Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Apicultorii solicită impozitarea diferenţiată, în funcţie de zonă

apicultor-1
Apicultorii harghiteni consideră că sistemul de impozitare instituit prin ordonanţa de modificare a Codului Fiscal este inechitabil iar impozitele ar trebui să se plătească diferenţiat, în funcţie de zonă.

Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor, a declarat că, potrivit ordonanţei de modificare a Codului Fiscal, apicultorii care au mai mult de 100 de familii de albine trebuie să plătească 15 lei pe an/ per familie. În opinia sa este o sumă mare şi nu poate fi pus semnul egalităţii între apicultorii din zona Ciuc care, din cauza climei, obţin doar 15-20 kilograme de miere şi cei din zona de sud, care obţin şi dublul sau triplul acestei cantităţi.
Lazar Tibor a ţinut să sublinieze că i se pare normal să existe un sistem de impozitare în agricultură, dar echitabil ar fi să se facă diferenţiat.
“Suntem de acord ca toată lumea să plătească, dar nu putem să-i punem în aceeaşi oală pe apicultorii de la noi, care au o producţie mică din cauza frigului, şi pe cei din Bărăgan sau Oltenia, care obţin dublu sau triplu. Echitabilă ar fi o impozitare diferenţiată”, a spus Lazar Tibor.
În legătură cu faptul că, potrivit modificărilor la Codul Fiscal, apicultorii trebuie să se înregistreze la Finanţe, Lazar a spus că de această măsură sunt afectaţi cei mai în vârstă, de 60-70 ani, care au 100 sau 200 de familii de albine, întrucât apicultorii tineri, care au beneficiat de subvenţii europene, sunt deja înregistraţi ca persoane fizice autorizate.
Întrebat dacă noul sistem de impozitare va duce la creşterea preţului mierii, şeful apicultorilor harghiteni a spus că le va recomanda colegilor săi să nu facă acest lucru, mai ales că este vorba despre producţia anului trecut.

Lazar Tibor consideră că ordonanţa de urgenţă trebuie retrasă sau revizuită şi a semnat, în acest sens, o petiţie împreună cu sute de agricultori harghiteni, care a fost trimisă la Ministerul Agriculturii şi la premierul României. El a adăugat că se ia în calcul organizarea de proteste, în cazul în care nu se revine asupra acestei ordonanţe de urgenţă.


Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus