Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Agricultorii din judeţ sunt nemulţumiţi de propunerile de modificare a Codului Fiscal

fermieripecamp
Agricultorii harghiteni şi-au exprimat, miercuri, în cadrul unui forum organizat de Consiliul Judeţean Harghita, nemulţumirile faţă de prevederile ordonanţei care va modifica Codul Fiscal şi care va duce, în opinia lor, la supraimpozitarea fermierilor.

Cei peste 300 de gospodari harghiteni, reprezentanţi ai mai multor asociaţii de profil din judeţ, au aflat detalii despre modificările care ar urma să intre în vigoare la 1 februarie de la specialiştii Direcţiei Generale a Finanţelor Harghita şi s-au declarat împotriva sistemului care va duce la impozitarea în cascadă.
“Voi fi impozitat pentru cele câteva hectare de teren, apoi pentru vacile din gospodărie şi pentru laptele prelucrat. Numai cizmele nu-mi vor fi impozitate”, a spus un gospodar din zona Ciuc.
Oamenii sunt fost nemulţumiţi şi de faptul că vor trebui să plătească atât impozite locale pe suprafeţele deţinute, cât şi impozite pe norma de venit, care este aceeaşi la nivel naţional şi nu se ţine cont de specificul fiecărei zone.
Preşedintele Asociaţiei Agricultorilor Maghiari din România, Sebestyen Csaba, a atras atenţia că există “afaceri dubioase”, în care latifundiarii declară că au doar două-trei vaci, dar vând 50 de viţei în fiecare an sau spun că au doar câteva hectare de teren şi comercializează, anual, tone de cereale. În plus, acesta a subliniat că este normal să existe o impozitare în agricultură, dar nivelul de venit trebuie stabilit în mod real şi trebuie să fie diferenţiat, în funcţie de condiţiile specifice din fiecare zonă.
Consilierul judeţean Becze Istvan a opinat că, dacă se va aplica acest sistem de impozitare, agricultorii din zona Ciuc, unde cultura tradiţională este cartoful, vor renunţa să mai cultive şi, pe cale de consecinţă, vor creşte importurile de cartofi.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a precizat că această problemă nu este una etnica, ci vizează agricultorii din toată ţară. El a propus constituirea unui comitet de iniţiativă care să facă propuneri de modificare a ordonanţei de guvern şi să ţină legătura cu autorităţile de la Bucureşti.
“Aceste modificări afectează micii gospodari din toată ţara. Aceste probleme sunt la fel şi în Harghita, Galaţi sau Bihor. Sper că iniţiativa noastră să fie preluată şi de fermierii din alte judeţe şi să încercăm să modificăm legea. (...) Nu sunt de acord cu retragerea proiectului de modificare a Codului Fiscal, ci cu revizuirea capitolului care-i vizează şi îi afectează pe agricultori”, a spus Borboly.
Acesta a mai propus să se facă o delimitare clară între micii gospodari şi latifundiari, iar impozitarea să se facă în mod corect pentru aceste categorii.
La finalul forumului, organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară şi Dezvoltare Rurală din cadrul Consiliului Judeţean şi de Camera Agricolă Harghita, s-a ales o comisie formată din nouă specialişti, care va face propuneri de modificare a ordonanţei de urgenţă.

Prevederile ordonanţei care va modifica Codul Fiscal au fost criticate dur, în urmă cu câteva zile, şi de parlamentarii UDMR Tanczos Barna şi Korodi Attila, care consideră că noul sistem de impozitare, în cascadă, va duce la distrugerea fermelor agricole mici, urmând să fie afectaţi peste jumătate de milion de fermieri din întreaga ţară.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus