Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: În acest an nu vom avea pierderile din agricultură de anul trecut

daniel-constantin-4
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este optimist în privinţa aportului pe care îl va duce agricultura la PIB în 2013, în pofida prognozelor de seceta anunţate de meteorologi pentru lunile iulie şi august, bazându-se în special pe măsurile luate în sectorul de irigaţii, dar şi pe dorinţa agricultorilor de a-şi uda culturile.

"Anul trecut din cauza pierderilor avute în agricultură contribuţia la PIB a scăzut cu 1,5%, dar în acest an nu vom avea o astfel de situaţie. Din contră, sper să fie un aport pe care îl va aduce agricultura. (...) Am tras semnalul de alarmă în urmă cu câteva săptămâni din cauza secetei, chiar dacă anul trecut seceta a fost mult mai grea decât cea din acest an. Dacă anul trecut s-au irigat 130.000 de hectare, azi, în urma măsurilor luate, avem cereri pentru irigaţii pentru mai mult de 400.000 de hectare. Sper să reuşim să combatem efectele secetei", a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la Realitatea TV.
Acesta a precizat că anul acesta tarifele la irigaţii au scăzut cu 20 % faţă de anii trecuţi, iar fermierii vor plăti mai puţin şi datorită faptului că MADR suportă prima umplere a canalelor de irigaţii.
"În urma ordonării activităţii ANIF am scăzut preţul la irigaţii cu 20%, faţă de anii 2011 şi 2010, iar o doua măsura a fost că am oferit prima umplere a canalelor de irigaţii. Prin acest lucru se va ieftini foarte mult preţul pe care îl plătesc fermierii. Trebuie, însă, să-i convingem pe cei care sunt în amenajarea de irigaţii să irige toţi. De exemplu, cel care irigă în treapta 5 de pompare, adică foarte departe de sursa de apă, plăteşte 750 de lei pe mia de metri cubi, dacă ar iriga toţi, ar plăti doar 250 lei pe mia de metri cubi", a adăugat şeful MADR.
Potrivit ministrului, România nu a fost expusă niciodată riscului de secetă pe o suprafaţă mai mare de 3 milioane de hectare, suprafaţă care era acoperită la un moment dat cu instalaţii de irigat, la ora actuală fiind funcţionale sistemele pe mai puţin de o treime din această suprafaţă.

"Azi avem 750.000 de hectare care pot fi irigate, mai puţin de o treime, pentru că în ultimii 20 de ani statul şi toată lumea nu au făcut decât să distrugă sistemele de irigaţii. Este un început în ceea ce înseamnă refacerea sistemului de irigaţii. În 2012 am alocat din fonduri europene aproape 100 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii de irigaţii, dar mai avem nevoie de un miliard de euro pentru infrastructura care să deservească încă 800.000 de hectare. Există premise ca în următorii ani să poată fi irigate 1,5 milioane hectare, dacă găsim sursa de finanţare. În primul rând pot veni bani din fonduri europene, dar nu din dezvoltare rurală, ci din fonduri de coeziune, pe dezvolatre regională şi în al doilea rând prin parteneriat public privat. Dacă nu vom convinge Comisia Europeană, până la finele anului, pentru obţinerea acestor fonduri, vom merge pe un parteneriat public privat astfel încât să realizăm aceste investiţii de bază în agricultura românească", a mai spus Constantin.
Acesta a adăugat că este optimist în privinţa producţiilor de grâu şi de rapiţă din acest an, deoarece culturile arată în prezent "mult mai bine decât anul trecut", însă s-a arătat îngrijorat de perioada care va veni "pentru că vom avea probleme la porumb şi la floarea soarelui din cauza secetei”.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus