Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

DADR Mureş: Nu putem vorbi de culturi calamitate total, producţia este diminuată în diferite procente


Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş, Liviu Timar, a declarat presei marţi că deşi cantitatea de precipitaţii este cu mult sub media multianuală, nu se poate vorbi de culturi calamitate în totalitate, producţia fiind doar diminuată în diferite procente.

''Dacă la porumb, anul trecut, am obţinut o producţie netă de 4.600 kilograme la hectar, în acest an producţia va fi mai mică, probabil în jur 2.600- 2.800 kg/ha. Acelaşi lucru se întâmplă la toate culturile, inclusiv în pomicultură, unde noi o să avem o producţie bună, spun eu, dar mai mică decât producţia pe care am realizat-o anul trecut. Acest lucru se datorează secetei prelungite pe care noi am avut-o în acest an. Nu putem vorbi de culturi calamitate total, producţia este diminuată în diferite procente: avem culturi compromise de 20, 30, 50 la sută. Sunt şi lanuri de porumb care, din diferite cauze, pe lângă secetă, au o producţie diminuată cu 50 sau chiar 70% în anumite locuri", a arătat Timar.
Potrivit acestuia, în lunile iunie, iulie şi august la nivelul judeţului Mureş a fost o secetă destul de pronunţată, în sensul că faţă de o medie multianuală a precipitaţiilor de 495 de litri, se înregistrează 115-120 de litri.
"Acest lucru a afectat culturile la nivelul judeţului Mureş în special cultura de porumb dar şi cele de soia şi sfeclă de zahăr unde fenomenul s-a manifestat mai puternic (...) Cultura de grâu sau de orz, culturile care au fost însămânţate toamna anului trecut, deşi am avut secetă şi în toamna trecută, trebuie să spun că la nivelul judeţului Mureş am obţinut la grâu, la orz, triticale o producţie bună pentru condiţiile din acest an : 2.800-3.000 de kg/ha este acceptabil", a mai spus Liviu Timar.

Şeful DADR Mureş a mai spus că o problemă care se manifestă, începând din luna septembrie, este aceea că agricultorii ezită să înceapă campania de pregătire a terenurilor pentru însămânţările de iarnă, întrucât terenul este foarte uscat, iar culturile din primăvară pot fi compromise.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus