Ungaria: 400.000 de păsări de curte au fost sacrificate din cauza gripei aviare
29/11/16 14:55 Adăugat în: Stiri agricultura | Stiri agricole
Autorităţile din Ungaria au sacrificat în ultimele săptămâni aproximativ 400.000 de pui, raţe gâşte şi alte păsări de curte, din cauza epidemiei de gripă aviară, a declarat, duminică, veterinarul maghiar Miklos Suth, la postul public de televiziune M1, transmit Xinhua şi Reuters.
Miklos Suth, fost şef al serviciilor veterinare ungare, a avertizat că epidemia va avea un impact economic major, singura metodă de a opri răspândirea virusului H5N8 fiind sacrificarea animalelor infectate sau posibil infectate.
Virusul H5N8 care se extinde în Europa este acelaşi cu cel care a provocat epidemia de gripă aviară din 2014, a adăugat Suth.
Luna aceasta, Autoritatea sanitar-veterinară din Ungaria a cerut fermelor de păsări din trei judeţe să ţină păsările închise după descoperirea mai multor cazuri de gripă aviară în unele ţări din Europa. Măsura preventivă, care vizează judeţele Bekes, Bacs- Kiskunand şi Csongrad, de la graniţa Ungariei cu România, este destinată reducerii şanselor ca păsările domestice din aceste judeţe să intre în contact cu păsările sălbatice.
În Olanda, sâmbătă, au fost sacrificate la şase ferme aproximativ 190.000 de raţe, în urma epidemiei de gripă aviară. Olanda este al doilea mare exportator mondial de produse agricole şi în fermele sale se află peste zece milioane de găini, porci, vaci şi oi. Densitatea face ca aceste animale să fie extrem de vulnerabile la epidemii.
În ultima săptămână au fost raportate noi cazuri în Danemarca, Finlanda, Germania şi Suedia.
Autoritatea Sanitară Veterinară din Germania a anunţat săptămâna trecută sacrificarea a peste 100.000 de păsări de la fermele din landul Saxonia Inferioară, din cauza epidemiei de gripă aviară.
În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că monitorizează sever comerţul intracomunitar şi verifică toate transporturile de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.
Până în acest moment, Ungaria, Elveţia, Danemarca, Croaţia, Germania, Olanda şi Austria au notificat la Bruxelles existenţa focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor. În cazul Germaniei, Ungariei şi Austriei au fost emise Deciziile Comisiei Europene privind zonele de restricţie sanitară veterinară în contextul evoluţiei focarelor de influenţă aviară înalt patogenă a virusului H5N8.
La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.
Această tulpină a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodată depistată la om, s-a răspândit în statele din vestul Africii, inclusiv în Camerun, Niger şi Togo, în ultimii doi ani. Păsările sălbatice sunt considerate sursa actualelor cazuri de gripă aviară. Apropiatul sezon al Crăciunului este unul vital pentru vânzările de păsări în Europa.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus