Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Olt: Mai mult de jumătate din culturile de floarea-soarelui sunt calamitate


Culturile de floarea soarelui sunt afectate de secetă pe aproape 90% din suprafaţă, a declarat miercuri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Olt, inginerul Olga Florica.

Aceasta a spus că proporţia în care sunt calamitate culturile de floarea soarelui este între peste 30% şi 100% ceea ce înseamnă că o parte dintre fermieri vor reuşi să obţină producţie de floarea soarelui, dar mult mai mică decât în mod normal.
"Primăriile ne raportează în continuare suprafeţe de culturi calamitate. La floarea soarelui ne-au raportat până acum ca fiind afectate de secetă 51.532 hectare, şi din acestea, aproape 15.000 hectare de culturi de floarea soarelui sunt complet calamitate, nu se va obţine producţie. Pe restul suprafeţelor gradul de dăunare este de peste 30 %, ajungând şi la 60%, prin urmare producţia va fi foarte mică", a afirmat Olga Florica.
Şi culturile de porumb sunt afectate de seceta din ultimele două luni, astfel că pe apoximativ 51.000 de hectare porumbul este calamitat în proporţie de peste 30% şi pe 13.000 hectare este calamitat în totalitate. O altă cultură afectată de secetă este sorgul. "La sorg boabe sunt raportate suprafeţe afectate de aproape 3.500 hectare, pe 627 hectare gradul de dăunare fiind de 100%. Raportările vor continua şi este posibil ca săptămâna viitoare să crească suprafeţele de culturi calamitate la porumb şi floarea soarelui. Ploaia de noaptea trecută nu mai poate ajuta nici porumbul nici floarea-soarelui pentru că aparatul foliar al acestor plante este deja uscat", a adăugat purtătorul de cuvânt al DADR Olt.

Olga Florica a menţionat că ploia este folositoare acum în special pentru a putea fi pregătite terenurile în vederea înfiinţării culturilor de toamnă.
În judeţ culturile de floarea soarelui acoperă o suprafaţă de aproape 60.000 de hectare iar cele de porumb o suprafaţă de peste 125.000 de hectare.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus