Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Agrometeo: Lucrările agricole de sezon se vor derula, în general, normal în perioada următoare

prognozameteo
Lucrările agricole de sezon se vor desfăşura, în general, normal, cu excepţia zilelor cu precipitaţii, arată prognoza agrometeorologică pentru perioada 27 ianuarie - 2 februarie 2015, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În decursul acestei săptămâni, specialiştii agrometeorologi estimează că aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.
De asemenea, în ansamblu, la culturile de câmp şi pomi-viticole se va menţine starea de repaus biologic, pe aproape întreg teritoriul agricol. Totodată, în ultimele zile ale perioadei, la cerealierele de toamnă vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de vegetaţie, îndeosebi în zonele de câmpie din vestul şi sudul ţării.
La orzul şi grâul de toamnă, în funcţie de data semănatului, vor predomina fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%), iar la rapiţă se va parcurge faza de înfrunzire, plantele având în medie 6-12 frunze. În toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa-de-vie îşi vor continua repausul biologic.
În condiţiile meteorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura, pe ansamblu, normal, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.
Din punct de vedere meteorologic, în intervalul 27 ianuarie - 2 februarie, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -4 şi 10 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de la un grad la 9 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.
În timp ce maxima aerului se va încadra între minus un grad şi 12 grade Celsius, minima se va situa între -7 şi 8 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) la nivelul întregii ţări, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

În condiţiile prognozate, specialiştii în agrometeorologie ai ANM recomandă: efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol, administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă, continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie şi realizarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fito-sanitare).

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus