.
"Una este să ai trei hectare în Bărăgan şi alta este să ai trei hectare la Suceava sau la Mehedinţi. Plăteşti acelaşi impozit şi nu este corect", a spus Flutur.
Totodată, a adăugat el, prin noile impozite din agricultură persoanele fizice sunt discriminate în raport cu societăţile comerciale care au posibilitatea să-şi deducă TVA la cheltuielile pe care le au cu înfiinţarea unui hectar de cultură agricolă.
Gheorghe Flutur a mai spus că se va mări numărul celor executaţi silit.
"Din punctul nostru de vedere, aceste impozite împovărează şi vor fi mulţi în imposibilitatea de a plăti. Şi aici pot să vă spun că impozitarea se referă la peste 610 mii de proprietari de terenuri care deţin peste două hectare. În total ar însemna undeva la 3,5 milioane de hectare, din 10 milioane de hectare. Deci, o treime din suprafaţa agricolă şi peste 600 de mii de persoane fizice impozitabile pe această lege, plus circa 110 mii crescători de taurine şi vreo 60 de mii de crescători de oi. Deci faceţi un calcul, ne apropiem de 800 de mii de persoane care vor fi impozitate pe noul Cod fiscal privind impozitarea venitului în agricultură", a declarat democrat-liberalul.
El a adăugat că trebuie continuat programul de cadastru gratuit, iniţiat de PDL, pentru a putea creşte piaţa funciară.

"Acestea erau măsuri de încurajare a agriculturii: cadastru, exploataţia familială care să iasă pe piaţă, grupuri de producători şi spaţii de depozitare. Din păcate, aceste lucruri nu s-au făcut. Din punctul nostru de vedere, agricultura românească, în filozofia USL, este condamnată la subdezvoltare. Şi cerem USL să revizuiască Codul fiscal pentru că au împovărat o categorie şi aşa săracă pe care o împinge spre dezorganizare, spre subzistenţă şi încearcă să aplice reguli contrare gândirii europene în domeniul agriculturii", a mai spus secretarul general al PDL.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus